reklam

17 Ocak 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dologh: Alsancak Limanı’ndaki genişletme ancak 5 sene yeter

Türkiye’nin batıya açılan en önemli limanlarından birisi olan İzmir Alsancak Limanı’nda tarama ve asfaltlama ile yaşanan sıkışıklığın en az 5 yıl daha önüne geçilebileceği belirtiliyor.

Nihaî çözüm için ise yeni bir limanın şart olduğu ifade ediliyor. Limanı büyütecek asfaltlama çalışmaları başarılı şekilde devam ederken, limanda vinç probleminin hala devam ettiği kaydediliyor. Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, limanın özelleştirilmesi yerine sivil toplum örgütlerinin de söz sahibi olduğu bir özerkleştirmeye gidilmesi gerektiğini dile getiriyor.

İhracatın artmasıyla birlikte kısmen yetersiz kalan limanda yaşanan sıkışıklıktan dolayı 1–2 gün gemilerin beklemek zorunda kalması üzerine gemi armatörlerinin tarifelere zam yapması tepkilere neden olmuştu. İzmir’de büyük gürültü koparan ve hala devam eden liman sıkışıklığının Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından bir raporla aylar öncesinden bildirildiği ortaya çıktı. Sıkışıklığı farklı bir şekilde anlatan Geza Dologh, “Ey ümmet–i Muhammed. Duyduk duymadık demeyin.” diye bağırarak geldiğini söyledi. Dologh, Ocak ayında kendini belli eden bu durumu hazırladıkları raporla ilgili mercilere iletmelerine rağmen “Anlat anlat heyecanlı oluyor” misali cevap alamadıklarını hatırlattı. Her şeye rağmen problemin çözümü için adımların atılmaya başlandığı ancak yıllardır yatırım yapılmayan limanda sorunların çözümünün zaman alacağı söyleniyor. Dologh, asfaltlama çalışmalarının devam ettiğini, vinç probleminin ise çözülemediğini de belirtti.

Ocak ayında kendini belli etmeye başlayan sıkışıklığın gelip geçici bir şey olmadığını hisseden Deniz Ticaret Odası İzmir Temsilciliği harekete geçti. Mayıs ayında Ege İhracatçılar Birliği, Deniz Nakliyatçılar Derneği, Gümrük Müşavirleri Derneği ile birlikte Mayıs ayının başında bir toplantı yaptı. Ocak ayında oda içinde kurulan bir komiteyle limanın sorunlarını ve çözümlerini içeren bir rapor hazırlandı. Sonra bu rapor birlik, iki dernek ve odaya sunulup imza altına alındı. Rapor İzmir’de ve Ankara’ya gerekli yerlere gönderildi. Ama genelde olduğu gibi bu imza altına almakla işin tamamlandığı zannedildi. İhracatçılar Birliği’nin bile bu raporu ciddiye almadığını, Eylül başında Servet Eröcal’ın kendisini zam geldiğinde ne oluyor diye aradığını anlatan Dologh, “Seninle bir rapor hazırlamıştık, imzalamıştık. Onda bir gelişme oldu mu? dedim. “Hangi rapor?” diye sordu. Raporda söylenenle o gün yaşanan ve bugün yapılan arasında bir fark yok. Sıkışıklık zammı olunca birden o rapor önem kazandı.” dedi.

1996’dan beri yatırım yapmayan TCDD’nin biraz yatırım yapmaya başlamasına rağmen sıkışıklık sorunu hala çözümlenemedi. Asfaltlanma 1.5–2 ay gibi bir sürecin sonunda ancak bitirilebildi. Betonlama için ihale yapıldı, hala ihale sonuçlarını alınmadı. Dolayısıyla bu yatırımlar bittikten sonra biraz bir ferahlama olması bekleniyor. Ama esas sorun, raporda da belirtilen vinç problemi TCDD Genel Müdürlüğü beyanatlarda bulunduysa da henüz çözümlenmedi. Dologh şöyle evam etti: “Bir ara halihazırdaki limanın da kaldırılması isteniyordu. Burası rekreasyon alanı olacakmış, insanlar buraya gidip piknik yapacaklarmış. İzmir’de bu istemezükçüler çalışmalara büyük engel çıkarıyor. Minibüsler için vatandaşların tencere çalması gibi bizim de el birliği ile bu istemezükçülerden kurtulmamız için tencere tava çalmamız lazım. Limanda iki gün, üç gün beklemekle Çin’le rekabet şansımız kalmaz. ‘Orada bir liman var, o liman da hasbelkader bizim limanımız’ anlayışından kurtulup limana sahip çıkmamız lazım.”
Zaman

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz