reklam

06 Ocak 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mortgage konut fiyatlarını uzun vadede düşürecek

‘Taksitle konut alınmasının önünü açacak düzenleme’ diye nitelenen mortgageın emlak ve kira ücretleri üzerinde daha uzun vadede etkili olacağı belirtiliyor.
Gayri menkul uzmanları, yasa yürürlüğe girdiğinde fiyatların kısa süreliğine de olsa tırmanabileceği görüşünde. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan taslak metin Başbakanlığa gönderilirken, tasarının yıl sonuna kadar Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Ev sahibi olmak isteyenleri heyecanlandıran sistemde konut bedelinin beşte biri peşin olarak yatırılıyor. Kalan tutar banka kredisi ile ödeniyor. ABD ve AB ülkelerinde bu yolla verilen krediler 20 yılı bulan vadelerde tahsil ediyor.

İnşaat sektörünün önde gelen holdinglerinden SOYAK’ın Genel Müdürü Emre Çamlıbel, ipoteğe dayalı kredileri ‘önemli bir fırsat’ diye nitelendirdi. Ancak sistemin konut ihtiyacını bir anda karşılayamayacağına dikkat çekerek, mortgagein başarılı olabilmesi için uluslararası ölçekte fonların Türkiye’ye çekilmesi gerektiğini söyledi. Çamlıbel, İstanbul’da konut açığının had safhaya çıktığına değinirken, emlak talebinin sadece yüzde 10’unun yatırım amaçlı olduğunu kaydetti. Yüzde 90’lık kısım ise birikimleri ile barınma ihtiyacını karşılamak istiyor. İpoteğe dayalı konut kredisinin tasarısının şubat ayında Meclis’te ele alınmasını beklediklerini ifade eden Çamlıbel, “Yasal altyapının hazır olmasının yanısıra faiz oranlarının düşmesi ve ekonomideki istikrar ortamının sürdürülebilirliği de sağlanmalıdır.” dedi. Çamlıbel, ‘mortgage’ için reel faizlerin olması gereken seviyeyi ‘yüzde 3-4’ diye niteledi. Çamlıbel’e göre göre Merkez Bankası şu an yüzde 18 seviyesindeki gecelik borçlanma faizlerini yıl sonuna kadar 4 puan daha indirecek. Enflasyondaki yüzde 8’lik hedefin tutturulması halinde de reel faizler yüzde 6’ya inecek. Çamlıbel taslağın iki ay önceki halini incelediğini ve kapsamı itibariyle yeterli ve olumlu bulduğunu belirtiyor. Uzun dönemli finansman açığını karşılamak amacıyla sık sık gündeme getirilen ‘enflasyona bağlı değişken faiz oranları’nın taslakta yer almadığını bildiren Çamlıbel, bu doğrultuda Konut Finansman Kurulu’nun tesis edilmesinin öngörüldüğünü söyledi. SOYAK Olympiakent 3’ün bilgilendirme toplantısında konuşan Çamlıbel, bin 500 daireden oluşan yeni toplu konutların 6 Ocak’tan itibarıyla satışa sunulacağı dile getirdi. Konutlara daha çok ortanın üstü ve yüksek gelir gruplarının yanısıra orta kesimden de talep geldiğini ifade eden Genel Müdür Çamlıbel, bunun da nitelikli konut talebine işaret ettiğini belirtti. Yeni yerleşim alanı 60, 84, 94, 120 ve 140 metrekarelik dairelerden oluşuyor. Dairelerde ankastre beyaz eşyalı mutfak, çelik dış kapı, halı ve parke yer döşemesi, ebeveyn banyosu ve giyinme odası bulunuyor.
Zaman - İbrahim Türkmen

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz