reklam

15 Ocak 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlar Odası'ndan UIA 2005 Kongre Vadisi Yarışması'na İlişkin Açıklama

Mimarlar Odası, UIA-2005/İstanbul Dünya Mimarlık Kongresi Kongre Vadisi Tasarım Yarışması konusundaki tartışmalar üzerine 14 Ocak 2005 tarihinde mimarlık kamuoyuna bir açıklama yaptı:

"Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Kararı
Son günlerde “UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği) 2005-İstanbul Kongresi Vadi Tasarım Yarışması” ile ilgili olarak kimi meslektaşlarca sürdürülen tartışmalarda, “yarışmanın sonucu” ve 1. seçilen “projenin uygulanması” konusunda Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulumuzun (MYK) ve Mimarlar Odasının (MO) tutumuna yönelik eleştirel değerlendirmeler ağırlık kazanmıştır.

Bu konuda MYK’nın “haksız ve dayanaksız suçlamalar”la daha fazla karşılaşmaması ve meslek ortamımızın UIA-2005 sürecini yıpratabilecek ve meslektaşlar arasında kırgınlık yaratabilecek söylemlerle olumsuz etkilenmemesi amacıyla, MYK’nın 07 Ocak 2005 Cuma günü Ankara’da yaptığı toplantıda ekli açıklamanın yapılmasına karar verilmiştir.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Açıklaması
“UIA 2005-İstanbul Kongresi Vadi Tasarım Yarışması” ile ilgili olarak “yarışmanın sonucu” ve 1. seçilen “projenin uygulanması” konusunda bazı mimarlık dergileri ile meslek yayınlarında başlayan tartışmalar üzerine MYK’nın görüş ve değerlendirmeleri şöyledir:

1- UIA 2005 süreci hazırlıklarıyla ilgili olarak Oda Genel Başkanı Oktay Ekinci imzasıyla örgüte gönderilen 14 Aralık 2004 tarihli genel bilgilendirme yazısındaki saptamalar, gelişmeler hakkında “Oda Birimlerini bilgilendirmek” ve başarılı bir kongrenin gerçekleştirilebilmesi için duyduğumuz hassasiyeti “her yönüyle” ve “bütün açıklığıyla” paylaşmak isteğinden doğmuştur.

Söz konusu açıklamadaki “Vadi Tasarım Yarışması sonuçları” ile ilgili bilgilendirmeler MO’nın ve MYK’nın genel anlamda ve ilkesel olarak “mimarlık yarışmaları”nın önemi ve değeri konusundaki hassasiyetini ortadan kaldırmamaktadır. Mimarlık yarışmalarının yaygınlaşması ve korunması görev başındaki MYK’nın da temel ilkesidir. Bu nedenle tartışma konusu yarışma projesiyle bu konunun ilişkilendirilmesi üzüntüyle karşılanmaktadır.

2- Vadi Tasarım Yarışması, UIA ile MO arasındaki sözleşme gereğince oluşturulan “UIA 22. Dünya Mimarlık Kongresi Organizasyon Komitesi” tarafından açılmıştır.

Organizasyon Komitesi “Resmi ve özel kurumlarla işbirliği yaparak Kongre ile ilgili çalışmaları yürütmek ve bu konuda sözleşmeler yapmak”ta sorumlu ve yetkilidir.

Yarışma şartnamesinde de belirtildiği gibi, Komite, bu yetki içinde ve Kongre Vadisinin mimarlık ortamımıza yaraşır bir tasarıma kavuşması için söz konusu yarışmayı kurgularken, yarışma ödüllerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sağlanacağı, uygulamanın ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirileceği “söz”lerine dayanarak karar vermiştir.

Komitenin başvurusu üzerine MO Yarışmalar Komitesi tarafından belirlenen jüri “yarışma şartnamesi” ve eklerini tamamlayarak yarışmayı açmış ve sonuçlandırmıştır.

Temel amacı UIA-2005 İstanbul Dünya Mimarlık Kongresine başarılı bir evsahipliği yapmak ve bu kongrenin içerikli, düzeyli ve zengin katılımlı bir uluslararası mimarlık buluşması olarak gerçekleşmesini sağlamak için tüm çalışmaları koordine etmek ve sağlamak olan MYK ile Organizasyon Komitesi’nin; bu amaca hizmet etmesi beklenen bir projenin “uygulanma koşullarını” belirlerken de aynı sorumluluk içinde davranması doğal, gerekli ve zorunlu bir “görev”dir.

3- Yarışmayla ilgili tartışmalardan biri olan “ödül bedellerinin ödenmemesi” eleştirisi ise MO’na ve MYK’ya karşı haksızlıktır. Çünkü, MO ve MYK’nın böyle bir sonucu yaratmayacağı bilinmeliydi ve güvenilmeliydi.

Nitekim, sürekli görüşmelere ve girişimlere rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konudaki “söz”ünü gerçekleştirmesinde gecikmenin devam etmesi üzerine MO kendi olanaklarıyla ve öz bütçesini zorlayarak sorumluluğunu yerine getirmiştir.

4- “Birinci seçilen projenin uygulanma koşulları”nı belirleme konusunda yaşanan gecikmelerin nedeni ise MYK ya da MO’nın tutumu değil, doğrudan projenin “nasıl” ve “hangi kaynaklarla” uygulanabileceği yönündeki belirsizliklerdir. Nitekim, jüri raporunda da; “projenin (...) stratejik bir planlama ve alt ölçeklerde inceltilme gereği vardır” uyarısı yer almaktadır.

Bu sorunun aşılabilmesi için de Organizasyon Komitesi ve MYK ile Belediye Yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde, projenin “uygulanabilir nitelikte” bir Vadi Tasarımına olanak sağlaması için nasıl bir yöntem izlenebileceğini konusunda jüri ve müellifle birlikte konuyu çözüme kavuşturma kararı benimsenmiştir.

Sonuç olarak:
MYK ve Organizasyon Komitesi’nin mimarlık çevrelerinden ve mimarlık kamuoyundan asıl ve öncelikli dileği, tüm çabaların ve her türlü olanağın UIA-2005 İstanbul Kongresi’nin başarılı olması için gerekli destek ve katkılara ayrılmasıdır.

Bu anlamda kongre hazırlık çalışmalarında ve kongre sürecinde yıpratıcı ve temelsiz polemiklerden kaçınılarak, tüm meslektaşların aynı süreçte “kolaylaştırıcı” ve “birliktelikleri çoğaltan” bir tutumu yeğlemelerine yaşamsal gereksinme olduğu bir kez daha duyurulmaktadır."
Arkitera

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz