reklam

01 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Körfez isgal altında

Ticari gemilerin başka denizlerden balans tanklarında getirdiği sular denizlerimiz için büyük tehlike oluşturuyor. Bu suların içinde yaşayan katil yosunlar ve zararlı mikroskobik canlılar, sahillerimizi ve deniz canlılarını tehdit ediyor. İzmir Körfezi'ne boşaltılan balans tanklarındaki suyla gelen bu tür canlıların Körfez tabanının yüzde 76'sını işgal ettiği açıklandı. Bu zararlı canlıların birkaç yıl içinde balık çiftliklerinde toplu ölümlere neden olacağı bildirildi.

Ticari gemiler limanda yüklerini boşalttıktan sonra geminin dengesini korumak ve daha hızlı yol almak için bulundukları limandan su alıyorlar. Balans tanklarına dolan bu sular alınan bölgedeki deniz canlılarını da barındırıyor. Geminin içindeki sular bir sonraki limanda denize boşaltıldığı zaman, suda yaşayan canlılar yeni bölgenin eko sistemi için büyük bir tehlike yaratıyor.

Balans tanklarından yeni bölgeye boşalan zararlı canlılar girdikleri çevreye hızla yayılarak buradaki yaşamı yok ediyorlar. Dünyanın pekçok ülkesinde balans sularının getirdiği bu tehlikeye karşı önlemler alınırken Türkiye kıyıları hala korumasız durumda. Rusya gemilerin limana balans sularını boşalttıktan sonra girmesini isterken Avusturalya, gemilerin en az 200 mil uzakta balans sularını değiştirmelerini talep ediyor.

Ege'de tehlike
Balans tanklarındaki sularla gelen zararlı canlıların en fazla görüldüğü yerlerin başında Ege sahilleri ve İzmir Körfezi geliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Nihayet Bizsel, İzmir Körfezi'nde Japonya menşeili mikroskobik canlılara sıkça rastladıklarını söyledi. Bu tür canlıların Türkiye'ye ancak taşıma yoluyla gelebileceğini belirten Bizsel, 'Deniz hayatının besin zincirinin ilk halkasını oluşturan bu canlılar içlerindeki zehirle deniz kabukluları ve balıkları öldürüyorlar. Başka ülkelerden İzmir Körfezi'ne getirilen bu yaratıklar, Türk suları için büyük tehlike oluşturuyorlar. Körfezde bulduğumuz örnekler Japonya ve Avusturalya'da toplu balık ölümlerine neden oldular.

Balık çiftlikleri bu canlıların yaptığı katliam yüzünden kapanmak zorunda kalmıştı. Türk balıkçılığının da zarar görmemesi için gemilerin balans sularına denetim gerekli. Denizlerimizi korumalıyız' dedi.

Körfezi kapladılar
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Ertan Çınar, eko sistemin güçlü olmadığı bölgelerde istilacı türlerin hızla yayıldığını söyledi. Liman ağızlarında yaşayan canlıların güçsüzleştiğini belirten Çınar, istilacı türlerin buraları kısa sürede ele geçirdiklerini ifade etti.

İzmir Körfezi'nin dibinin yüzde 76'sının Türkiye'de bulunmayan egzotik türler tarafından kaplandığına dikkat çeken Çınar, '5 yıl önce bu türler yoktu. Ancak gemilerle gelen bu istilacı canlılar, hızla körfezi kapladılar. İzmir Körfezi'nde 9 omurgasız egzotik türe rastladık. Bunlar kıyılarımız için büyük tehlike oluşturuyorlar' diye konuştu.

Balans sularının açık denize boşaltılmasının kıyıları korumak için şart olduğunu kaydeden Doç. Dr. Melih Ertan Çınar, temiz suda istilacı türlerin lavralarının yaşamasının zor olduğunu dile getirdi. Temiz suda güçlü türlerin yaşadığını belirten Çınar, 'Lavralar burada gelişme şansı bulamıyor. Birçok ülke de kendini korumak için balans sularını açık deniz de boşalttırıyor. Türkiye'nin de benzer bir uygulama yapması gerekir' dedi.
Akşam - Deniz Hancı

 

Ocak 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz