reklam

18 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mermeri satarsak 1milyar $ cepte

Türkiye 13.9 milyar ton toplam rezervi ile dünya mermer potansiyelinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip bulunuyor. Bu rezervin parasal değeri ise yaklaşık 2 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Ancak Türkiye mermer üretiminde dünyada yedinci, ihracatta ise sekizinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin mermerde dünyanın üçüncü büyük rezervlerine sahip olduğunu anlatan İstanbul Maden ve Mermer İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu ise yerinde teşvikler verilirse Türkiye’nin sadece mermerden yıllık 1 milyar dolar kazanabileceğini söyledi.

Hedef 1 milyar $ ihracat
Mermer çeşitliliği açısından 290 çeşitle dünya sıralamasında ilk sırada yer alan Türkiye’de en fazla mermer Balıkesir ve Afyon’da çıkarılıyor. Bu illeri Bilecik, Denizli, Bursa, Muğla, Eskişehir, Uşak, Kırklareli, Kırşehir izliyor. Türkiye’nin en kıymetli taşları ise Tunceli, Erzincan, Elazığ, Sivas ve Tokat’ta bulunuyor. Türkiye bugün mermer ihracatının yüzde 79-80’ini işlenmiş olarak gerçekleştiriyor. Türkiye, mermer ihracatını 2003 yılında yüzde 28.7 artırarak 820 bin tondan 886 bin tona çıkardı. Türkiye’nin işlenmiş mermer ihraç ettiği ülkelerin başında ABD, İsrail, Suudi Arabistan, İspanya, İtalya, Türkmenistan gibi ülkeler geliyor. Sektör, 2004 yılında 620 milyon dolar, 2006 yılında 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Mermer üretim ve ihracatı bakımından en önemli sorunların başında elektrik ve yakıt maliyetlerinin geldiğini anlatan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, ayrıca ağır tonajla çalışmalarından dolayı ihraç limanlarına nakliye problemleri yaşadıklarını söyledi. Kahyaoğlu bu konuda, “Mermer ihracatını güç şartlar altında her geçen yıl artırmaya devam ediyoruz. Ama yüksek enerji maliyetleri rekabet gücümüzü engelliyor. Ayrıca mermeri ihraç edecek limanımız yok. Talep ettik hâlâ cevap bekliyoruz. FOB masrafları da çok yüksek “dedi.

Çin’e bile satıyoruz
Son 5 yılda ağırlıklı olarak traverten, bej mermer ve limestone ihracatı yaptıklarını anlatan Ali Kahyaoğlu, şöyle konuştu: “Mermer konusunda büyük gelişmeler var. Bursa Beji mermeri dünyada isim olarak tanınıyor; Çin, İsrail, ABD bu mermerin iyi müşterisi. Antalya’da Finike ve Demre yörelerinde çıkmakta olan Limestone taşımız da hayli ilgi görüyor. Çin, ABD, İngiltere, Güney Kore, İsrail bu taştan alıyor. Rezervimiz de gayet iyi. 

Marmara Adası Saraylar beldesinde bol rezervli Marmara Mermeri de Suriye’ye ihraç ediliyor. Daha önce sadece Denizli ve Sivas yöresinde çıktığı bilinen travertenlerimizin, Kütahya, Mut, Muğla, Afyon, Eskişehir ve güneydoğuda yeni rezervlerinin bulunduğu belirlendi. Bu yörelerde ocaklar açıldı. Buralardan çıkarılan travertenler Amerika’ya ihraç ediliyor. ABD’ye traverten ihracatında, İtalya’dan sonra ikinci sıradayız. Son beş yılda doğu ve güneydoğu bölgesi çok gelişti. Bu bölgelerden çıkarılan Elazığ vişne ve bej türü mermerlere özellikle Çin’den büyük ilgi var. Batı ve Orta Karadeniz’de de ciddi gelişmeler var. Karabük Eflani yeşil mermeri, Amasya bejleri son yılların gözde mermerleri.”

Beyaz Saray’a girdi lüks oteller kapışıyor
Elazığ’ın vişne rengi mermerleri dünya pazarlarının yeni gözdesi. 1985 yılında Beyaz Saray’da ABD başkanlarının kamuoyuna açıklama yaptıkları kürsünün çevresi Elazığ’dan ithal edilen ‘Vişne’ rengi mermerlerle döşeli. Ünlü aktör Eddie Murphy’nin evi Elazığ vişnesiyle kaplı. Aynı şekilde Jennifer Lopez’in evindeki şömine de Nevşehir taşından yapılmış. Fransa Parlamentosu ve ABD Temsilciler Meclisi’nde de Elazığ vişnesi mermer kullanılıyor. Dünya’nın en önemli eğlence merkezlerinden Disneyland’da ise 18 bin metrekare Türk mermeri bulunuyor. Yabancı alıcılar özellikle Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’nden çıkarılan mermerlere ilgi gösteriyorlar. Alacakaya Mermer Fabrikası; ABD, İtalya, Çin, Hongkong, Tayvan, Singapur, Malezya, Rusya ile Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yapıyor. Alacakaya Maden Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Arslan, “Elazığ Vişne’si Beyaz Saray’dan sonra Dubai’de yaptırılan dünyanın en lüks otellerinden Holiday Inn’de kullanılan mermerler de Elazığ kökenli” dedi.
Türkiye

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Yurtiçi ve yurtdışındaki ürün tasarımlarını ve yaratıcı çözümleri Endüstri Ürünleri Tasarımı forumunda tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz