reklam

31 Ocak 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kartal’dan Kadıköy’ü 15 dakikaya indirecek metronun temeli atıldı

İstanbul’un Anadolu yakasının trafik sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturacak Kadıköy-Kartal Metrosu’nun temeli, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle atıldı.

Erdoğan, daha önce bu işi 24 ayda tamamlayacaklarını söyleyen inşaat firmalarının sahiplerinden 20 ayda bitirme sözü alırken, raylı sistem kurulduğunda Kartal’dan Kadıköy’e 15 dakikada gidilebilecek. Elektromekanik ve elektrofikasyon kısmının da bir yıl sürmesi ve Şubat 2007’de devreye girmesi öngörülen projenin tamamı 550 milyon dolara mal olacak.

Kadıköy İskele Meydanı’ndaki törende konuşan Erdoğan, 1994-1999 yılları arasında Kadıköy-Kartal Metrosu’nun yapımı için büyük gayretler sarf ettiğini ve projenin yapımını başlattığını söyledi. Farklı bir iktidar ve karayolları anlayışının metronun yapılacağı güzergahı kendilerine vermediğini belirten Erdoğan, “Bize müsaade edilseydi belki de şu anda tüm halkımız bundan istifade edecekti. ‘Farklı bir zihniyet ve anlayış’ diye bize bunu yaptırmadılar, müsaade ettirmediler.” diye konuştu. O zamanki projeyi Kanadalı bir şirkete ihale ettiklerini hatırlatan Erdoğan, “Şu anda gerçekleştirilen proje budur. Yani o günkü düşümüz bugün gerçekleşiyor. Hayırlı olsun.” ifadesini kullandı. Kendi döneminde 37 kavşağı bitirdiklerini, ancak bunun yetmediğini belirten Erdoğan, “Eğer o kavşaklar yapılmasaydı bugün İstanbul’un kara taşımacılığı tamamıyla kilitlenmiş olacaktı.” şeklinde konuştu. İstanbul’da raylı ve deniz taşımacılığının diğer taşıma sistemleri içindeki payının yüzde 8 olduğunu ifade eden Erdoğan, ‘büyük bir ayıp’ olarak nitelediği bu durumu İstanbul’u raylı sistem ağına kavuşturarak aşacaklarını, deniz taşımacılığına yeni ilaveler yapacaklarını kaydetti. Marmaray projesiyle ulaşımda entegrasyonun gerçekleştiğini, şimdi ise bu alanda yeni bir yasa çalışması yapıldığını bildiren Erdoğan, deniz taşımacılığını raylı sistem ve kara toplu taşımacılığıyla bütünleştirecek bir sistemi gerçekleştireceklerini söyledi. Türk insanında bir hastalık olduğunu dile getiren Erdoğan, özel otomobillere 4 kişi binmesi gerekirken 1 kişi bindiğini, bununla büyük kaynak israfı yapıldığını vurguladı. Raylı sistemler kurulduğu zaman vatandaşın Kartal’dan Kadıköy’e 15 dakikada ulaşacağını belirten Erdoğan, konuşmasının sonunda inşaatın yüklenici firması olan Yapı Merkezi-Doğuş-Yüksel-Yenigün ortak girişiminin sahiplerini kürsüye çağırdı. Yaklaşık 3 dakika bu kişilerle inşaatın ne zaman bitirileceği konusunda, vatandaşların huzurunda pazarlık yapan Başbakan Erdoğan, daha önce 24 ayda tamamlayacaklarını söyleyen inşaat firmalarının sahiplerinden 20 ayda bitirme sözü aldı. Erdoğan, elektromekanik ve elektrofikasyon ile ilgili ihale yapıldığında da ihaleyi alan kişilerle konuşup süreyi düşüreceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, dün ayrıca Silivri İlçesi Sanayi Bölgesi’ne doğalgaz verilmesi sebebiyle düzenlenen törene katıldı. Erdoğan, buradaki konuşmasında, vatandaşlardan kaçak yapılara itibar etmemelerini istedi. “Ne olur ‘çatı arasına da çocuğuma bir kat atayım’ yanlışı içine düşmeyelim.” diye seslenen Erdoğan, “Şehrin görüntüsünü bozacak plan dışı yapılanmalara müsamahamız yok. Biz bunun için her şeyi göze aldık.” şeklinde konuştu. Erdoğan, Silivri’ye deniz otobüsleri seferinin yaz ayında başlayacağını müjdeledi. Silivri ilçe merkezine ise doğalgazın bu yıl sonunda ulaştırılması planlanıyor. Silivrili sanayiciler adına konuşan Erol Simitçioğlu’nun dilinin sürçmesi sonucu “Doğalgazın ilçeye getirilmesinde emeği geçen Sayın Tayyip Topbaş’a teşekkür ederim.” demesi başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tören alanında bulunanların gülmesine sebep oldu.

Kartal’ı Atatürk Hava Limanı’na bağlayacak
Kadıköy-Kartal Metrosu güzergahında Kadıköy, İbrahimağa, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Altayçeşme, Maltepe, Gülsuyu, Cevizli, Soğanlık ve Kartal istasyonları yer alacak. Tek yönde saatte 35 bin yolcunun taşınacağı raylı sistem Anadolu yakasındaki trafiğin yüzde 80’ini taşıyan D-100 karayolundaki (E-5) yükü azaltacak. Marmaray projesine de entegre olacak metro, Kartal’dan Maslak’a, Bağcılar, Yenikapı ve Atatürk Hava Limanı’na raylı sistemle bağlanacak. Çift katlı 21 bin 330 metre hat uzunluğundaki metro aynı zamanda kara, deniz, hava ve raylı ulaşımın buluşma noktası olacak.
Zaman - Ahmet Dönmez

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz