reklam

13 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kahn'ın İngiliz Sanatı için Tasarladığı Yale Center "AIA 25 Yıl Ödülü"nü Kazandı


Fotoğraflar: Richard Caspole

AIA (American Institute of Architects) 25. Yıldönümü Ödülü'nü Louis Kahn'ın New Haven'da İngiliz Sanatı için Tasarladığı Yale Center'a layık gördü. Ödül, 25 yıl önce tamamlanmış mimari nirengi noktaları olan ve zaman testinde ayakta kalmayı başarmış yapılara veriliyor.

1978 yılında açılan ve yapımına 1973'te başlanan Kahn'ın Yale Center'ı mimarın en iyi ve en meşhur yapıları olarak ünlü.

Geniş ölçekte beton ve beyaz meşe kullanılarak inşa edilmiş yapıda, mistik ve sakin bir mimari ortam söz konusu. Sınırlandırılmış mekanlardaki pencere ve tepecamları sayesinde eşsiz bir doğal -stratejik olarak yapıyı delip geçen- ışık kullanılıyor. İki avlu etrafında tasarlanan geometrik iç mekanlardan oluşan yapıdaki kütüphane avlusunda baskın biçimde konumlanan büyük beton silindirle gizlenmiş spiral bir merdiven yer alıyor.

Zarif iç mekan bağlantıları düz bir sirkülasyon ve yeni mekanlarda şaşırtıcı noktalar oluşturuyor. Zerafet ve sıcaklığa traverten kaplamalarla birlikte, kumaş duvar kaplamaları, meşe ağaç işleri, paslanmaz çelik paneller ve kanallar da eklenmiş durumda. Bunun yanında dış yüzeyde kullanılan mat çelik ve yansıtıcı cam yüzeyler, malzemeye oldukça yüksek hassasiyet sağlıyor. FAIA'dan Louis R.Pounders ve AIA'dan James F. Williamson, Kahn'ın yorumuyla bulutlu bir günde yapının bir güveye, güneşli bir günde ise bir kelebeğe benzediğini hatırlatıyor.

1978'de AIA Onur Ödülü'nün verildiği yapıda jürinin yapı için yorumu "Asil Bir Kentsel Yapıt" olmuştu. Yapı tüm İngiltere'deki en kapsamlı koleksiyonlara New Haven'da ev sahipliği yapıyor. Pensilvanya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde dekanlık görevinden önce Kahn, 1947 - 1957 yılları arasında da eğitim vermişti. Kahn'ın benzer yeteneklerini sergilediği ve özellikle doğal ışık ve beton formlar kullandığı diğer yapılar arasında Teksas'taki Kimbell Sanat Müzesi, Kaliforniya'daki Salk Institute for Biological Studies, Phillips Exeter Kütüphanesi ve Yale Üniversitesi Sanat Galerisi. Şaşırtıcı olan ise Kahn'ın bütün bu yapılarının AIA'nın 25. Yıl Ödülü'nü kazanmış olması.
Architectural Record - Sam Lubell - Çeviren: Rabia Alga

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa Profesyonel Yaşam forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz