reklam

30 Ekim 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çevrenin Avrupa Birliği’ne uyumu için 50 milyar Euro’luk yatırıma ihtiyaç var

Türkiye'nin çevre ile ilgili Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalayabilmesi için 50 milyar Euro'luk yatırıma ihtiyaç var.

Bu yatırımların önemli bölümünü, belediyelerin katı ve sıvı atıkları bertaraf edecekleri tesislerin yapımı teşkil ediyor. 17 Aralık'ta yapılacak liderler zirvesinden müzakere tarihi almayı hedefleyen Türkiye, çevre konusunda AB standartlarını yakalayabilmek için zorlu bir döneme girecek. Türkiye'deki belediyelerin büyük çoğunluğu atık sularını akarsulara veya denizlere boşaltarak; katı atıklarını ise vahşi depolama yöntemiyle bertaraf etmeye çalışıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, mevzuat bakımından AB standartlarını yakalamak üzere olduklarını söyledi. Kanun ve yönetmelik bazında önemli yol kat ettiklerini anlatan Prof. Dr. Öztürk, uygulama konusunda ise alınacak çok mesafe olduğunu belirtti. AB ile ortak projeler hazırladıklarını belirten Öztürk, çevre koşullarının AB'ye uygun hale gelebilmesi için 50 milyar Euro'luk yatırıma ihtiyaç olduğunu açıkladı. Müsteşar Yardımcısı Öztürk, bu yatırımların Türkiye'nin kendi özkaynakları ile yapılması halinde 15-20 milyar Euro'ya bitirilebileceğini ileri sürdü. Yatırımlardaki önemli miktarı, belediyelerin katı atık ve atık su bertaraf tesisleri oluşturuyor. Katı atık ve atık su arıtma tesisleri bakımından İstanbul ve İzmir'in dışında kalan bütün illerde sorun yaşandığını aktaran Öztürk, Ankara ve Adana'da atık su sorununun çözüldüğünü, ancak katı atık depolama alanları konusunda problem yaşandığını dile getirdi.

Mustafa Öztürk, sanayi atıkları ve tehlikeli atıklarla ilgili problemin çözümü için ise AB kaynakları ile 5 milyar Euro'luk bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu duyurdu. AB'ye girilmesi halinde atık sorununu çözmeyen fabrikalar Avrupa'ya mal ihraç edemeyecekleri için problemin rahat çözüleceği belirtiliyor.

Yeni Çevre Kanunu geliyor
Hazırladıkları yeni Çevre Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi alt komisyonunda görüşüldüğünü ifade eden Öztürk, bu yasada çevre suçu işleyenlerin sadece cezalandırılmadığını, verdikleri zararın da telafi ettirildiğini söyledi. Belediye başkanları da atıklarını kanunda belirtilen şekilde bertaraf etmemeleri halinde görevden alınabilecekler. Yeni kanunla Çöp Vergisi de kalkıyor, yerine Çöp Bedeli geliyor. Bu bedelin miktarını belediyeler belirleyecek. Ayrıca çöpler evlerde ayrıştırılacak. Kağıtlar ayrı, camlar ayrı, plastikler ayrı atılacak. Yeni Çevre Kanunu'nun kasım ayı içinde Meclis'ten çıkması bekleniyor.
Zaman - Özcan Yağmur

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz