reklam

17 Ocak 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mimarların En Çok Birlikte Çalışmak İstedikleri İki İsim; Mimar Sinan ve Tadao Ando


Mimar Sinan


Tadao Ando

Arkitera.com kullanıcıları arasında yapılan bir araştırmaya göre mimarların en çok birlikte çalışmak istediği Türk; Mimar Sinan, yabancı ise; Tadao Ando oldu.

Elli yıla yakın bir süre Osmanlı İmparatorluğu'nun mimarbaşılığını yapmış olan Sinan’ın asıl önemi, yapılarında gerçekleştirdiği deneyler ve getirdiği yeniliklerle Osmanlı-Türk mimarlığını "klasik" olarak adlandırılan doruğuna ulaştırmasında. Çok fazla yapı inşa etmesiyle üretkenliğini, dönemin ender mimarlarından biri olmasıyla da yakaladığı fırsatları sergileyen Sinan aradan yıllar geçse de mimarlar üzerindeki etkisi geçmedi. 478 yapısından 337’sinin İstanbul ve çevresinde olmasından dolayı İstanbul mimarı olarak da adlandırılan Sinan’ın her mimarın idealindeki mimar olduğu yapılan ankette de çıkmış oldu.

Architectural Record’un benzer konuda internet üzerinden yaptığı ankette de Türkiye’den gösterilen tek isim Mimar Sinan’dı. Uluslararası isimlerin yer aldığı bir tartışma bölümünden oluşan bu ankette Türkiye’den sadece Mimar Sinan’ın gösterilmesi mimarlık dünyasını şaşırtmazken neredeyse 500 yıl önce yaşamış bir mimarın yanında çalışmak isteyenlerin sayısının yüksekliği mimarlığımızı sorgulamamız gerektiğini düşündürüyor. Aradan asırlar geçmesine rağmen benzer bir ustanın daha gelmemesi ve büyük fark atarak anket sonuçlarında da önde olması akıllara başka soruları getiriyor; Bir başka Mimar Sinan Türkiye’de yok mu?, Neden kimse bir Sinan olmaya çalışmıyor? Sinan’ın mimarlığı nasıl bu kadar güçlü kalabiliyor 500 yıl sonrasında da....

Mimarların birlikte çalışmak istedikleri yabancı mimarlar genel olarak ankette eşit oy alsa da en çok oy verilen isim modern mimarlığın öncülerinden Tadao Ando oldu. Türk ve yabancı mimarlar arasında bir kıyaslama yapıldığındaysa fark iyice ortaya çıkıyor. Türklerden asırlar önce yaşamış Mimar Sinan’dan başka rakip güçlü bir şekilde oylanmazken, yabancılardan oluşan, her biri son zamanlarda ilginç yapılarıyla ünlü, modern mimarlığın öncüleri eşit bir ortalamada oylanıyor.

Yapılan ankette mimarların hangi Türk mimarla birlikte çalışmak istedikleri sorusuna kullandıkları oyları ve yapılan yorumları okumak için tıklayın.

Yaşayan ya da yaşamayan yabancı mimarlarla çalışmak isteyenlerin mimarlara verdikleri oyları ve yorumlarını okumak için tıklayın.

Mimar Sinan Hakkında
Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) 19 yıl yeniçeri olarak çalıştıktan sonra askerlik yaşamını izleyen uzun mimarlık döneminde, Osmanlı mimarlığında altın bir çağa imza atan üstün yetenekli bir sanatçı olan Mimar Sinan’ı anma günü (9 Nisan) için Arkitera'da da bir dosya hazırlandı. Bu dosyada Mimar Sinan'ın hayatı, başlıca yapıtları ve önemli yapıtlarından fotoğraflar yer alıyor.

Arkitera’nın, Mimar Sinan’ı Anma Haftası kapsamında hazırladığı dosyaya ulaşmak için tıklayın.

Tadao Ando Hakkında
1941 yılında Osaka’da doğan ando, herhangi bir kurumdan mimarlık eğitimi görmedi. Bir dülgerin yanında geçen kısa bir çalışma sürecinin ardından mimar olarak kendi kendini yetiştirdi. 1969 yılında Tadao Ando Architect&Asso. adlı mimarlık bürosunu kurdu.

Mimarın aldığı ödüller arasında; RIBA Altın Madalyası, Pritzker mimarlık Ödülü, Asahi Ödülü, Japon Sanatı Grand Prix Ödülü, Carlsberg Mimarlık Ödülü, alvar Aalto Madalyası ve Fransız Mimarlık akademitarafından verilen Altın Madalya bulunmaktadır.
Arkitera - Rabia Alga

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz