reklam

17 Ocak 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Demir Yolları'na 300 milyon Euro'luk proje

AB üyeliğimize en çok engel çıkaran iki ülke Fransa ve Avusturya, eskimiş altyapısı ve sık yaşanan tren kazalarıyla imajı yıpranan TCDD ile 300 milyon Euro'luk bir projenin ilk adımı için anlaştı.

Dev vagonlar geliyor:
Avrupa'nın en büyük demiryolu işletmesi Fransız Devlet Demir Yolları'nın (SNCF) iştiraki STVA Grubu ile Avusturya'nın dev lojistik firması VEGA Transport, iki Türkün sunduğu, üç devlet düzeyinde onaylanan projenin ilk adımı olarak Fransa-Avusturya-Türkiye ortaklığında VEVA Lojistik A.Ş.'yi kurdu. Emre Sağlam'ın yönetim kurulu başkanlığına getirildiği şirket, ilk etapta 300 "Laadks" ve "Lads" tipi dev vagonu, ithal ve ihraç otomobilleri İzmir-İstanbul arası demiryolunu da iyileştirerek taşımak için şubatta Türkiye'ye getiriyor.

Protokol imzalanıyor:
Emre Sağlam, "STVA, AB teşvikiyle yatırım yaptığı Polonya'dan umduğu karı elde edemedi. Projemizi çok olumlu buldular ve Türkiye'yi Polonya'ya tercih ediyorlar." dedi. Projenin diğer mimarı Av. Timur Şen, "Amacımız, Avrupa'nın yeni yüzyıldaki en büyük ulaşım projesi Marco Polo'dan Türkiye olarak yatırım payı almak. Avrupa'nın 600 milyar Euro'luk ulaşım projesi Marco Polo'da en büyük pay, 220 milyar Euro ile demiryollarına ayrıldı" diyor. Yerli ve yabancı ortaklar pazartesi günü Ankara'da kesin protokolü imzalayacak.

İlk onayı Fransa'dan:
Fransız ve Avusturyalı girişimciler, 20 Aralık’ta İstanbul’a geldiler. Bir devlet kuruluşu olan STVA’in VEVA Lojistik A.Ş.'de yer alması için Fransız Hükümeti onay verdi. Ortaklık yapısı, Societe de Transports de Vehicules Automobiles (STVA), Vega International Car-Transport and Logistic Trading GMBH, Alain Victor Bruno Leray, Emre Sağlam, Timur Şen şeklinde oluştu.

Proje AB'ye de sunulacak:
Timur Şen, ‘Otomobillerin daha güvenli ve hızlı taşınmasıyla Türkiye'nin otomotiv sektöründe taşıma maliyetinin yüzde 50 düşeceğini, bunun fiyatlara da yansıyacağını kaydetti. Şen, bu projeyle, Avrupa'da yüzyılın ulaşım projesi Marco Polo'dan Türkiye olarak yatırım payı almayı hedeflediklerini söyledi. Avukat Şen, Romanya ve Bulgaristan'ı projeye dahil eden AB'nin, "Türkiye'nin jeopolitik önemi"ne çok önem verdiğini belirterek, "Projeyi önümüzdeki günlerde AB'ye de sunacağız" dedi.
Hürriyet - Ali Dağlar

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

Kelime manası ipotek anlamına gelen "mortgage", bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade ediyor. Mortgage Sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Arkitera.com/gündem

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz