reklam

03 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zaha Hadid Kadir Topbaş’ı ziyaret etti

İstanbul’da bir konferans vermek için bulunan Pritzker Ödüllü dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ı bu sabah makamında ziyaret etti.

Arkitera Mimarlık Merkezi yöneticilerinden Ömer Yılmaz ve Ömer Kanıpak’ın yanısıra İmar Komisyonu üyesi, Müze Kent Projesi Koordinatörü ve başkanlık danışmanı mimar Ulvi Gürpınar’ın da bulunduğu buluşma İstanbul’un sorunları, çağdaş mimarlık üzerine neler yapılabileceği ve Zaha Hadid’in İstanbul üzerine gözlemleri ve son projeleri çerçevesinde samimi bir havada gerçekleşti.

Hadid, İstanbul’un dünyanın pek çok kentinden çok daha güzel ve muhteşem bir yapıya sahip olduğunu, ancak ne yazık ki yakın olmasına rağmen Avrupa’nın bu şehri yeterince tanımadığını belirtti. Doğu şehirlerinin planlanması konusunda Avrupa ve Amerikan şehir planlama kriterlerinin işe yaramadığını belirten ünlü mimar, İstanbul’un planlanmasının kendine has çözümler içermesi gerektiğini savundu. Tarihi geçmişi bu kadar kuvvetli olan şehirlerde kötü noktaların temizlenmesi, iyi mimarlığa yol açacak girişimlerin yapılması ve çarpıcı mimarlık eserlerine yer verilmesi gibi üç ana görev düştüğünü belirten Hadid, başkan Kadir Topbaş’ın da İstanbul için çağdaş mimarlık ürünlerine yer verecek ortamları yaratmasının önemini vurguladı.

Sohbet esnasında Kadir Topbaş, İstanbul’un çok kültürlü felsefesini yansıtacak Semazen Heykeli projesi hakkında Zaha Hadid’in ne düşündüğünü sorduğunda ise ünlü mimar, projenin bu kadar figüratif olması yerine bir sanatçı tarafından tasarlanabilecek mobil veya ışıkla yapılabilecek bir enstalasyon olabileceğini, veya yine aynı anlamı dolaylı yoldan vurgulayacak fonksiyonel bir yapı da yapılabileceğini düşündüğünü söyledi.

Kadir Topbaş’ın İstanbul’un çeşitli önemli noktaları için dünya çapından ünlü mimarların davet edileceği proje yarışmaları açma fikrini destekleyen Zaha Hadid, bu tip yarışmaların her zaman iyi sonuç vermesinin garantisi olmasa da ortamın enerjisini yükselteceğine ve farklı anlayışta çağdaş binaların çok daha fazla sayıda yapılmaya başlanacağına olan inancını vurguladı.

Bir saat süren buluşma, Kadir Topbaş’ın İstanbul’un farklı enstantelerinin yer aldığı bir fotoğraf kitabını ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan bir proje ile üç farklı dine ait ilahilerin bir arada seslendirildiği müzik konserlerinin CD’sini Zaha Hadid’e hediye etmesi ile sona erdi.

Garanti Galeri’nin organizasyonu ile İstanbul’a gelen Zaha Hadid, son işlerini anlatacağı konferansını bu akşam 18:00’de Maçka G Anfisi’nde verecek.
Arkitera - Ömer Kanıpak

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi Yarışmalar & Ödüller forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz