reklam

07 Aralık 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

'İstanbul Modern' ve Brüksel'de 'Türkiye'

''İstanbul Modern'' Sanat Müzesi'nin açılışının ardından Brüksel'e uçtum. Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'ndaki ''kültür, kimlik ve din'' ekseninde ''Türkiye'nin AB üyeliği süreci'' konulu toplantıya katıldığım için ''İstanbul Modern'' e ilişkin izlenimlerimi yazma fırsatına yeni kavuştum.

''Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi'' nde (BOZAR) ''Anneler, Tanrıçalar ve Sultanlar'' başlıklı ''Tarihöncesinden Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadarki dönemde Türkiye'de kadın'' sergisini dolaşırken ''İstanbul Modern'' in ne kadar önemli bir proje olduğuna daha fazla inandım. BOZAR'daki resim, heykel, giysiler ve elyazmalarından oluşan sergi, Türkiye'den ve Batı'nın birçok önemli müzesinden toplanmıştı. Anadolu topraklarında kadının 10 bin yıllık serüvenini belge ve kanıtlarla izlemek heyecan vericiydi.

Bir cumartesi sabahı serginin binlerce kişi tarafından izlendiğini görmek bir başka keyifti.

Batı'da hangi kente gitseniz o kentte mutlaka bir şehir sanat galerisi bulursunuz. Son derece bakımlı galerilerde kıymetli tablolar, heykellerle karşılaşır ve yeni hazırlanmış bir sergiyi gezebilirsiniz. Bir şehrin en önemli zenginliklerinden birisi, o şehrin sanat galerileridir. İstanbul gibi bir dünya kentinde ise ne yazık ki adına yakışır bir sanat galerisi bulabilmeniz mümkün değildir. Evet, çeşitli galerilerde resim sergileri açılıyor, bunlar önemli bir kültür hizmeti de görüyor, ancak bunların hiçbirisi İstanbul'un haşmetine, tarihine, önemine yetecek ağırlıkta değillerdir. Örneğin Paris'te bir Louvre ya da Müze D'Orsay çapında bir sanat galerimiz olduğu söylenebilir mi? Londra'ya her gittiğimde İngilizlerin övünerek sözünü ettikleri Londra Modern Tate Galerisi'ni gezme ihtiyacını hissederim.

Hollanda'nın her yanı galeriler ve büyük müzelerle doludur. Bu müzelerde çok kıymetli sergileri izleyebilirsiniz. İşte bu duygular içindeyken Oya Eczacıbaşı' nın bir davetiyle karşılaştım. Oya Eczacıbaşı, İstanbul'da yeni bir sanat müzesinin açılışına çağırıyordu. Heyecanla gittim ve gördüklerim heyecanımı daha da arttırdı.

Karaköy'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin yanında bulunan ve İstanbul gümrükleri tarafından kullanılan 4 numaralı antrepo bir müzeye dönüştürülmüştü.

Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Galata'nın 19. yüzyıldan sonra inşa edilen ve üç büyük göçe tanık olan rıhtımında, Denizcilik İşletmeleri'ne ait olan 8 bin metrekarelik antrepo binası, kısa süre içinde Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tüm işlevleriyle modern bir müzeye dönüştürülmüştü.

Oya Eczacıbaşı, bu müzeyi hazırlamak amacıyla giriştikleri uzun serüveni anlattıktan sonra şunları söyledi: ''Artık 21. yüzyılda müzeler, hem sanatla, sanatçıyla buluşma hem de tartışma ve iletişim platformu oldu. Günümüzde çok amaçlı kültür merkezine dönüşen müzeler, insanların zamanlarını değerlendirdiği, vazgeçilmez mekânlardan biri. Toplumdaki değişime ve taleplere karşılık veremeyen merkezlerin gelecekte sürekliliği sağlamalarının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden iletişime son derece önem veriyor ve mevcut izleyici kitlesiyle yetinmeyip sanatla yeni izleyiciyi buluşturmak ve müze gezme alışkanlığı yaratmak için potansiyel izleyiciler üzerine araştırmalar yapmayı amaçlıyoruz. İstanbul Modern, koleksiyon sergileri, süreli sergiler, eğitim programları, fotoğraf sergileri, film gösterimleri, paneller, söyleşiler, çeşitli sanatları içeren etkinlikler, Modern Sanat Kütüphanesi'nin yanı sıra ileri teknoloji ve kablosuz ağ donanımlı yeni medya alanı, müze mağazası ve dinlenme olanaklarıyla ulaşımı kolay, kitlesel izleyiciyi çekecek, çok yönlü, değişken ve aktif bir 'yaşayan müze' olacak.''

Oya Eczacıbaşı'yla birlikte müzenin gerçekleşmesinde büyük emeği geçen Başkan Yardımcısı Ethem Sancak, Egemen Bağış, Enis Batur, Nuri Çolakoğlu, Meral Tamer, Güneri Cıvaoğlu, Doğan Hızlan, Osman Ulagay, Ferhat Boratav, Nilgün Cerrahoğlu, Zeynep Oral ile birlikte müzenin balkonuna çıktık. Boğaz'da mehtap ve karşı tarafta Topkapı'nın ışıkları muhteşem bir görüntü oluşturmuştu. İstanbul şehri, ''İstanbul Modern'' le sanat alanında büyük bir hamleye hazırlanıyordu. Emeği geçen herkese teşekkürlerle... Şimdi İstanbul'a gelen konuklarımıza gösterebileceğimiz çok önemli bir mekâna sahibiz. Ne mutlu bize...
Cumhuriyet - Oral Çalışlar

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz