reklam

03 Ocak 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Hedef 5 yılda 30 bin konut

İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulma işlemleri devam eden İzmir Jeotermal A.Ş.'de Dünya Bankası'nın kredi desteği sağlayacağının açıklamasının ardından çalışmalar hızlandı. İzmir Valiliği, mevcut şirketi Balçova Jeotermal A.Ş'nin ismini İzmir Jeotermal A.Ş. olarak değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Şirketin kuruluşunun kısa sürede tamamlanacağını belirten Vali Yusuf Ziya Göksu, amaçlarının ucuz ve temiz enerji kaynağı olan jeotermalin daha çok İzmirli tarafından kullanılması olduğunu belirtti. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ise kurulacak ortak şirketle 5 yıl içinde Balçova'da 30 bin konutun tamamına jeotermal ulaştırmayı hedef olarak belirledi.
Şirketi kurmanın kolay bir iş olmadığını İzmirliler'in sabırlı davranmasını isteyen Vali Göksu, "Öncelikle mevcut şirketimiz Balçova Jeotermal A.Ş'nin Yönetim Kurulu'nu toplayarak şirketin kurulması kararını aldık ve isim değişikliği için mahkemeye başvurduk. Bilirkişi gerekli incelemeyi yapıyor. Mahkemenin kısa süre içinde sonuçlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Sermaye artacak
Mahkeme kararının ardından İzmir Valiliği, Balçova Jeotermal A.Ş'nin Yönetim Kurulu'nu toplayarak genel kurul kararı alınmasını sağlayacak. Genel kurul kararları ile İzmir Jeotermal A.Ş'nin yeni yönetim kurulu, genel müdürü ve nerede faaliyet göstereceği belirlenecek. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 5 trilyon lira sermayeye sahip Balçova Jeotermal A.Ş'ye 5 trilyon lira vererek yüzde 50 ortak olacak. Şirket sermayesi de böylece yüzde 100 artacak.

Fizibilite önemli
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığıyla jeotermal dağıtımına sıcak para akışı sağlanırken, çalışmalar hızlanacak. Şu anda vatandaştan topladığı paralarla hat döşemesi nedeniyle yetersiz kalan ve yavaş işleyen Balçova Jeotermal A.Ş yerine yaratılacak olan hızlı şirket, dağıtımın yanısıra araştırmaya da ağırlık verecek. Şirketin amacınının jeotermali kent geneline yaymak olduğunu, bu nedenle İzmir'in bir çok bölgesinde jeotermal araştırması yapılması gerektiğini belirten Vali Göksu, "Balçova ve Narlıdere'de jeotermal kaynakları olduğundan haberdarız. Ancak diğer metropol ilçelerde de jeotermal kaynağa sahip olabiliriz. Ayrıca bulunacak termal enerjinin sıcaklık derecesi ve sürekliliği olup olmadığı da önemli. Şu anda Seferihisar'da 30 yıl önce açılmış, ancak işletilmeyerek üstü kapatılmış 4 kuyu bulunuyor. Bunlar da aktif hale getirilmeli" diye konuştu.

Valilik himayesinde
Balçova ve Narlıdere'de bugüne kadar 17 bin konuta eşdeğer jeotermalin dağıtımını sağlayan Balçova Jeotermal A.Ş'nin yüzde 98 ile en büyük hissesi,
Balçova Termal Turizm Limited Şirketi'nin elinde bulunuyor. Yüzde 1'lik hisse Özel İdare Müdürlüğü'nün elinde bulunurken diğer yüzde 1'lik hisseyi Özel İdare'ye ait olan Baysan ve Çeştaş ile Dokuz Eylül Üniversitesi'ne ait Devak Şirketi paylaşıyor. Bu şirkete İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50 oranında ortak olarak isim değişikliği yapılmasını sağlayacak.

Çalkaya: Sevinçliyiz
İzmir Jeotermal A.Ş'nin kurulumunun Valilik tarafından geciktirildiği iddiasıyla ilçesinin pek çok yerine pankart astırarak isyanını dile getiren Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, şirketin kısa sürede kurulacak olmasının sevincini yaşadıklarını kaydetti. Mevcut Balçova Jeotermal A.Ş'nin maddi kaynak sıkıntısı yaşadığını ve yavaş işlediğini; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığıyla sıcak para akışı sağlanacağını Çalkaya, 5 yılda ilçedeki 30 bin konutun tamamının ısıtılması için çaba harcayacaklarını söyledi
Yeni Asır

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz