reklam

02 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Edebiyatımı Geri İstiyorum

Demirtaş Ceyhun 'un son kitabı ''Edebiyatımı Geri İstiyorum'' u elime alır almaz daldım, gittim...

Gençliğimizde kitapları ''okur'' duk... Şimdiki gibi başladıktan sonra yarım bıraktığımız kitap olmazdı. Dahası, kitaplar elden ele dolaştığı için de birimizde uzun süre kalamazdı.

İşte öylesi bir dönemde Demirtaş Ceyhun'la ilk tanışmamız ''Çamasan'' ıyla olmuştu. O yıllarda ''toplumsal gerçekçilik'' olarak tanımlanan ve ülkemizle insanlarımızın ''yoksul ama onurlu'' duruşunu yaşamın içinden yansıtan romanlar ve öyküler arasında Çamasan'nın etkisi farklıydı.

Daha sonra bunun nedenini Demirtaş Ceyhun'un aynı zamanda ''mimar'' olmasına bağladık.

Kuşkusuz, Güzel Sanatlar Akademisi 'nde mimarlık öğrencisi olmamızın böylesi bir yorumda payı yok değildi. Hemen her alanda kültür ve bilgi sahibi olunmasını gerektiren ve dahası, ''bunu sağladığına'' inandığımız bir mesleğe hazırlanırken Çamasan'daki mekân ve yaşam betimlemelerinin insanı sarmalayan anlatımını da yazarının mimarlığına bağlamaktan doğal ne olabilirdi?

Hatta bizim gibi bir ''Akademili'' oluşuna...
Nitekim Demirtaş Ceyhun, Mimarlar Odası 'nın ''Boğaz Köprüsü direnişiyle'' tarihe geçen o efsanevi ''68 kuşağı'' yıllarındaki en ''militan'' genel sekreter olarak da yine toplumsal gerçekçiliğin mimarlıktaki simge isimleri arasına girmişti.

''Yurtsever'' ler aynı zamanda ''kentsever'' olmalıydılar. Ülkeyi, Batı'nın sömürgeci niyetlerine ve buna çanak tutanların ''siyasi darbeleri'' ne karşı savunmak bir ''aydın'' için nasıl tarihsel bir sorumluluksa kentlerimizi de aynı sömürgeci anlayışın ''imar darbeleri'' ne karşı korumak, hem mimar hem de aydın olmanın olmazsa olmaz koşuluydu.

İşte bu düşünceler içinde tanıdığımız Demirtaş Ceyhun'la ilk ''birlikteliğimizi'' ise yine 1970'ler Ankara'sının unutulmaz Belediye Başkanı, mimar Vedat Dalokay 'ın da sahibi olduğu ''Politika'' gazetesinde yaşadık. Her pazar ''Kent ve Çocuk'' sayfasını hazırlarken yazıişleri müdürümüz olarak derdik ki, ''Çocukların da kentin sakini ve sahibi olduklarını önce büyüklere anlatmalıyız'' .

Politika gazetesi el değiştirip ''DİSK'' in olunca yazıişleri müdürlüğüne de İsmail Cem getirilmişti. 12 Eylül 1980 darbesi, o coşkulu ''kent ve demokrasi gazeteciliğinin'' de anılarda kalmasına neden oldu.

'Akademi'mi de istiyorum
Bu duygularla ''Edebiyatımı Geri İstiyorum'' u okumaya başladığımda, ''Ben de Akademi'mi geri istiyorum'' diye mırıldandım.

Gerçi, rektörümüz İsmet Vildan Alptekin , 20 yıl sonra ''Mimar Sinan Üniversitesi'' adına ''Güzel Sanatlar'' adının da eklenmesini sağlamakla yetinmiyor; buna uygun bir kültürel ortamı eski Akademi geleneklerine de özen göstererek yaratmaya çalışıyor.

Ne var ki o yıllara has ''ustalara saygılı özgür yaratıcılık'' anlayışının yeniden yaşanabilmesi için de galiba önce ''edebiyatımızın'' geri gelmesi gerekiyor.

Demirtaş Ceyhun'un ''Sis Çanı Yayınları'' ndan çıkan kitabı, sadece günümüzdeki ''Batıcı'' yaklaşımları sorgulayan değerlendirmelerinden ötürü değil, bunların ''70. yaş birikimleriyle'' yapılmış olması nedeniyle de çok özel bir değer taşıyor.

17 Aralık 2004 günü, kimsenin duymayacağı bir şekilde ve sadece bazı dostlarıyla 70. yaşını kutlayan ''devrimci mimar'' , örneğin ''postmodernizm'' için lafı eveleyip gevelemeden ''Amerikan İmparatorluğunun yeni ideolojisidir'' derken bunu ''görmüş geçirmiş'' bir edebiyatçı kimliğiyle de söylüyor.

Kitaptaki, ''Modern Takıyye'' başlığıyla anlattıklarını; ''Romandan Korkmak'' taki duygularını ve tüm yazılarında savunduklarınıysa keşke herkes okusa...

Kimse alınmasın ama bu ''uyarılar'' karşısında içimden, ''Aydınlarımı da geri istiyorum'' demek geliyor. Dilerim Demirtaş Ceyhun daha nice yıllar duyarlı aklı ve her dem genç yüreğiyle sesimiz, soluğumuz olur.
Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz