reklam

13 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yerin 50 m.altında Taksim-Kabataş yürüyüşü

Taksim-Kabataş metro inşaatında tünelin ucu göründü. Alman Hükümeti’nin özel izniyle, Gümüşsuyu’ndaki konsolosluk binasının altından geçen metroda 15 aydır çalışmalar sürüyordu. Taksim ve Kabataş’tan açılan iki ayrı tünel birleştirildi, betonlandı.

Vagonlar, raylar ve vagon çekecek çelik halatlar yeni yılın ilk günlerinde İsveç’ten gelecek. Tünel, 2005 Ağustos’unda açılacak.

Taksim’in tam göbeğinde bir yıldır inşaatı sürüyor. Çevresi kalın sac paravanlarla kaplı olduğu için önünden geçen binlerce kişi, burada neler olduğunu pek bilmiyor. Tek bilinen paravandaki tabela: ‘Taksim Kabataş Füniküler Sistem İnşaatı.’

Çevresi kapalı olduğu için inşaatın görkemi pek anlaşılmıyor. Ama burası Taksim’in zemininde 20 metre derinlikte bir çukur. Dibinde ise Gümüşsuyu Caddesi’nin altına uzanan dev tünel var. Kafalarında beyaz baretleri olan onlarca işçi eylül ayından bu yana çukurda arı gibi çalışıyor.

Foto muhabiri arkadaşım Levent Arslan ve kontrol amiri İnşaat Mühendisi Gündüz Başat’la tünele Taksim’den girdik. Kabataş’a doğru yürümeye başladık. İlk metrelerdeki aydınlık, yerini birkaç dakika sonra koyu bir karanlığa bıraktı. Duvarlardaki cılız aydınlatmalar yolun aşağıya doğru eğimle gittiğini anlatmaya yetti.

Derken yokuş başladı. Yerin altına doğru adım adım yürüyoruz. İnşaatın Kontrol Amiri Gündüz Başat ‘İşte tam Alman Konsolosluğu’nun altındayız. Burası yerin tam 50 metre altında’ diyor.

Hep birlikte karanlığa doğru gidiyoruz. Tünel ortalara doğru genişliyor. ‘Tünel tek hatlı’ diye açıklıyor bu noktadaki genişliğin nedenini Mühendis Gündüz Başat. ‘Aşağıdan gelen ve yukarıdan inen vagonlar ortada karşılaşacak. Tek hatlı raylar burada ikiye çıkacak ve vagonlardan biri sağa diğeri sola ayrılacak. Bu karşılaşma bölgesini geçip hatlar ileride yeniden teke düşecek. Karaköy-Tünel arasında çalışan sistemin aynısı.’

Tünelin ortalarını geçerken çalışan işçi sayısının azaldığını fark ediyoruz. Neden kimse ortada yok, derken söze yine mühendis Gündüz Başat giriyor. Gururla anlatıyor: ‘Çünkü buralardaki çalışmalar bitti. Tünel için ilk kazma 27 Eylül 2003’te Taksim ve Kabataş’tan aynı anda vuruldu. Kazı bilgisayar destekli iki ayrı lazer ölçme tekniği kullanılarak gerçekleşti. Yerleşim merkezlerinin 30 metre altında 230’uncu metrede sıfır hatayla birleşmeyi sağladık. Şimdi çalışma tünelin iki ucunda yoğunlaştı.’

Uzaklarda rengarenk ışıklar beliriyor. Işıklar 150-200 metre aşağıda. Burada dev projektörler, beton karıştıran mikser kamyonlarının farları, demir profilleri birleştiren işçilerin kaynak makinelerinden saçılan ışık salkımları lunapark atmosferi yaratmış. Arkalarında ise gün ışığı beliriyor. Anlıyoruz ki ‘Tünelin sonu’ geldi. 21 basamaklı merdivenden tırmanıyoruz. Karşımızda Kabataş ve İstanbul Boğazı.

Kabataş’a çıktığımızda Başat, ‘Her seferde toplam 750 yolcu 110 saniyede Taksim’den Kabataş’a inecek ya da Kabataş’tan Taksim’e çıkacak’ diyor.

Yokuş aşağı yürüyüş 20 dakika sürdü
Yokuş aşağı, caddede yürür gibi tüneli geçmek 20 dakika sürdü. Bu süreye gözlerimizi karanlığa alıştırmak için bekleme,
çalışma sahalarında yavaşlama dahil.Saatte 15 bin yolcu

Tünelde, yaklaşık 3 dakikada bir sefer yapılacak. Saatte 15 bin yolcu taşınacak. Tünelin iki vagonu 34,5 metre boyunda 2 metre 90 santim yüksekliğinde. Her birinin ağırlığı 40 ton. 48 oturmalı 327 ayakta olmak üzere 375 yolcu kapasiteli. İstasyonlarda durma süresi 69 saniye. Kabataş İstasyonu su seviyesinin 11 metre altında. Taksim İstasyonu ise deniz seviyesinden 63 metre yüksekte. Sistemin toplam uzunluğu 647 metre. Bunun 544 metresi tünel. Raylar Kabataş’tan yüzde 22.19 eğimi ile yükselerek Taksim’e ulaşıyor. Peronlar 40 metre. Vagonların çekme halatları 815 metre, denge halatı da 750 metre uzunluğunda.

Kabataş hatların kesişme noktası oluyor
Taksim-Kabataş Tüneli, Taksim’den 4. Levent’e uzanan metroyu Kabataş-Sirkeci cadde tramvayı aracılığıyla Sirkeci-Zeytinburnu, Zeytinburnu- Havalimanı, Aksaray-Esenler hafif metrolarıyla birleştirecek. Bu sayede 4. Levent’ten başlayıp Atatürk Havalimanı’na ve Otogar’a kesintisiz raylı sistem ağının kurulmasını sağlayacak. Yeni tünel Gümüşsuyu’nun trafik yükünü azaltırken, vapur iskelesi ve deniz otobüsü iskelesi, otobüs hattı ve tramvay hattının kesiştiği Kabataş’ı önemli bir kavşak haline getiriyor.

Nedir bu füniküler sistem?
Yatay asansörü andıran sistem 128 yıl önce, Sultan Abdülaziz zamanında, Karaköy’den İstiklal Caddesi’ne çıkmak için yapılan 601 metrelik ‘Tünel’in benzeri. Fransızca’daki funiculaire sözcüğünden uyarlanan ‘füniküler’, dağlarda ya da engebeli arazilerde, çelik halatlarla çekilen raylı sistemleri tanımlıyor. Füniküler sistemde çekme ve germe halatlarıyla birbirine bağlanan iki tren karşılıklı çalışıyor. Alt istasyonda germe halatı var, elektrikli motorla çalışan bir makara yardımı ile çekme halatı vagonları çekiyor. Araçlar hat boyunca gidip geliyor. Füniküler sistemin istasyonlarında tek hat, trenlerin geçiş yapacağı orta noktasında iki hat bulunuyor.

Maliyet 30 milyon dolar
‘Taksim-Kabataş hattı elektro-mekanik sistemi ve vagonları dahil 30 milyon dolara mal olacak. Bu bütçeyle ayrıca Kabataş’ta 225 araçlık yeraltı otoparkı yapılacak. Projeyi, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayii A.Ş. ile İsviçreli Garawente şirketi konsorsiyumu gerçekleştiriyor. Garawente firması Taksim-Kabataş Tüneli’nin benzerlerinden son olarak 2002 yılında İsviçre’de sekiz adet yaptı. Bu açıdan güvenimiz sonsuz.’’

Depremde en güvenli yerlerden biri
Kabataş İstasyonu’nun yedi metre üstünde evler olması nedeniyle tünel inşaatı sırasında büyük bir alana beton püskürtme yapıldı. Bu sayede evlerin zemin kayması önlendi. Teknik ekip yaptıkları işe o kadar güveniyor ki ‘Burası 2’nci derece deprem bölgesi ama deprem anında güvenli olmak isteyenler tünele girsin’ diyorlar.
Hürriyet - Cahit Akyol

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz