reklam

10 Aralık 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

STFA'nın kurucularından Feyzi Akkaya vefat etti

STFA Grubu'nun iki kurucusundan biri olan Feyzi Akkaya 97 yaşında hayatını kaybetti. İnşaat yüksek mühendisi Feyzi Akkaya kaldırıldığı Acıbadem Hastanesi'nde bu sabah hayata gözlerini yumdu. Akkaya, 1998 yılında ölen Sezai Türkeş ile birlikte kurduğu STFA İnşaat şirketi ile Türk inşaat sektörüne önemli katkılarda bulunmuştu.

İnşaat dünyasının duayeni Feyzi Akkaya, 23 Aralık 1907'de İstanbul'da doğdu. Osmanlı Paşalarından Tatar Osman Paşa'nın torunu olan Akkaya, 1926'da yüksek öğrenim için girdiği İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi'nden (İstanbul Teknik Üniversitesi) 1932'de İnşaat Yüksek Mühendisi olarak birincilikle mezun oldu.

İTÜ'deki eğitimi sırasında tanıdığı Sezai Türkeş ile başlayan sınıf arkadaşlığı ve dostluk, 1998'de Sezai Türkeş ölünceye kadar sürecek fikir ve iş ortaklığına dönüştü.

1943 yılında ortaklıklarını kağıt üzerine geçiren iki arkadaş, isimlerinin baş harflerini kullanarak "ST-FA İnşaat Müteahhitliği" unvanını aldılar. İki arkadaş böylece 1976'da kurulan ve zaman içinde çatısı altında 43 şirket toplayan STFA Holding'in de temelini attılar.

1943-1973 döneminde, yurtiçinde çeşitli köprü, iskele, liman, baraj, tünel ve yüksek gerilim hatları Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya tarafından inşa edildi. Bunlar arasında Sivas-Erzurum demiryolları köprüleri, Kuşadası, Bartın ve Ereğli limanları ve Kadıncık Hidroelektrik Santralı yer alıyor.

Yurtdışına giden ilk müteahhitler olarak sektöre yabancı ülkelerin kapılarını açan ortaklık, özellikle inşaat alanında literatüre geçen yeni usuller, makineler, prosesler bulmaları ile de dikkati çekti.

Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya ikilisi, iş hayatları boyunca mühendislik sektörüne 500'ün üzerinde yeni buluş getirdiler. Bu buluşların bir kısmı mühendislik literatürüne geçti, bazıları ise Türk tezi olarak tanındı.

Ortaklar, 1972 yılında Libya'da Trablus Limanı İnşaatı İhalesi'ne katılarak, 1973 başında ilk yurtdışı sözleşmesini imzaladılar. Bu tarihten sonra, Libya, Suudi Arabistan, İran ve Tunus'ta önemli işler aldılar.

STFA Grubu, 1982'den sonra yeniden Türkiye'de, 2. Boğaz Köprüsü ve çevre yolları, Orhaneli Termik Santrali, Haliç Tünelleri, Galata Köprüsü gibi projelerde çalıştı.

1983'den itibaren kendi isteğiyle yarı emekli olan Feyzi Akkaya, ofise önceleri haftada 2 gün, sonraları sadece Perşembe günleri gelmeye başlamıştı.

Feyzi Akkaya, 1976'da İTÜ'den Doktor, 1989 yılında da Boğaziçi Üniversitesi'nden Fahri Doktor unvanı aldı. Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya'ya 1990'da "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verildi.

Feyzi Akkaya'nın Şantiye El Kitabı adlı 11 ciltlik seri eseri ve "Ömrümüzün Kilometre Taşları" adı altında yayınlanan STFA'nın hikayesini kaleme aldığı bir kitabı bulunuyor.

Akkaya, 1978'de Feyzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı'nı kurarak servetinin tamamına yakınını bu vakfa bağışladı. Karşılıksız burslar sağlayan vakıf, biri Bayramoğlu'nda, diğeri Malazgirt'te 2 endüstri meslek lisesi inşa ederek, Milli Eğitim'e devretti.
Dünya

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat  forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz