reklam

13 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul Modern

Uzun yıllardır İstanbul’a Modern Müze kazandırma fikri nihayet gerçek oldu. Önceki gün İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin açılışına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’de siyaset kurumu ile kültür ve sanat dünyasının yollarının tarih boyunca çok sık kesişmediğini, bu kopukluktan daha ziyade siyaset kurumunun zararlı çıktığını ifade etti.

İstanbul’un en uzun sürmüş düşlerinden biri, İstanbul Modern Sanat Müzesi sonunda gerçeğe dönüştü. Karaköy Rıhtımı’ndaki 4 numaralı antrepoda 8 bin metrekarelik alan üzerine kurulan İstanbul Modern Sanat Müzesi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Evsahipliğini Oya Eczacıbaşı’nın yaptığı İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin açılış törenine, Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra, eşi Emine Erdoğan, Ürdün Prensi Raab, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Güldal Akşit, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Milletvekili Kemal Derviş, Yaşar Okuyan, Berna Yılmaz ile iş, sanat ve kültür dünyasından önemli isimler katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan “İstanbul Modern”in Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, müzenin kuruluş aşamalarını anlatarak, kuruluşun ilk adımının, 1987’de yapılan ve bugünkü adıyla Uluslararası İstanbul Bienali’nin öncüsü olan 1. Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri sırasında atıldığını söyledi. Oya Eczacıbaşı, İKSV’nin kurucusu Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın bu serginin kentin sanat hayatına getirdiği canlılıktan esinlenip, bunu sürekli kılmak amacıyla bir müze kurma girişimine öncülük ettiğini belirterek, geçen süre içerisinde yapılan çalışmalar sonucu bunun gerçeğe dönüştüğünü bildirdi.

Eksiklikler giderildi
8. Uluslararası İstanbul Bienali’nde ana mekan olarak da kullanılan 4 numaralı antreponun müzeye tahsis edilmesini sağlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a şükran borçlu olduklarını ifade etti. İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı da vakfın 31 yıldır kültürler arasında diyaloğun geliştirilmesine katkıda bulunduğunu kaydederek, vakfın, Türk sanatının en iyi örneklerini dünyaya sunduğunu anlattı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, İstanbul’un yüzyıllardır New York, Londra, Paris gibi önemli şehirlerden biri olduğunu ifade ederek, “İstanbul’un eksiği bir modern sanatlar müzesiydi. O da oldu” dedi. İstanbul’un klasik yüzünün bilindiğini, çağdaş yüzünün de gösterilmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, Türkiye’nin çağdaş yüzünün sanatçılar tarafından tasarlandığını, müzelerin de buna katkıda bulunduğunu anlattı. Mumcu, İstanbul’un müzeler kenti olma sürecinin devam ettiğini, bu müzenin de kente bambaşka bir güzellik kazandırdığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da müzenin, İstanbul’un modern dünyaya modern sanat eserleriyle varolduğunu haykıracağını belirtti.

Chirac, Schröder Ve Blair’den mesaj
Törende daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın mesajı okundu. Chirac, mesajında, tasarımıyla Pompidou Merkezi’ne benzeyen müze sayesinde Türkiye ile Fransa arasındaki kültürel işbirliğinin daha da güçlenmesini dilediğini belirterek, Avrupa perspektifi içinde somut projeler aracılığıyla Türk-Fransız ortaklığının daha iyi ifade bulacağını kaydetti. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder gönderdiği mesajda; müzenin, Türk sanatının dünyada gördüğü itibarı daha da artıracağını ifade etti. Schröder, İstanbul Modern’in, ünlü modern sanat koleksiyonlarını bir araya getiren New York’taki MoMa, Londra’daki Tate Modern ve Paris’teki Pompidou Merkezi gibi dünya çapındaki benzerlerinin izinden gittiğini kaydetti. İngiltere Başbakanı Tony Blair de mesajında, müzenin, İstanbul’un tarihi mirasında önemli bir boşluğu doldurduğunu ve Türkiye ileride AB üyesi olduğunda dünyanın Türkiye’yi tanımasında önemli bir yerinin olacağını dile getirdi.

17 yıllık hayal
İstanbul Modern, çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programları, seminerleri, kütüphanesi, yeni medya alanı ve sinema salonuyla çağdaş sanata yönelik ilgiyi ve bilgiyi artıracak bir merkez. Modern Sanat Müzesi fikri, bugünkü Bienal’in öncüsü olan 1. Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri’ne, yani ta 1987 yılına kadar uzanıyor. O tarihten bu yana başta Feshane olmak üzere pek çok mekân üzerinde durulmuş, sonuçta bugünkü yer kiralanıp müze düşü gerçeğe dönüştürüldü. 8. Uluslararası İstanbul Bienali’nin ana mekanı olarak kullanılan 4 No’lu Antrepo, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla müzeye tahsis edildi. Nejat Eczacıbaşı Vakfı İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin ilk kolleksiyon sergisi, “Gözlem, Yorum, Çeşitlilik 1” adını taşıyor. Müzede ayrıca, “Bizden Görünenler”, “Cumhuriyet Sonrası Türk Fotoğrafından Bir Seçki” başlıklı, 35 çağdaş fotoğrafçının eserleri yeralıyor. Müze, 1 Ocak 2005 tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.

Sanat, siyaseti beslemeli
Daha sonra kürsüye gelen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de siyaset kurumu ile kültür ve sanat dünyasının yollarının tarih boyunca nedense çok sık kesişmediğini söyledi. Siyaset kurumunun bir temsilcisi olarak, bu kopukluktan daha fazla siyaset kurumunun zararlı çıktığı kanaatini taşıdığını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin yıllar boyunca yaşadığı sıkıntılarda siyaset kurumunun insan kavramıyla bağını sıkı tutamaması, toplumsal hassasiyetler ile ilişkisini sürekli kılamamasının etkili olduğunu kaydetti.

“Yenilerini ilave edeceğiz”
Siyaseti besleyen kaynaklar arasında kültür-sanatın yeterli olmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde gördüğümüz sanat etkinlikleri, medeniyetlere beşiklik etmiş bu kentte yok. Bu özeleştiriyi siyaset kurumu adına ve en önemlisi siyasetin geleceği adına yapmayı gerekli görüyorum. Bu müzeler serisine arka arkaya yenilerini ilave edeceğiz. Her neticeyi alışımız, kültür ve sanat noktasında İstanbul’u dünyada şu anda bulunduğu konumdan farklı bir konuma getirecektir. İstanbul Modern, takdir edersiniz ki hepimiz için aslında gecikmiş bir randevudur. Türkiye’nin geleceğinde anıtlaşacak bir eser olacağına inandığım bu güzel eser, inanıyorum ki bu muhteşem şehrin yakasında yeri önceden ayırtılmış bir mücevher olarak yerini alacaktır.”

Geleceğin Türkiye’si
Müzeyle, geleceğin Türkiye’sini omuzlayacak olan yeni kuşaklar için renkleri görünür hale getireceklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Dünyayı daha yaşanabilir bir gezegen haline getirecek adımlardan bize düşeni atıyoruz. Türkiye’nin geleceğinde kültür ve sanat gayretinin nimetleriyle zenginleşmeyen tek bir fert kalmasın istiyoruz. Siyasette, ekonomide, eğitimde ve sosyal niteliği olan her alanda kültür ve sanatın ağırlığını hissetmek, daha medeni, daha insani, daha anlamlı bir dünyada yaşamak istiyoruz. Savaşla gölgelenen, acıyla örselenen, vahşetle kirlenen bir dünyadan bilgelikle, erdemle, estetikle bezenen bir medeniyet zamanına geçmek istiyoruz. Bugün burada karanlıkları sona erdirecek pırıltının nerede olduğunu arayan insanlar olarak toplandık. Dünyaya hükmetmek için değil, o pırıltıyı arayan insanlar olmak istiyoruz. Ve biliyoruz ki o pırıltı, dünyaya hükmetmek isteyenlerin de son ümididir.” Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, müzenin kurulmasında emeği geçenlere birer plaket takdim etti. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Müdürü Fuat Bol da plaketini Başbakan Erdoğan’ın elinden aldı. Bu arada, İstanbul Modern’in ana sponsorlarından olan Hedef Alliance’ın sahibi Ethem Sancak ile Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı Başbakan Erdoğan’a plaket sundu.
Türkiye

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 25 Aralık 2004 tarihinde Ankara'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Ali Cengizkan, Can Çinici, Abdi Güzer, Tansel Korkmaz, İlhan Tekeli


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz