reklam

11 Ocak 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlar ‘pazar’da tezgah açacak

Türkiye’de yazın gerçekleştirilecek ‘XXII. Dünya Mimarlık Kongresi’nde, ‘Kentler - Mimarlıkların Pazaryeri’ teması kapsamında, kongre vadisinde, mimarlar projelerini sunacakları sembolik bir ‘pazar’ meydana getirecekler.

XXII. Dünya Mimarlık Kongresi’, Türkiye’nin evsahipliğinde 30 Haziran - 10 Temmuz 2005 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) İstanbul 2005 Kongre Başkanı Süha Özkan, ‘Kentler - Mimarlıkların Pazaryeri’ teması kapsamında, kongre vadisinde, isteyen mimarların projelerini video, enstalasyon, konferans ya da müzik eşliğinde sunacakları sembolik bir “pazar” meydana getireceğini kaydetti.

Kongreye ilişkin konuşan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci ise, bu kongrenin öncekilerden farkını, “Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyacı olan çok önemli bir konuyu gündeme getirecek bir tür rehber” niteliğinde olmasıyla açıkladı.
İstanbul’da sürekli uluslararası kongreler düzenlendiğini, ancak şimdiye kadar hiçbir kongre için kendilerininki gibi bir hazırlık yapılmadığını anlatan Ekinci, yaklaşık bir yıldır Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bu kongreye hazırlık niteliğinde bölgesel kongreler düzenlediklerini bildirdi.

Ekinci, “Çünkü, Uluslararası Mimarlar Birliği, bu kongre için temel konu olarak kentler ve mimarlık konusunun tartışılmasını istedi. Özellikle Türkiye olarak bizim buna çok ihtiyacımız var. AB’ye giriş aşamasında kentleşme politikalarımızı gözden geçirme çabası içindeyiz. Türkiye, kentleşme konusunda başarılı örnek veren bir ülke değil. Şehirlerimizi tahrip etme düzeyinde yanlışlarımız var. Oda olarak (planlı, çağdaş bir kentleşmeyi ve kişilikli bir mimariyi ülkemize kazandıralım) çabamızla, AB kimliği ve bu kongrenin hedefi buluşmuştur. Bu kongrenin imar ve kültür politikaları açısından Türkiye’de yepyeni bir rüzgar estireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

"Mimarlıkların pazar yeri kentler"
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) İstanbul 2005 Kongre Başkanı Süha Özkan da 1 milyon mimarı bünyesinde toplayan UIA’in, profesyonel bir kuruluş olarak çevre kalitesini mimari sayesinde geliştirmeyi hedeflediğini ve bu bağlamda mümkün olduğu kadar etkin olmaya çalıştığını anlattı.
İstanbul kongresinin bilimsel oturumlar ve gelecek için politikaların belirleneceği oturumlar olmak üzere iki bölümden oluşacağını belirten Özkan, ayrıca ‘Kentler - Mimarlıkların Pazaryeri’ teması kapsamında kongre vadisinde isteyen mimarların projelerini video, enstalasyon, konferans ya da müzik eşliğinde sunacakları sembolik bir “pazar” meydana getireceğini kaydetti.

Kongrede 10 bin mimar
Kongreye 10 bin mimarın gelmesinin beklendiğini bildiren Özkan, kongrede dünyaca ünlü mimarların, mimariye ve kentlere bakışlarını anlatan konferanslar da vereceğini söyledi. Toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenen kongre için Belediye Başkanı ve kendisi de mimar olan Kadir Topbaş’ın davetini içeren ve dünya mimarlarına gönderilecek filmde gösterildi.
XXII. Dünya Mimarlık Kongresi, TMMOB Mimarlar Odası tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle gerçekleştirilecek.

Dünyadaki en önemli kongre
Kongreyi destekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’ın da evsahipliği yapacağı Dünya Mimarlık Kongresi, dünyanın bu alandaki en önemli kongresi olarak kabul ediliyor.

Dünya Mimarlık Kongresi’nin, ‘HABITAT II’den sonraki en yüksek katılımlı konferans olması bekleniyor.
NTVMSNBC

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz