reklam

17 Ocak 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Proje: Yeniden İnşa Etme

26 Aralık günü, Kuzey Sumatra’nın batı kıyılarında, Andamana ve Nicobar Adaları’nda en şidddetlisi 8.9 ve 7.3 büyüklüğünde olan bir seri deprem meydana geldi. Deprem, 9 ülkenin yerleşim olan bölgelerinde 150.000 ölü ve 4 milyondan fazla insanın evsiz kalmasına neden olan tsunamiye de yol açtı. Deprem merkezinden oldukça uzakta olan Somali ve Kenya, Aceh, Sri Lanka gibi 12’den fazla ülke bu felaketten etkilendi.

Depremin ve tsunaminin yaşandığı saatler içerisinde Architecture for Humanity, “Binalar ve daha iyi bir gelecek için modeller, fikirler ve araçlar” temasını kapsayan worldchanging.com’la beraber depremde zarar gören, yıkılan yerleşim yerlerini yeniden inşa etmek 100.000 Dolar hedefi koydukları bir bağış kampanyası başlattı.

Bu kuruluş lokal işgücünü istihdam eden ve yerel inşa tekniklerinden faydalanan bir grup tarafından biçimlendirilmektedir. Bu çalışma yöntemi felaketin etkilerinden kurtulmaya çalışanlar için mikro ekonomiler yaratırken yeniden inşa etmenin de en ucuz yolu olmaktadır. Önceki sorumluluklara da örnek olarak Grenada, İran ve Kosova’da 2000 dolardan aza inşa edilen kalıcı ev yerleri gösterilebilir.

12 günden az bir süre içerisinde Architecture for Humanity / Worldchanging “Tsunami Yeniden İnşaa Etme Bağış Kampanyası” 868 bağışçıyla amacına ulaştı. Bağışlar ve destekler tasarım kuruluşlarından, üniversite öğrencilerinden, müteahitlerden geldi. Bir çok kişisel desteğin yanında Rent-Director.com ve InformInteriors gibi küçük şirketler, para yardımında bulundular. Ancak yardım için ne kadar uzun beklenirse zararın boyutu o dercede büyüyeceği için daha çabuk ve daha fazla yardımda bulunabilmek adına sermaye artırılmaya çalışılıyor.

Kar amacı gütmeden, kamuya yönelik çalışan tasarım hizmetleri ve malzeme bağışlarıyla ilgili olan bu amaç, yapılacak binaların basit bir barınak olmasından daha fazlasını, okulları, klinikleri ve altyapıyı da sağlayacaktır. Yeniden inşa etme eylemine daha bütünsel ve sürdürülebilir yaklaşımla, yardımlar ve bağışlar sadece yaşamak için gerekli basit konutların da ötesinde yeniden inşaa edilmesi, yenilenmesi ve geliştirilmesi gereken hayat için iyi bir toplum da kuracaktır.

Sri Lanka
Sri Lanka’da bir süre önce rehabilitasyon girişimlerine başlandı ve liderliğini ülke çapındaki temsilci Samir Shah’ın yaptığı bir ekip Kirinda’da felaketin sebep olduğu zararı hesaplamaya başladı. Yerel yönetimdeki görevlilerle irtibata geçen yardım ekibi, aynı zamanda zararı hesaplarken üstlenilmesi gereken işin boyutunu da çıkarttı.

Ekip aynı zamanda halkın da katılımda bulunmasına imkan veren lokal yapım tekniklerinden faydalanıyor ve tsunaminin yerle bir ettiği Kirinda’nın yeniden inşasında yenilikçi, sürdürülebilir buluşlar da gerçekleştiriyor. Sadece konut üretimi ile sınırlı olmayan bu projenin kapsamına aynı zamanda okul, sağlık kliniği, pazar yeri gibi konular da giriyor. Bu şekildeki bir mimarlık akupunkturu toplumun gelişmesinde ve yeniden oluşturulacak kasabalar, köyler için bir katalizör yaratıyor.

Aceh
Bu hafta sonu bir başka yardım ekibi de Aceh’ e girecek ve binaların ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi için bir yada iki bölgenin teşhis edilmesine yardımcı olacak. İldeki büyük kısmı yok olmuş okul sistemini tekrar kurabilmek adına strüktürü ve eğitim sisteminin yer aldığı alanları geliştirmek için kampanyaya yardımlar bekleniyor. İlk ve orta okulların genel yöneticisi Indra Jati Sidi’ye göre yaklaşık olarak 140.000 ilkokul öğrencisi ve 20.000 lise öğrencisinin çalışacak bir yeri yok. İlk bilgilere dayanarak 974 ilkokul binasının, 155 ortaokul, 67 adet lisenin ve 15 meslek lisenin binaları tsunami tarafından harap edilmiş halde.

Bahsedilen projelerden bir tanesi şu anda tamamlanmış durumda, tamamlanan şehir planları ve mimari projelerse fikrin ve hareketin çoğalması için diğer NGO ve lokal toluluklar için ulaşılabilinir kılınıyor.
Architecture for Humanity - Çeviren: Gülin Şenol - Arkitera

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz