reklam

04 Ocak 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Dünya'nın En Önemli Mimarlarından Rem Koolhaas ARKIMEET için İstanbul’da

İnşa edilmiş binaları kadar ses getiren sözleri, kitaplari ve sergileri ile ünlü mimar, Rem Koolhaas 17 Mayıs’ta ARKIMEET kapsamında bir konferans vermek üzere İstanbul’a geliyor. Her yeni binasında savunduğu farklı radikal fikirleri, Avrupa’lı bir mimar olmasına rağmen ilgi alanına daha çok Uzakdoğu, Afrika, New York gibi steril düzenin yerine kaosun hakim olduğu bölgeleri katması ile ilgi çeken Koolhaas’ın İstanbul’da vereceği konferans şimdiden merakla bekleniyor.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2003 yılından bu yana düzenlenen ARKIMEET Konferansları, ilk yapıldığı günden beri uluslararası mimarlık tartışma platformunu İstanbul’a taşıması ile çok önemli bir misyonu üstlendi. Şimdiye kadar sırasıyla Wolf Prix, Dominique Perrault, Massilimiano Fuksas, Mansilla Tuñón Mimarlık, Adriaan Geuze, Willem Jan Neutelings, Francine Houben, Ben van Berkel, Enrique Norten, Matthias Sauerbruch gibi dünya mimarlık gündeminin odağındaki isimleri, İstanbul’da binlerce mimar, akademisyen ve öğrenciyle buluşturan ARKIMEET Konferansları 2005 yılında da bu misyonunu devam ettirecek.

Bu çerçevede ARKIMEET Konferansları’nın 2005 yılında gerçekleşeceği tarihler 15 Mart, 17 Mayıs, 25 Ekim ve 20 Aralık olarak belirlendi. Bu tarihlerden 17 Mayıs 2005’te Philips Aydınlatma tarafından desteklenen konferans ARKIMEET konferanslarının 12.si olacak ve İstanbul, bu büyük buluşmayla birlikte ünlü mimar Rem Koolhaas’ı misafir etme şansına erişecek. Ülkemiz mimari zeminine büyük katkılarda bulunan ve uluslarası mimarlık gündemiyle bir köprü kuran ARKIMEET konferansları hakkında daha kapsamlı bilgiye www.arkimeet.com  adresinden ulaşmak mümkün.

Rem Koolhaas
1944 Rotterdam doğumlu Rem Koolhaas, mimarlık eğitiminden önce bir süre gazetecilik ve senaryo yazarlığı yapmış, 1968 yılında almaya başladığı mimarlık eğitimden hemen sonra yazdığı Delirious New York adlı kitabıyla henüz hiçbir bina inşaa etmemişken çok büyük bir üne kavuşmuştur. 1975 yılında Londra’da Madelon Vriesendrop ve Elia-Zeo Zenghelis ile birlikte kurduğu ve temel anlayışlarını “bugünün toplumuna hitap etmek ve bugünün binalarını tasarlamak üzerine oturtan” OMA ekibiyle beraber 1978 yılında Den Haag Parlementosu Ek Binası yarışmasını kazandı. Hemen sonrasında Amsterdam IJ-Plein adında bir toplu konut planlaması yapan ekip, Chicago Illinois Teknik Üniversitesi Kampüs Merkezi için açılan yarışmada da birinciliği aldı. Bu yarışma sonucunda OMA, Mies van der Rohe tarafından tasarlanmış bir yapıya ilk defa ek yapma şansına sahip olan mimari ekip oldu.


Souterrain Metro İstasyonu

Koolhas’ın Dutch House, La Villa dall’Lava, Netherlands Dance Theatre ve Lille şehri için kentsel ölçekte gerçekleştirdiği Euralille projesi, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan projelerinden bazılarıdır. Berlin’deki Hollanda Konsolosluğu, Seattle Kütüphanesi, Souterrain metro istasyonu gibi Koolhaas’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği projelerinden biri de CCTV projesidir. 500.000 m² alan sahip CCTV binası Koolhaas’ın deyimiyle inanılmaz derecede güzel bir bina yapma amacıyla Çin Devlet Televizyonu için tasarlanmıştır. Genelde iki boyutlu algılanan gökdelenlere 3.boyutu ekleyen bu bina sarmal şeklindeki şaşırtıcı dönüşüyle bir mühendilik harikası olarak tanımlanmaktadır.


Seattle Halk Kütüphanesi

Gazeteciliği ve mimarlığı “hakkında fazla birşey bilinmeyen konuları kısa sürede kavrama gerekliliği” bağlamında birbirine çok benzeten Koolhas, kentlerle mimarlar arasında da bir paradoks olduğunu öne sürer. Bu paradoksu mimarların hiçbir zaman kentin gerçek yazarları olmadığına dayandıran Koolhaas, ancak radikal otoriter durumlarda bunun gerçekleştiğini savunur. Bu otoriter durumu da ütopyalarla ilişkilendirir ve hemen sonra ütopyaların da iktidarın elinde olduğunu ekler. İktidardakiyle kurulan bu ilişki Koolhaas’a göre mimari bir trajedya olarak adlandırılabilir.

Koolhaas’ın yakından ilgili olduğu politika, tarih, teknoloji ve sosyoloji konularının mimarlıkla kesişimlerini gösterdiği Content (2004) ve 20 yıllık mimari ve entellektüel birikimini döktüğü S, M, L, XL (1997) adlı kitaplarının dışında The Harvard Design School Guide to Shopping (2002), Mutations (2001) ve Delirious New York adlı eserleri bulunmaktadır.

Prameium Imperiale ve Pritzker gibi ödüllerin sahibi olan, yazıları ve mimarlığı ile kendinden çokça söz ettiren Koolhaas’ın bazı önemli sergileri ise şunlardır:
1978 The Sparkling Metropolis – Guggenheim Museum, New York
1994-95 Rem Koolhaas and the Place of Public Architecture - Museum of Modern Art, New York; Wexner Museum, Columbus, Ohio; Tokyo
2004 START/CONTENT Sergisi Rotterdam

OMA’nın önemli projeleri:
• Prada Tower, San Francisco 2004
• CCTV , Pekin
Seattle Halk Kütüphanesi, Seattle 2004
• IIT Kampüs Merkezi, Chicago 2004
• Hollanda Konsolosluğu, Berlin 2003
• 2nd Stage Theatre, New York 1999
• Educatorium, Utrecht 1997
• EuraLille Master Plan, Lille 1994
• Dutch House, Hollanda 1993
• Kunsthal, Rotterdam 1992
• Byzantium, Amsterdam 1991
• Nexus Housing, Fukuoka 1991
• Hollanda Dans Tiyatrosu, Den Haag 1987

Arkitera



Bu etkinlikten arkadaşınızı haberdar edin...

  İSİM E-MAİL
Adınız
Arkadaşınız 1
Arkadaşınız 2
Arkadaşınız 3
Arkadaşınız 4
Arkadaşınız 5
  Mesajınız

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz