reklam

29 Kasım 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kentsel Dönüşüm Sempozyumu başladı

İstanbul'daki çarpık kentleşmenin ve çözüm yollarının konuşulacağı sempozyum, Başkan Kadir Topbaş'ın katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

27- 30 Kasım 2004 tarihleri arasında Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu", İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamının katılımıyla başladı.

Sempozyumda Küçükçekmece Belediye Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Turgut'un yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, Fen İşleri Daire Başkanı Yunus Balta ile KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım da yer aldı.

Başkan Topbaş; "Kentsel dönüşümlere insanlar da dahil edilmelidir..."
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Londra'daki Doklar Bölgesi'nde yanlış planlamadan dolayı bölgenin mesai saatleri dışında bomboş kaldığını hatırlatarak kentsel dönüşüm çalışmalarında doğru planlamanın ve projelere o bölgede yaşayan insanları dahil etmenin önemine dikkat çekti. İstanbul'da 1950'lerden itibaren yaşanan çarpık yapılaşma ve bilinçsiz sanayileşme nedeniyle şehrin yeterince 'yaşanılır' hale getirilemediğini belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

"İstanbul'da kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşüm ve ketsel yenileme çalışmalarını birlikte sürdürüyoruz. Bu konuda tüm yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve özellikle Şehir Plancıları Odası'nın desteklerini gördük ve devamını bekliyoruz. Bu adımları birlikte atacağız. İnanıyorum ki artık halkımızda kentsel dönüşümün gereğini kabullendi ve hep birlikte İstanbul'da bunu başaracağız."

Topbaş, gerçekleştirecekleri projelerde sadece barınma alanları olmayacağını, kentsel dönüşüm alanlarında rekreasyon alanları, okullar, alışveriş merkezleri gibi birçok ihtiyacın da karşılanacağını sözlerine ekledi.

"Sadece kentsel dönüşüm değil, Yeni bir hayat!..."
Sempozyumda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 800 bin nüfuslu Küçükçekmece'de yapıların yüzde 80'nin kaçak ve gecekondulardan oluştuğuna dikkat çekerek, "Küçükçekmece'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile birlikte gerçekleştireceğimiz 2 bin 600 konut projesinin temelini 2 hafta içinde atıyoruz. Bu proje 1 yıl içinde bitirilecek. Ayrıca 10 bin insanın yaşadığı Tepeüstü Mahallesi'ndeki gecekondular tasfiye edilerek bu bölgeye 1576 konut inşa edilecek" dedi.

Gecekondu alanlarından yeni konutlarına taşınacak vatandaşların oradaki sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri için ekonomik durumlarının da aynı anda yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Aziz Yeniay, "KOSGEB ile birlikte başlattığımız iş garantili meslek edindirme projesi ile yeni evlerine taşınan vatandaşlarımız aynı zamanda yeni bir hayat kazanacaklar" diye konuştu.

Programda konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Mehmet Müezznoğlu ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projelerini tekdirle karşıladıklarını ifade ederek, "Siyasetçiler olarak İstanbul'daki kentsel dönüşümde belediyelerimizin hem destekçisi olacağız. Hem de bu çalışmaların başarıya ulaşması için zorlayıcı olacağız" şeklinde konuştu.

Sempozyumda amaç 'Ortak Bir Yol...'
Son günlerin en önemli gündem maddelerinden biri de, "Kentsel Dönüşüm"... Kentsel dönüşüm, içinde bulunduğumuz günlerde ülkemizde sadece akademik çevrelerde değil merkezi yönetim, yerel yönetimler ve özel sektörde de tartışılıyor. 27- 30 Kasım 2004 tarihleri arasında Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu Küçükçekmece Atölye Çalışması" ile bu ilçedeki ve İstanbul genelindeki dönüşüm çalışmaları mercek altına alacak. Sempozyuma, dünyanın değişik ülkelerinde, büyük "kentsel dönüşüm"lere imza atmış, uluslararası uzmanlar da katılıyor.

Sempozyumdaki amaç, "Yerelden Evrensele" sloganıyla ülkemize özgü farklı yerel-bölgesel-ulusal koşulları dikkate almak suretiyle uluslararası kentsel dönüşüm uygulamalarından çıkarımlar yapacak, stratejiler ortaya koyacak "ortak bir akıl" üretmek. Bu çerçevede, sempozyum, Küçükçekmece ilçesinde saptanan alanlarda yapılacak atölye çalışmalarıyla İstanbul'un benzer sorunlar yaşayan farklı ilçeleri için de bir yol haritası olmayı hedefliyor.

Sempozyum farklı bir içeriğe sahip. Öncelikle, İstanbul ve Küçükçekmece teknik gezileri ile alanlar tanıtılıyor. Sempozyumda bir buçuk gün boyunca yurt dışından katılan davetli konuşmacıların bildirilerine yer verilecek ve sorun alanları da irdelenecek. İkinci günde ise söz konusu bildirilerin yanı sıra, kamu sektörü ve özel sektörden katılımcılar yer alacak. Uzmanlar Küçükçekmece örneğinden hareketle, İstanbul'un kentleşmesine uluslararası bir sempozyumla çare arayacak. Sempozyum boyunca Küçükçekmece'de yabancı uzmanların, kent planlamacılarının katılacağı workshoplarda, projeler geliştirilecek, beyin fırtınaları estirilecek.
İBB

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz