reklam

27 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yabancılar hızlı tren ihalesine koştu

Ankara - İstanbul hızlı tren projesinin ikinci etap ihalesinde Türklerle konsorsiyum kuran Alman, İspanyol, Japon, İtalyan ve Ukraynalı firmalar yarışıyor

Avrupa Birliği'nden (AB) müzakere tarihi alınmasının ekonomide estirdiği olumlu rüzgar, İstanbul - Ankara arası seyahat süresini 3 saat 10 dakikaya indirecek olan hızlı tren projesinin ikinci etap ihale sürecine de yansıdı. 701 milyon euroluk projenin ön yeterlilik ihalesine inşaat sektörünün önde gelen 11 firması, Alman, İspanyol, Japon, İtalyan ve Ukraynalı ortaklarla oluşturdukları konsorsiyumlarla başvurdu.

Hızlı tren projesinin ikinci dilimi olan Köseköy - Vezirhan arasındaki 101 kilometrelik bölümü ile Vezirhan - İnönü arasındaki 54 kilometrelik bölümü için ön yeterlilik süresi sona erdi. Ön yeterlilik için müracat eden 11 konsorsiyum, TCDD tarafından incelendikten sonra 16 Ocak 2005'te yeterlilik alan firmalar açıklanacak. Yeterli görülen konsorsiyumlar iki ay içinde tekliflerini sunacak. Tamamı dış krediyle gerçekleştirilecek projeye mayısta başlanması planlanırken, proje 36 ayda tamamlanacak. İkinci etap çalışmalarıyla hat 25 kilometre kısalacak.

Toplam 540 kilometre uzunluğundaki mevcut hattın modernizasyonu ile bazı kesimlerde önemli ölçüde kısalarak 7 saat olan demiryolu ulaşım süresi 3 saat 10 dakikaya düşürülecek. Alsim - Alarko liderliğindeki konsorsiyumun geçen yıl başladığı Ankara - Eskişehir arasındaki ilk etap ise 2005 sonunda tamamlanacak. Modernize edilen hatlarda saatte 250 kilometreye kadar hız yapan trenler çalışacak.

Ankara - Konya 2008'de
Öte yandan, toplam yatırım tutarı 600 trilyon lira olan Ankara - Konya demiryolu için de ihale süreci başlatıldı. 6 firmanın başvurduğu hattın müşavirlik hizmetleri ihalesini 1 trilyon 610 milyar lirayla Yüksel İnşaat kazandı. Proje 2008'e kadar tamamlanacak.

Ön yeterlilik için başvuran 11 konsorsiyum
Limak - Ircon (Hint Demiryolları İnşaa Şirketi)
Hochtief (Almanya) - Enka Gama Ortak Girişimi
Nurol - Rhomberg (Almanya) - Telvent (İspanya)
Tekfen -Elecnor - Cobra - Dimetronic (İspanya)
Yüksel İnşaat - Zscchokke - Locher (İsviçre)
Kolin İnşaat - Obrascon - ZS Brno (İspanya)
Yapı - Mowlen - Kıska - Obayashı (Japonya)
Alarko - Siemens (Almanya)
Cengiz İnşaat - İçtaş İnşaat CRCC (Hindistan) - CMC (Çin)
Doğuş, UKRmetrotunelbud - Ukrtranselekromontaj (Ukrayna) - Gülermak Yenigün İnşaat
Astaldi - Tepe İnşaat Akfen - Ansaldo (İtalya)
Milliyet
- Gülçin Üstün

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri ürünleri, moda, sahne dekoru tasarımcıları ve grafikerler tasarım dünyasındaki sorunlarını ve görüşlerini Tasarımcılar forumunda dile getirebilirler.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz