reklam

11 Ocak 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

NAI’de Herzog & de Meuron Mimarlığı


Domus Winery

“No. 250. An Exhibition: Beauty and Waste in the Architecture of Herzog & de Meuron” Sergisi Hollanda Mimarlık Enstitüsü’nde 22 Ocak-8 Mayıs 2005 tarihinde gezilebilecek. Sergi, Jacques Herzog ve Pierre de Meuron’un ofislerini kurdukları tarihten bu yana 25 yıllık süreçte mimarlık dünyasında star olma öykülerini anlatan bir retrospektif bir çalışma olacak.

“Artıktan oluşan bir mimari sergi”nin nasıl olduğunu Jacques Herzog, şöyle açıklıyor. “Artık’ların içeriğini materyal çalışmalar, taslaklar ve maketler oluşturuyor. Bu çalışmalar bizim Londra’daki Tate Modern, California’daki Domus Winery gibi dünyaca ünlü yapıların tasarımındaki fikir aşamalarını bir parça olsun görmenize imkan veriyor. Bu ‘artık’ların yanısıra sergi Herzog & de Meuron’nun sanat çalışması şeklindeki yapılarının güzelliğini görmemizi sağlayacaktır ki özellikle bu sergi için sanatçı arkadaş ya da ortaklar görevlendirilmiştir.”

Herzog & de Meuron dünyaya kıyasla Hollanda’da çok bilinmemelerine rağmen, onlar Frank Gehry ve Rem Koolhaas ile beraber anılıyor. Amerika’dan Avrupa’ya, Asya’ya kadar dünyanın her yerinde çalışan ikili 2001’de Pritzker Ödülünü -mimarlık dünyasının nobel ödülü- aldılar. En çok beğenilen tasarımları Londra’da yaptıkları, bir güç istasyonundan modern sanatlar müzesine dönüştürülmüş olan Tate Modern (1994-2000) yapısı. Çok yakın zamanda Londra’da yaptıkları bir çalışma -Laban Dans Merkezi- ile de bir başka prestijli ödül olan Stirling Ödülü’nü aldılar. Dikkati çekmiş diğer çalışmaları ise Pekin’deki Olimpik Stadyum, ABD’deki Young and Walker Müzesi, Mulhouse’daki Ricola Genel Merkez Binası, Tokyo’daki Prada mağazası ve California - Napa Vadisi’ndeki Domus Winery.

İlk olarak Basel’de Schaulager’da açılan sergide Herzog & de Meuron’un 25 yıl önceki ilk projelerinden en son büyük ölçekli projelerine kadar ki gelişimini içeren bir tablo yer alacak. Projelerin tasarım aşamaları, materyal ve tekniklerde kullanılan malzemelerle beraber bu bölümde gösterilecek. Herzog’a göre bunlar binalara liderlik eden dinamik, entelektüel grup çalışmalarının sessiz tanıkları. Onlar bir sonraki adıma geçebilmek ve müşteriyi ikna etmek için kullanılan örnek, artık ve kalıntılar. Bunun bir örneği Schaulager’da Ricola şekerlemeleri için yaptıkları bütün bir peyzaj projesinin maketi.

SketchesSergide, Herzog & de Meuron’un şu anda çalıştığı Çin’deki kroki, taslak ve planlar ile bunların görüntüleri özel çadır alanlarında izlenebilecek. Eskizler ve kağıt parçaları gösteriyor ki projeler bilgisayarda oluşturulsa bile Herzog & de Meuron çalışmalarını geleneksel yöntemlerle kağıt üzerinde yapmayı seviyorlar. Herzog & de Meuron tarafından oluşturulan eskizler birer sanat eseri gibi sergilenerek satılıyor.

Sergide gösterilecek filmler, Herzog & de Meuron’un Remy Zaugg, Thomas Ruff ve Andreas Gursky tarafından çekilen fotoğraf ve filmlerinden oluşuyor. Sergi Rotterdam’dan sonra Londra ve Münih’te ziyaret edilebilecek.
NAI - Çeviren: Alev Özkan

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, toplantılarının dördüncüsü
29 Ocak 2005 tarihinde Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Neslihan Dostoğlu, Murat Güvenç, Murat Özyaba, Atilla Yücel


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz