reklam

03 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zaha Hadid Londra’nın Olimpik Su Sporları Merkezi’ni Tasarlayacak

Geçen yıl herkesin gözünü diktiği mimarlık ödülü Pritzker’i alan Zaha Hadid’in şimdi de Londra’nın Olimpik Su Sporları Merkezi’ni tasarlayacağı duyuruldu.

Su Sporları Merkezi’nin tasarımı için seçilen proje, Londra’nın nirengi noktalarından biri olan ve 2012 Olimpiyat Oyunları ve Engelliler Olimpiyatları için tasarlanan Olimpik Park’ın da bir parçası olacak. Suyun akışından esinlenilerek tasarlanan kıvrımlı, S şeklindeki çatısıyla merkez büyük önem taşıyacak.

Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, “2012’deki Londra Olimpiyat Oyunları, dünyanın daha önce hiç görmediği mükemmellikte bir spor olayı olacak. Lower Lea Vadisi’nin de dönüşümü ile başkent ve ulusa ömür boyu kalacak bir miras bırakacağız. Zaha Hadid’in olağanüstü tasarımı bizim ne teklif edeceğimizi bilmişcesine Londra’nın oyunlar sırasında ev sahibi olarak değerini sergilemesine yardımcı oluyor.” diyor.

Londra 2012’nin yöneticisi Keith Mills, “Diğer projelerden çok daha iyi bir tasarıma sahip olan bu proje, mükemmel bir yapı ortaya çıkaracak ve 2012 Olimpiyat Oyunları ve Engelliler Olimpiyatları’nda “vay canına” dedirtecek. Oyunlar devam ederken 20.000 koltuğun aynı anda çekilmesiyle akıllıca dönüştürülebilir olması, genel bir kullanım için uygun mekanlar oluşmasını sağlıyor. Topluma uzun süre kullanılabilen spor mirası bırakılıyor.” diyor.

Jüri üyelerinden Sport England Başkanı, üst düzey yüzücüler, yerel klüpler, üniversiteler, okullar ve en önemlisi yerel halk için kullanılabilecek olan merkezin, olimpik yüzücüler için sadece sanatsal bir çevre değil, Londra’da uzun yıllar yüzülebilecek bir mekan oluşturacağını belirtiyor.

Tasarımı seçen jüri üyelerinden Richard Rogers, yapının olağanüstü heykelsi niteliğe sahip olduğunu düşünüyor. Bunun da yapıyı ziyaret etmek için insanların İngiltere’nin her yerinden gelmesine sebep olacağını ve projenin, yenilenecek olan bölge için mimari kalitesi açısından bir standart belirlemiş olacağını savunuyor.

Olimpik Su Sporları Merkezi tasarımı, 50 m uzunluğundaki 2 adet yarış havuzu ve 1 adet dalış havuzunu içeriyor. 20.000 izleyici kapasiteli olan merkez, olimpiyatlarda arka plandaki etkinliklere hizmet verecek. Tasarım özellikle olimpiyatlar sırasında yüzücülere hitap ediyor, çünkü her havuzun etrafında izleyiciler için seyir alanı ve eşsiz bir atmosfer yer alıyor.

Oyunlardan sonra merkez, dalış havuzlarının farklı mekanlara dönüşmesiyle halkın ve yüzücülerin farklı şekillerde kullanabilecekleri mekanlar haline geliyor. Merkez, uzun süre varlığını sürdürmek için aynı zamanda büyüyebilen bir sağlık merkezi de içeriyor.
Arkitera - Derleyen: Rabia Alga

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi Yarışmalar & Ödüller forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz