reklam

28 Ekim 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Evlere Osmanlı tılsımı değiyor

İhtişamlı Anadolu uygarlıklarından ve 700 yıllık Osmanlı kültüründen izler taşıyan tasarımlar, son yıllarda eklektik dekorasyon stillerinde büyük ilgi görüyor. ‘Sadelik içindeki ihtişam’ olarak özetlenebilecek bu tarz, son olarak Mısır asıllı ünlü tasarımcı Karim Rashid’in Decorum’un Gaia&Gino markası için tasarladığı koleksiyona ilham vermiş.

Koynunda barındırdığı farklı kültürler sayesinde eşsiz bir zenginliğe sahip olan Anadolu ve bu kültürlerin sentezi ile farklı yorumları bir araya getiren Osmanlı, son yıllarda Doğu’nun değerlerini birer birer keşfetmeye başlayan Batı dünyası için yeni bir define.

Osmanlı süsleme, desen ve formlarını bazen aynen koruyarak, bazen de stilize ederek kullanan tasarımcılar, saray resimlerinden, çinilerden, cami mimarilerinden ilham alıyor ve özellikle eklektik tarzların hakim olduğu dekorasyonlarda çok ilgi görüyorlar.

Aslında Osmanlı, tüm zenginliğine rağmen süsten uzak, abartısız bir çizgiye sahip. Dünyada bu kadar büyük olup, böyle minimal durabilen bir medeniyet yok. Osmanlı’da bir yaşam biçimi var ve yaşantıya uygun tasarımlar yapılıyor. Bu gücü, sadeliği ve sükuneti doğru kavrayabilen tasarımcılar, modern kent yaşamına uygun biçimde yeniden yorumlayabiliyorlar bu kültürü. Saraylarda kullanılan Osmanlı kumaşları da iri desenleri, gül, karanfil, lale ve menekşe motifleri ile altın ve gümüş tel kullanımlarıyla ilham veriyor.

Koleksiyonlarında Osmanlı divanı, Yeniçeri şapkaları ya da padişah mühürleri gibi sembolleri kullanan Derishow/mimarca, Osmanlı mirasını en özgün yorumlayan markalardan biri.

Türkiye’nin pek çok bölgesini dolaşarak fotoğraflar çeken ve mimariyi inceleyen Çanakkale Seramik-Kalebodur tasarımcıları, Selçuklu, Bursa, Ayasofya ve Topkapı desenlerini yansıttığı seramik koleksiyonlarını uluslararası fuarlarda tüm dünyaya sunuyor.

Neo-Osmanlı izlerinin zarif, etnik ve modern çizgilerle birleştiği Deniz Tunç imzalı Osmanlı Koleksiyonu, geçmiş dönemlerden tanıdığımız çağrışımları ve yaşanmışlık duygusunu birbirinden ayırmaksızın harmanlıyor. Çintemani ve Rumi desenlerinin yorumlandığı ışık birimleri, dönüş hareketinden esinlenilerek tasarlanan Semazen, kandilden yola çıkılarak yapılan Hürrem ve Harem adlı ışıklar, geleneksel sedirin yeniden yorumlanması ile oluşan oturma birimleri ve Selçuklu motifinden oluşan paravanlar, Tunç’un koleksiyonundaki parçalarından bazıları.

Osmanlı sanatı uzmanı ve tasarımcı Serdar Gülgün, Osmanlı renk paletinin günümüze uygunluğuna dikkat çekiyor. Gülgün’ün Macaristan’ın 178 yıllık ünlü porselen markası Herend porselenleri için tasarladığı yemek takımı, Osmanlı lalelerinin stilize edilmesiyle yaratılmış desenlere sahip.

Osmanlı yaşam biçiminden izler taşıyan son koleksiyon ise Decorum’un yeni uluslararası markası Gaia&Gino için Mısır asıllı tasarım dahisi Karim Rashid’in tasarladığı bir dizi masaüstü objesi. Dünya pazarlarında şimdiden müthiş beğeni toplayan koleksiyonda, Rashid’in minare ve cami silüetlerinden etkilendiği porselen sofra objeleri, Osmanlı kaligrafisinden esinlendiği bir vazo, eski Osmanlı musluklarına gönderme yapan tuzluk ve biberlik gibi ürünler bulunuyor.
Hürriyet - Melda Narmanlı Çimen

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal ve Uğur Tanyeli
19 Ekim - 18 Kasım 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

"Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?" üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

"Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?" konusu 
ile ilgili görüşlerinizi bildirmek için
buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz