reklam

18 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Heyelan arazisi üzerine kurulan öğretmenevi, çökmeyi bekliyor

Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki 11 katlı ve 250 kişi kapasiteli öğretmenevinin heyelan arazisi üzerinde olduğu belirlendi. Duvarları çatlayan binanın killi arazi üzerinde denize doğru kaymakta olduğu ortaya çıktı.

17 Ağustos 1999 depreminin hemen ardından 12 Kasım’da yine büyük bir depremle sarsılan Düzce’nin Akçakoca ilçesi, bu defa heyelan tehdidi altında bulunuyor. Heyelan arazisi üzerine inşa edilen Akçakoca Öğretmenevi, kayma ve çökmelerin etkisiyle hasar görmeye başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Cumhuriyet Bayramı’nda arkadaşının davetiyle gittiği Düzce’nin Akçakoca ilçesinde geceyi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenevinde geçirdi. Ertesi gün deniz kenarındaki binayı gezen yerbilimci Perinçek, tam bir felaket görüntüsüyle karşılaştı. 11 katlı ve 250 kişi kapasiteli öğretmenevi heyelan arazisi üzerindeydi. Binanın duvarları çatlamış ve yavaş yavaş denize doğru kayıyordu. Üstelik inşaatı süren gazino binasının temelinde de beton çatlakları oluşmuştu.

Denize neredeyse bitişik denecek ölçüde yakın olan binadaki çatlakları fark eden Perinçek, ertesi gün binayı bir jeolog gözüyle inceledi. Gördüğü manzara karşısında endişeye kapılan Perinçek, binanın çok tehlikeli bir heyelan arazisi üzerinde inşa edildiğini, üstelik şimdiden kayma ve çökmelerin etkisiyle hasar gördüğünü tespit etti. Öğretmenevi müdürüne endişelerini dile getiren Perinçek, 1992 yılında yapımına başlanan ve 1999 yılında tamamlanan binanın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Öğretmenevinin bulunduğu tepedeki kaygan yapıya sahip killerin, denize doğru kaymayı hızlandırdığına dikkat çeken Perinçek, bu yüzden binanın alt katlarında çökme ve çatlamaların oluştuğunu bildirdi. Denize uzanan merdivenlerin alt bölümünün koptuğunu ve merdivenlerin denize ulaşamadığını ifade eden Perinçek, “Bahçedeki merdivenle zemin arasında yaklaşık 10 santimetrelik bir aralık oluşmuş. Birçok duvarda çatlaklar var. Üstelik çatlaklar sıva değil, beton çatlağı. Bunlar, binada kayma olduğunu açıkça gösteriyor.” dedi.

11 katlı öğretmenevinin ilk iki katı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılıyor. Öğretmenevinde öğretmenlerin konaklamalarının yanı sıra, sık sık toplantılar da düzenleniyor. Tüm bunların yanında, öğretmenevinin bahçesinde bir de yeni gazino inşaatı yapılıyor. Perinçek, inşaat bitmeden zemininde derin çatlaklar oluşan gazinonun, büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, heyelan alanındaki ekstra ağırlıkların kaymaya sebep olduğunu söyledi.

Perinçek, ayrıca denize doğru kayan kayalıklar arasından öğretmenevine ait kanalizasyondan suların sızdığına dikkat çekerek, şu uyarıda bulundu: “Bu hem heyelanın işareti, hem de bir öğretmenevinin denizi kirletmesi açısından çok üzücü. Öğretmenlerin hayatını riske atmamak için bir an önce önlem alınmalı. Çok zor ama belki güçlendirme çalışmalarıyla bina kurtarılabilir, ancak bunun maliyeti yüksek olur. Biz, Yıldız Teknik Üniversitesi olarak, gereken bilimsel desteği vermeye hazırız.”
Zaman - Mustafa Gün

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

11. Beton Prefabrikasyon Sempozyumu

20 Kasım 2004,
Crowne Plaza Oteli - İzmir

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz