reklam

22 Kasım 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Şehre 'Paralı araç girişi' projesi tat vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadır Topbaş'ın "Kent merkezlerine özel araçla girmenin bir bedeli olmalı" demesi ve Londra ile bazı Avrupa şehirlerindeki gibi İstanbul'da da "Trafik sıkışıklığı ücreti" ya da "Teker bastı parası" alınacağının sinyalini vermesi ortalığı karıştırdı. Kent bilimciler "Altyapısı, metrosu, raylı sistemi yeterli olmayan İstanbul'da bu proje hayaldir" derken, vatandaşlar "Başkan asıl trafiği tıkayan köprü gişelerindeki yığılmayı önlesin" diye konuştular.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'kent merkezine paralı giriş' projesi her kesimden farklı yorumlar gelmesine neden oldu. Halkın da, bilim adamlarının da ortak görüşü, projenin İstanbul'a uygun olmadığı ve faydadan çok zarar getireceği yönünde... Bu sistemin başarıyla uygulandığı Londra'da, kentin her yerinin metro ağıyla donatılmış olduğunu belirten uzmanlar, ulaşım altyapısının çok yetersiz olduğu İstanbul'da, bu projenin uygulanmasının mümkün olmadığını vurguluyor. Sistemin, İstanbul'un metro ağlarıyla ve raylı sistemle örülmesi, kent merkezlerinde binlerce aracı kapsayan kent otoparkların yapılmasıyla uygulanabileceği, bunun da ancak 30 senesonra tamamlanacağı ifade ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kent merkezine paralı girişte elektronik çip uygulamasını, bir süre önce gittiği Londra'da gördüğünü belirten uzmanlar, "Ancak unutulmamalı ki, İstanbul ile Londra arasında çok büyük bir alt yapı farkı var. Sayın Başkan, projeyi bu konuyu dikkate alıp yeniden değerlendirmeli" dediler. Topbaş'ın, tartışmalara ve farklı yorumlara neden olan 'kent merkezine paralı giriş', başka bir deyişle 'trafik sıkışıklığı ücreti' ya da 'tekerbastı parası' projesine en büyük tepkiyi vatandaşlar gösterdi. İstanbul'da yaşama şartlarının, Avrupa şehirlerinden tamamenfarklı olduğunu, bu nedenle uygulamaların da Avrupa'dakiler gibi olamayacağını belirten İstanbullular, "Önce var olan sorunları çözsünler. Halihazırda yaşadığımız problemler varken, bu tür şeylerle uğraşılması anlamsız. Cebimizden sürekli para çıkmasından bıktık artık" diyorlar. İşte bazı vatandaşların konu ile ilgili yorumları:

'Pasaport da Versinler'
Ev hanımı Nilgün Türelin projeyle ilgili tepkisi şöyle dile getirdi: "En iyisi herkese birer pasaport versinler, hatta vize uygulaması yapsınlar. Herhalde bıçak kemiğe dayandı ki kaynak yaratmak için saçmalıklarla uğraşıyorlar. Başkan asıl köprü gişeleri yüzünden tıkanan trafiğe çare arasın.. Asılsorun orada!"

'Ülkeyi Terk Edelim mi?'
Mobilyacı Murat Ersoy, Topbaş'ın sözlerini hayretle dinlediğini ifade ederek "Köprülere, yollara zaten para veriyoruz. Bir de şehir içinde gezmeye mi para vereceğiz!.. Fikri saçma buluyorum. Altı örümcek ağı gibi kaplı Londra ile burayı bir tutuyorlar. İsterlerse ülkeyi terkedelim, trafik sorunu da olmasın. "

'Otopark İşini Çözün de'
Taksi şoförü Erdoğan Karman ise, İstanbul'un trafik sorununun otopark eksikliğinden kaynaklandığı belirtti ve: "Bir şey ver ki alasın. Büyük şehirlere büyük düşünenler gerek" diye konuştu.
Sabah

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Baucon Yapex 2004

25 - 28 Kasım 2004,
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz