reklam

13 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Santiago Calatrava AIA Tarafından Altın Madalya ile Ödüllendirildi


Fotoğraf: Suzanne DeChillo

Dünyaca bilinen mimar Santiago Calatrava’nın 2005 AIA Altın Madalyası’nı kazandığı Amerikan Mimarlar Enstitüsü Yönetimi tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Calatrava’ya ödülü Amerikan Mimarları Vakfı’nın galasında, 11 Şubat 2005 tarihinde Washington ’da “National Building Museum”da verilecek.

“Çok güzel. Çok teşekkür ederim, çok şeref duydum” diye önceki gün AIA başkanı Eugene C. Hopkins’in telefonda haberi vermesi üzerine duygularını dile getiren Calatrava “Kariyerimin geri kalan kısmında yaptığım işlerle bu ödüle layık olmaya çalışacağım” diye de ekledi.

Doğadan gelen ve şiirsel bir yan taşıyan Calatrava mimarisi dünyaca biliniyor. Bu tarzı en son da mimar-mühendis-sanatçı kalıbında yaptığı Dünya Ticaret Merkezi Transfer Merkezi ile onaylandı. 2 milyar Dolarlık, doğal ışık tasarımı, banliyo trenleri ile metro hatlarını Dünya Ticaret Merkezi'ne bağlıyor. Ayrıca bu yıl milyonlar Atina’daki 2004 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda yarattığı uyumu çok beğendi. Bu planlar Olimpik Stadı, Agora ve “Ulusal Duvar” için yapılmış muhteşem tasarımlar içeriyordu.

Calatrava, Thomas Jefferson, Frank Lloyd Wright, Louis Sullivan, LeCorbusier, Louis Kahn, I.M. Pei, Cesar Pelli ve 2004 AIA Altın Madalya Sahibi Samuel “Sambo” Mockbee gibi hayalgücü yüksek AIA Altın Madalya sahiplerinin 61.si. Mimaride bıraktığı izler anısına Calatrava’nın adı, Washington’daki AIA merkez ofisi lobisinde granit bir duvar üzerine kazınmak suretiyle ölümsüzleştirilecek.

Pek çok yapısının yanısıra Calatrava’nın dikkati çeken en son yapıları, genişletilen -ABD’deki ilk binası- Milwaukee Sanat Muzesi (2001); Sondica Havaalanı, Bilbao (2000); James Joyce Köprüsü, Dublin (2003); Auditorio de Tenerife, Santa Cruz, Kanarya Adaları (2003); ve Kaplumbağa Koyu (Turtle Bay)’ndaki Sundial Köprüsü, Redding, Kaliforniya (2004)’dır. Yakın zamanda tamamlananlar ise Petach Tikvah Köprüsü, Tel Aviv; Quarto Ponte sul Grand Canale, Venedik; bilim ve sanat şehri Valensia’da yer alan son yapısı Palacio de las Artes’dir. Calatrava’nın ofisi bugün Atlanta Senfoni Merkezi’nde çalışmalarına devam ediyor.

Onu ödül için aday gösteren 2004 Komitesi Başkanı J. Windom Kimsey ve 2001-02 AIA başkan yardımcısı Edward J. Kodet görüşlerini şu şekilde açıkladı: “Onun yapılarında heykelsi bir görünüm ve mimarlığa çıkan bir mühendislik var. Calatrava’nın yapıları müzik gibidir, iyi yönetilmiş bir müzik. Onun mimarisi her yaşandığında zevk verir ve yeni bir anlam kazanır. Calatrava’nın çalışmaları mimarinin özünü arar. Onun mimarisi vizyonu genişletir, insanoğlunun enerjisini yansıtır ve heykelsi bir form ve dinamik bir yapının yarattığı mucizeler ile büyüler. Santiago Calatrava AIA Altın Madalyası’nın nedenini açıklar. Onun yaratıcılığı insan ruhunu yaşadığımız, çalıştığımız doğanın yaradılışına yükseltir.”


Dünya Ticaret Merkezi Transfer Merkezi

Calatrava Hakkında
Bir İspanya - Valensia yerlisi olan Calatrava’nın sanatla ilk buluşması 8 yaşında oldu. İspanya’nın diktatör lideri onun uluslararası bir öğrenci olmasını sağladığında o henüz ergenlik çağında bir gençti. Mimarlık eğitimini Escuela Tecnica Superior de Arquitectura’da mühendislik doktorasını ise Zürih’de Teknoloji Ensititüsi’nde (Federal Institute of Technology, ETH)’de yaptı. İlk bürosunu Zürih’de açtı ve daha sonra Barselona’da 1984’de Olimpiyat Oyunları’nda yaptığı Bach de Roda Köprüsü ile köprü tasarımcısı ünvanını kazandı. Köprüleri arasında Sevil’deki Alamillo Köprüsü (1992), Bilbao’daki Footbridge Köprüsü (1997), Alameda Köprüsü ve Valensia’daki metro istasyonu (1995) bulunmaktadır.

1989’da ikinci ofisinin açılışı Lyon’da tasarladığı, yapımı 1994’de tamamlanan havaalanına rastlar. Onu takiben 1991’de büyük bir kültür merkezi olan Bilim ve Sanat Şehri’ni tasarladığı dönemde 3. ofisini, yakın zamanda ise New York’da bir ofis daha açmıştır.

Calatrava’nın aldığı sayısız ödüller arasında, “Institute of Structural Engineers” (Strüktür Mühendisleri Enstitüsü) Altın Madalyası, Londra; “City of Toronto Urban Design” (Toronto Kentsel Tasarım) Ödülü, Toronto; “Merit in the Fine Arts” (Güzel Sanatlarda Yetenek) Ödülü, Kültür Bakanlığı, İspanya; Time dergisinin “Milwaukee Sanat Müzesi” projesi için verdiği “Best of 2001” Ödülü; “Sir Misha Black” Madalyası, Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji), Londra; “Leonardo da Vinci” Madalyası, Floransa; “Architecture of L’Academie d’Architecture” Altın Madalyası, Paris; Zürih Üniversitesi Hukuk Okulu Çatısı projesi için verilen “European Steel Design” (Avrupa Çelik Tasarımı) Ödülü, İsviçre; İsveç Çelik Yapı Enstitüsü’nün verdiği “Silver Beam” (gümüş kiriş) Ödülü, Gotherburg, İsveç; “Illuminating Design Award of Merit”, Illuminating Engineering Society, Doğu Amerika, New York; ve 13 doktor ünvanı.

Calatrava bütün dünya tasarımcıları gibi halkın ve kullanıcıların kalbine ve hayalgücüne hakimdir. Joseph J. Seymour -New York ve New Jersey Ulaşım Müdürü- kendisinin sorumluluğunda olan Dünya Ticaret Merkezi Transfer Merkezi’nin yapımı sırasında Calatrava’nın çalışmalarından etkilendi. Seymour “Bu ülke ve dünya için bir ilham kaynağı olan Calatrava’nın yaptığı bu ulaşım merkezi hergün binlerce kullanıcı ve turiste hizmet edecek’ demiştir. Calatrava bu ulaşım merkezini halka açtığında bütün New York ve New Jersey’i büyülemiş, daha sonra burası Dünya Ticaret Merkezinin odak noktası oldu. Çok inandığım bir şey var ki, Büyük Merkez İstasyonu da dahil olmak üzere pek çok kentin transfer merkezine rakip olan Calatrava’nın bu cam-çelik kanatlı yapısı birgün New York için ilham verici kutsal bir yapı olacaktır.”

Amerika Mimarlar Enstitüsü Hakkında
1857’den beri AIA Amerikan mimarların profesyonel ilgi alanlarını temsil etmektedir. AIA üyeleri gibi 74.000’in üzerinde lisanslı mimar ve profesyonelleri yapı tasarımında yaşanabilirlik ve mükemmellik noktasında birleştiriyor.
Arkitera - Derleyen: Alev Özkan

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

UIA 2005 İstanbul Kongresi

01 - 11 Temmuz 2005 İstanbul, Türkiye

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz