reklam

14 Aralık 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

CHP ve Gökdelenler

Yıllardır sosyal demokrat partilerden destek beklediğimiz konulardan biri de gökdelenler...

Başta İstanbul olmak üzere kentlerimizin olmadık yerlerine, olmadık yüksekliklerde ve her türlü şehircilik kuralını hiçe sayarak dikilen gökdelenlere karşı direnişimizde, öncelikle CHP olmak üzere sol ve sosyal demokrat partileri hep yanımızda görmek istedik.

Çünkü, sosyal demokrasinin temelinde sadece çalışanların haklarının değil kent ve kentli haklarının korunması, kollanması ve geliştirilmesi de var. Dünyadaki en başarılı kent yöneticilerinin sosyal demokratlar olması boşuna değil. Kent, kültür ve çevre konularındaki hemen tüm uluslararası sözleşmelerin dünya forumlarına egemen olan sosyal demokratlar tarafından kaleme alınması da rastlantı değil.

Nitekim, şu öykündüğümüz gelişmiş ülkelerdeki belediye yönetimlerinin siyasal kimliklerini gösteren kanıtların başında da ''kente karşı davranışları'' geliyor. Sosyal demokrat yerel yönetimler, kentin genel çıkarı yerine ''bireysel zenginleşme'' yi gözeten imar uygulamalarının doruktaki örnekleri olan ''kent içi gökdelenler'' e asla izin vermiyorlar. Örneğin, 1970'lerde Paris'te gökdelenler için altyapı giderlerini de sahiplerinden alarak ''kentin dışında'' yer gösteren belediye yönetimi ''sosyalist'' lerin elindeydi.

Bizde CHP'nin üye olduğu ve Deniz Baykal 'ın da yöneticileri arasına girdiği Sosyalist Enternasyonal'in kent ve şehircilik raporları bir ders kitabı gibidir. Kentin ''herkese ait'' olduğunu vurgulayan Sosyalist Enternasyonal, bu nedenle ''herkesin kente saygılı olması'' gerektiğini söyler.

İşte bu anlayışın Türkiye'de de sosyal demokrat partilerce açıkça savunulmasını kim bilir kaç yıldır bekliyor ve özlüyoruz. Ne var ki CHP'den ve yıllanmış lideri Baykal'dan hâlâ ses yok. ''Herkes'' yerine ''nüfuzlu kişiler'' i kayıran gökdelen izinlerine karşı direnişimizde politik bir desteği yanımızda göremiyoruz.

Geçenlerde Gaziantep'teki Şahinbey Belediyesi 'nin CHP'li önceki başkanı Yaşar Ağyüz 'e bu serzenişimizi dile getirdiğimde dedi ki:

- ''Bizler onca yıl kentleri yönettik, CHP Genel Merkezi 'sosyal demokrat belediyecilik' konusunda bizler için kurslar, seminerler düzenlemediği gibi; bu konuda tek bir rehber metin dahi göndermedi. Partili belediye başkanlarını sadece kurultayların öncesinde genel başkanlık kulisi için topladılar.''

Şimdi, kentler ve gökdelenler konusunda CHP ilk kez atakta! Daha doğrusu bu konuda yıllardır renk vermeyen, hemen her konuda olduğu gibi gökdelenler konusunda da Sosyalist Enternasyonal'den ne öğrendiğini bilemediğimiz Deniz Baykal, Şişli'deki bir gökdelenin peşine düştü! Koltuğuna göz koyan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül 'ün bir gökdelen izninde usulsüz davrandığını, hatta bunun için rüşvet aldığını açıklıyor.

Bu suçlamaya karşı Sarıgül'ü dinleyenler ise gökdelenler konusunda ne düşündüğünü, bir sosyal demokrat olarak bu gibi ''çıkar kuleleri'' ne karşı tavrının ne olduğunu asla öğrenemiyorlar.

Yani kente ve şehirciliğe bakışları açısından Baykal'la Sarıgül arasında, fikirsel bir ayrılık ya da eylemsel bir tavır farklılığı gözlenemiyor.

Rüşveti alan Türk mahkemelerine elbette gereken hesabı verecek. Ancak kentlerin toplumsal çıkarlarını gözeten imar dengelerini kişisel beklentiler uğruna çiğnemekten çekinmeyen bir imar politikası karşısındaki CHP suskunluğunun hesabını gelecek kuşaklara kim verecek?

Keşke, CHP'deki lider değişikliği tartışmasında ''sosyal demokratların kente bakışı'' nı da gündeme getirebilecek yeni adaylar devrede olabilseydi...
Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa Profesyonel Yaşam forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz