reklam

06 Ocak 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Limanı için üç güzel haber

Egeli işadamlarını rahatlatan gelişmeler arka arkaya geldi. Liman'nda yaşanan sorunlar yüzünden uzun süredir mağdur olan ihracatçılar sonunda rahat bir nefes alabilecek

Alsancak Limanı'ndaki sıkışıklık yüzünden aylardır mağdur olan Egeli ihracatçılar sonunda dertlerinden kurtuluyor. Limandaki sıkışıklığın azalması üzerine acentalar sıkışıklık zammında yüzde 35 indirime giderken, ihracatçılarda ortak şirket kurarak limandaki hizmetlere talip olma kararı aldı.

Alsancak Limanı'nın özelleştirmesi için de Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan karar çıkarken, yıl sonuna kadar özelleştirileceği belirtilen liman ile ihracatçıların sıkıntıları ortadan kalkacak. İhracaçılar bir günde aldıkları 3 müjdeli habere sevinirken, aylardır çektikleri çilenin sona ermesi ile derin bir nefes alacaklar

Özelleştirme sevinci
Egeli İhracatçılar özelleştirme kararının limandaki sorunların çözümüne kökten çare olacağını belirtirken, limandaki sıkışıklık zammının da bütünüyle ortadan kaldırılması gerektiğini belirttiler. İhracatçılar kuracakları şirketle limandaki hizmet maliyetlerini daha da aşağıya çekmeyi planlarken, sıkışıklığı tamamen ortadan kaldıracak olan yatırımların da bir an önce yapılmasını bekliyor.

1- Özelleştirme yıl sonuna kadar tamamlanacak
Yıllardır özelleştirme tartışmaları yapılan Alsancak Limanı'nda düğüm bu yıl çözülüyor. Devlet Demiryolları'na ait 6 liman, özelleştirme programına alınırken, özelleştirme kapsamına alınan limanlar arasında Alsancak Limanı da yer alıyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) diğer 5 liman ile birlikte Alsancak Limanı içinde özelleştirme kararı alırken, özelleştirme ile liman hizmetlerininin hızı ve kalitesinin artması bekleniyor. Alsancak Limanı'nıni özelleştirmesinin bu yıl sonuna kadar tamamlanması beklenirken, İzmirli işadamları ise kararı çok olumlu olarak değerlendiriyor.

Hükümet kararlı
Limanın özelleştirme kararı otonomi tartışmalarını da gündeme getirirken, İzmir limanı özelleştirmesi konusunda ise daha önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'otonomi motonomi olmaz, liman özelleştirilecek' sözü hükümetin Alsancak Limanı konusundaki kararlılığını gösteriyor. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş liman özelleştirilmesi konusunda otonom bir yapıyı savunurken, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Servet Eröcal ise ihracatçılarında içinde olduğu bir liman idaresinden yana olduklarını vurguladı. "Önce otonomi sağlansın"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:
Rekabet bozulabilirTek bir şirkete verilip özelleştirilmesi rekabeti bozabilir. Alan şirket veya acente kendi gemi ve işlerine öncelik verirse diğerleri mağdur olur. Bu nedenle otonom yapı sağlanmalı ve limandaki iskelelerin farklı acentelere kiralanabilmesinin yolu açılmalı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen:İzmir kazancak
Özelleştirilerek limandan izmir'e daha çok katma değer sağlanacağını düşünüyorum. Doğrudan özelleştirilmesine de karşı değilim ama önce otonomi sağlanmalı. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun özelleştirme kararı yerinde. Yıl sonuna kadar belirtildiği gibi özelleştirilmesinin sağlanmasını bekliyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Eli Alharal:
Verimlilik artacak
İhracatçılar olarak limanın özelleştirilmesini sonuna kadar destekliyoruz. Limanın kapasitesi şu anda yetmiyor. Hizmet aksıyor. özelleştirilmesi verimliliği artıracak ve ihracatçılara nefes aldıracak. Bir İzmirli olarak gönlümüz buranın İzmirli bir kuruluş tarafından işletilmesi Liman özelleştirilip birde başka bölgede buranın yükünü azaltacak ikinci bir liman kurulması gerekir.

Ege ihracatçı Birlikleri Başkanı Servet Eröcal:
İçinde biz de olalım
Limanın özelleştirilmesi çok olumlu bir karar. Programa alınarak yıl sonuna kadar özelleştirileceğinin de planlanması sıkıntılarımızın kısa süre içinde çözüleceğini gösteriyor. Limanı işletecek konsorsiyum içinde mutlaka ihracatçıların da olması gerekir. Bizim liman hizmetleri için kuracağımız şirket bu konsorsiyum içinde yer almalı. Özelleştirme ile birlikte limandaki yatırımlarında yapılması zorunlu. Rıhtımın uzatılması, deniz dibinin taranması ve 500 dönüm konteyner istifleme alanının yapılması gerekiyor. Bu yatırımlar limanın geleceki 10 yılını kurtarır

Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh:Hizmetler hızlanacak
Alınan karar çok yerinde. Uzun ve zorlu bir süreç başlıyor. En kötü özel sektör idaresi en iyi devlet işletmesinden daha iyidir. Özelleştirme liman hizmetlerini hızlandırır. Bürokrasiyi ortadan kaldırır. Uzun zamandır beklediğimiz bilgisayar yatırımını bile yapmadılar. Özel sektör işletmesinde bu sorunları yaşayacağımızı zannetmiyorum. Limanın otonomom bir yapısı olursa daha iyi olur. Bir grubun yada bir şirketin insafına bırakılmaz.

2- Liman hizmetine ihracatçı talip
Sıkışıklık zammı yüzünden artan maliyetlerini en aza indirmek isteyen İhracatçılar liman hizmetleri şirketi kurma kararı aldı. İhracatçılar Alsancak Limanı'nda yeni bir organizasyona giderek limanı kendileri için bir sorun olmaktan çıkarmak istiyorlar.

EİB'ye bağlı 12 birlik ve Denizli Tekstil-Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin ortaklığı ile 150 milyar lira başlangıç sermayesiye Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri A.Ş. şirketini oluşturan ihracatçılar, şirketin kuruluşu içinde de Dış Ticaret Müsteşarlığı'na izin başvurusu yaptı.

Mailyet azalacak
Kuruluş iznini aldıktan sonra limanda yükleme-boşaltma hizmetlerini görebilmek için Ulaştırma Bakanlığı'na başvuracak olan ihracatçılar, İzmir Limanı'nda elleçlenen (indirme/bindirme) 11.3 milyon tonluk ürünlerine kendileri yükleme boşaltma hizmeti vermek istiyor. Kurdukları şirketle liman hizmetlerini doğrudan vermeyi ya da mevcut şirketler içinde en uygun koşulları sunanlarla anlaşmayı planlayan ihracatçılar, bu yolla liman hizmet maliyetlerini en aza indirmeyi amaçlıyorlar.

Tarife farkı
Son dönemde yaşanan gelişmeler sonrası, ihracatçıların liman maliyetlerinin çok yükseldiğini, tarımsal ürün ve mermer ihracatçılarının zarar eder duruma geldiğini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, tüm maliyet kalemlerinde maksimum tasarruf sağlayacak girişimler yaptıklarını kaydetti.

Limanı sürekli kullandıkları için işin içinde olduklarını ve bu işin altından kalkabilecek organizasyonu kuracak kapasiteye sahip olduklarını anlatan Eröcal, bu hizmetleri en iyi şekilde ve en ucuza verebileceklerini kaydetti. Dış Ticaret müsteşarlığının karar vermesi üzerine harekete geçeceklerini anlatan Eröcal, işin içinde olmaları ile hizmetleri daha kısa sürede de tamamlanmasını sağlayacaklarını vurguladı.

3- Sıkışıklık zammı %35 indirildi
İzmir Limanı'nda 15 Eylül tarihinde başlayan sıkışıklık zammı uygulamasında da yüzde 35 indirime gidildi. Daha önce limandaki sıkışıklık zammı uygulanmasını tavsiye eden Avrupa Akdeniz Ticaret Anlaşması Sekreteryası'nın (EMTA), zamdan indirim yapılması için de tavsiye kararı aldı.

Alınan tavsiye kararında acentaların zamda indirimi 15 Ocak'tan itibaren uygulamaya başlayacağı ifade edilirken, alınan karara göre, 15 Eylül 2004 tarihinde uygulamaya giren zamlardan yüzde 30-35 oranında indirim yapılacak. İngiltere'ye yük taşıyan gemilerde uygulanan ve konteyner başına 50 sterlin olan sıkışıklık zammı 35 sterline, Kuzey Avrupa, İrlanda, Baltık ve İskandinavya limanlarına yük taşıyan gemilerde uygulanan zam ise 100 sterlinden 70 sterline indirilecek.

Tamamen kalkmalı
Sıkışıklık zammının yüzde 35 azaltılması olumlu bir gelişme olarak değerlendiren ihracatçılar, zammın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ettiler.

Türkiye'nin ihracat üssü
İzmir Limanı, Türkiye'nin en büyük konteyner ihracat limanı olma özelliğine sahip. Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatın yüzde 93.2'si, ithalatın ise yüzde 91.1'i İzmir'den yapılıyor. Bunun yüzde 90'ı da İzmir'deki limanlardan gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin en önemli limanlarından İzmir Limanı, Adnan Menderes Havalimanı'na 25 dakika, kentin yoğun sanayileşme bölgelerinden Bornova'ya 10, Torbalı'ya 35, Atatürk OSB'ye 20, Manisa OSB'ye 35 dakika mesafede. Yıllık 11 milyon ton kapasiteli liman, genel kargo, konteyner, kuru yük ve sıvı yük gemileri ile yolcu gemilerine de hizmet verebiliyor. 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğuna sahip limanın toplam kapasitesi 11 milyon ton. Derinliği 7-13 metre arasında kalan limanın deniz taraması yapılarak daha da derinleştirilmesi projesi yıllardır hayata geçirilemiyor

Radikal - Murat Şahin

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz