reklam

27 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Ağa Han Mimarlık Ödülü B2 Evi’nin

Mimar Han Tümertekin’in, Bilsar Tekstil’in sahipleri Selman Bilal ve Süha Bilal için tasarladığı B2 Evi, Ağa Han Vakfı’nın 9. Dönem Mimarlık Ödülü’nün sahibi oldu.

Hindistan Başbakanı’nın da katılımıyla, 27 Kasım Cumartesi günü eski Hint Hükümdarı Hümayun’un Yeni Delhi’deki mezarının bahçelerinde yapılan törende Selman Bilal, Süha Bilal ve Han Tümertekin ödüllerini Ağa Han’ın elinden aldı.

Mimarlık yoluyla İslam kültürünün anlaşılması ve değerlendirilmesinin amaçlandığı yarışmada, sanatçı, filozof, mimar ve kent plancılardan oluşan 9 kişilik büyük jüri, 44 ülkeden 378 projeyi değerlendirdi.

B2 Evi’nin mükemmellik, refah ve tasarım duygularını birarada barındıran, yenilikçi ve yaratıcı bir tasarım olduğunu vurgulayan jüri, yapının içinde bulunduğu tarihsel, kültürel ve doğal çevreyle uyumundan da son derece etkilendiklerini belirtti.

Ağa Han Mimarlık Ödülleri
Dünyanın en saygın mimari tasarım yarışmalarından olan Ağa Han Mimarlık Ödülleri, 1977’den bu yana kültürün ağır bastığı geleneksel değerlere sahip çıkan ama çağın geleneklerini de karşılayan bir mimarlığın geliştirilmesi amacıyla veriliyor.

İslam kültür çevresinde yeralan ülkelerdeki mimarlık etkinliğini teşvik etmek amacıyla 3 yılda bir düzenlenen yarışmada aday olacak yapılarda ödül dönemi başlangıcından önceki 12 yıllık dönemde inşa edilmiş, müslüman bir ülkede tasarlanmış ve en az bir yıl kullanılmış olma kriteri aranıyor.

Yaratıcılarının ‘B2 Evi’ için görüşleri
B2 Evi’nin taşları ve betonları başka bir benzersiz ilişkiyi gizliyor.
Bilen birinin rahatlığı, dinginliği, sakınımsızlığı, belki de gururuyla duruyor. Duruyor, yalnız. Farkedilmiyor, farkettirmiyor kendini, orada olduğunu hissettiriyor; köyde yaşayanlar orada bir ev olduğunu biliyorlar, eve benzemeyen bir ev, hep gördükleri gibi olmayan bir ev, ama yaşayan, işleyen bir ev, ev gibi ev, olması gereken gibi ev, mimarın “Ol!” dediği ve ayağa dikilen ev.
Belki hep ordaydı.

Ödül Jürisi’nin ‘B2 Evi’ için görüşleri
Kanımızca bu ev kusursuzluğu, rahatlığı ve seyredilmeye yaraşır olmayı canlandırıyor. Yepyeni, benzeri görülmemiş bir yaratım, ama bir yandan da, yeraldığı ortamdan koparılması olanaksız bir parça. Çevresindeki yapılar ve yerşekilleriyle birlikte geçmişten gelen bir ev; kendine en yaraşan giysilere bürünmüş, gururla bekliyor kendi çağının gelmesini, çevresindekilerin de çözülüp kendisini bağırlarına basmasını, giderek bütün o görünümün yenilenmesini.

Bu ev olabildiğince az sayıda eleman kullanılarak gerçekleştirilmiş, ama gene de derin bir saygı uyandırıyor. Seyredildiğini biliyor, rahatsız da olmuyor bundan. Yüzünü uzaklarda uzanan ufuk çizgisine dönmüş, gizlemeden, sakınmadan dolaştırıyor bakışlarını. Mimarlık mesleğinin tüm bilgisinin, tüm zenginliğinin seferber olup kendisini ortaya çıkardığını biliyor. Mimarının birey olarak beslediği istekleri, mimarının yaşadığı özlemleri, o en benzersiz yanını yaşam alanına taşıdığını gayet iyi biliyor.

İçinde birileri oturmaya başladığında ise yepyeni bir anlamla doluyor, çevrede yaşayanlar gözünde odak noktası oluyor. Gelip geçenler, konuklar, meraklılar, herkes rahat bir ortamda olduğunu hissediyor hemen. Tek başına kaldığındaysa, kendine o pek yaraşan saygılı duruşuna bürünüyor yeniden.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz