reklam

03 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mimarların Rüya Takımı Otel Tasarlıyor

Beckham, Owen ve Zinedine Zidane sahada yıldızlar takımını oluştururken, bir başka milyon-poundluk “rüya takımı” da dünyanın en ilginç ekip projesini gerçekleştirmek üzere Madrid’de toplandı. Bu proje en çok Real Madrid’in yıldızlarının beğenilerine ve cüzdanlarına hitap edecek bir otel projesi olacak gibi görünüyor.

22 kişilik bu rüya takımı aralarında Lord Norman Foster, Ron Arad, David Chipperfield, John Pawson, Kathryn Findlay, Zaha Hadid ve Jean Nouvel gibi isimlerin bulunduğu star mimarlardan oluşuyor. Herbir mimarın kendi bölümünü sıfırdan tasarlayacağı Hotel Puerta América, şehir dışında yer alıyor. Odaların bulunduğu katların dışında tasarlanacak mekanlar arasında bar, atrium hatta otopark alanları sayılabilir. Birkaç hafta içinde tamamlanması beklenen otelin 50 milyon Pound’un üstünde bir fiyata malolacağı ve oda fiyatlarının gecelik 250 Pound’dan başlayacağı da diğer söylentiler arasında.

Bu benzersiz işbirliğinin ürünleri olacak mekanlar kimi zaman zarif, kimi zaman tuhaf olarak adlandırılabilir. Avustralyalı ünlü mimar Marc Newson, kendisine verilen katta yumuşak hatlı mobilyalara ve kendisine şöhret kazandıran “portakal”a yer verirken, Londralı Chipperfield ise elyapımı siyah terracota kaplı zemini beyaz mermer ve ipek duvarlarla kombine etmiş.

3.katın tasarımını üstlenen Chipperfield şöyle belirtiyor “Tasarımı yaparken, zeminin odayı düzenleyen temel eleman olduğunu ve bizim de kullanıcı olarak onunla ilişki kurabileceğimiz düşüncesini esas aldım.”

Renkleri tasarımlarında çarpıcı bir biçimde kullanan Jean Nouvel ise, hem 12. katı hem de cepheyi tasarlayan mimar. Nouvel kendine “kadın güzelliği” konseptini esas alırken, iki kat aşağısındaki Arota Isozaki “karanlık” temasına odaklanmış. 8. katın ev sahibesi Kathryn Findlay’in çıkış noktası ise sessizlik ve duyarlılık. Findlay bu katta kalacaklara hem fiziksel hem beyinsel bir dinlenme vaadediyor.
Almanya’daki Reichstag ve Londra’daki Gherkin gibi dünyaca ünlü ikonların tasarımcısı olan Lord Foster otelin 2. katını tasarlıyor. “Şimdiye kadar kimsenin bu ölçekte böyle bir işbirliği yaptığını sanmıyorum.”diyor Foster ve ekliyor “Çok maceralı bir deneyim olacak. Bütün bu farklı isimleri ve onlar tarafından kurgulanan farklı deneyimleri birarada yaşama olanağına sahip olacağız.”

Lord Foster kendi katının doğal malzemelerin, sıcak bej ve kahverengi tonlarının ağırlıklı olarak yeraldığı bir kat olacağını, ilham kaynağının da Basklı ünlü heykeltraş Eduardo Chillida olduğunu söyledi. “Bizim tasarım anlayışımıza göre bu oda kullanıcısı için bir serap olmalı.”

İspanyol oteller zinciri Silken Group tarafından yaptırılan bu projede her katta 30 oda yeralıyor. Mayıs ayında kral Juan Carlos tarafından açılması planlanan otel şimdiden mimarlık eleştirmenlerini birçok gruba bölmüş gibi görünüyor. Bazılarına göre bu otel mimarların starlaşması için yeni bir fırsat, diğerlerine göre de hiç de ekonomik olmayan bir yatırım. Gene de eleştirmenlerin çoğunluğu düşüncelerini otelin açılışına saklıyor. Ünlü bir eleştirmen ve küratör olan Lucy Bullivant şöyle belirtiyor: “ Bu otel ya bir Frankestein olacak ya da çok iyi işleyecek. Temelde beni endişelendiren şey, kullanıcılar olarak abartılı bir estetik arayışına maruz kalma ihtimalimiz. Bunun dışında ise buranın kült bir yer olmaması için hiçbir sebep göremiyorum. Sonuç olarak oteller rüya görmek içindir.”

Zaha Hadid CBE
Ünlü projeleri: Millenyum Kubbesi’ndeki Mind Zone - Londra
Oteldeki yeri: 1. Kat
Tema: Akışkan Mekanlar
İçinde, yeni dijital tekniklerle şekillendirilen farklı bir mimari dil ve temiz ve dramatik çizgiler olacak.

Thames Kıyısının Baron Foster’ı
Ünlü projeleri: Swiss- Re (Gherkin) - Londra
Oteldeki yeri: 2. Kat
Tema: Kent Mabedi
İçinde, yoğun olarak ahşap ve doğal malzemeler, koridoru şekillendiren yukardan aydınlatmalı dairesel elemanlar, deri duvar panelleri ve Oniks raflar üzerinde lavabolar olacak.

David Chipperfield
Ünlü projeleri: River ve Rowing Müzesi - Londra
Oteldeki yeri: 3. kat
Tema: Lüks içinde bir minimalizm
İçinde, siyah Terracotta zemin, pahalı nevresim takımları ve döşemelik kumaşlar ve altın tonlarında ipeklerle tamamlanmış beyaz mermer duvarlar olacak.

Profesör Ron Arad
Ünlü projeleri: Belgo Restaurantları - Londra
Oteldeki yeri: 6. kat
Tema: Mekanı düzenlemenin alternatif yolu
İçinde, yuvarlak yataklar, dışarıdaki insanların içerdekilerin ne izlediğini görebilmeleri için çift taraflı LCD televizyonlar olacak.

Jean Nouvel
Ünlü Projeleri: Lyon Opera House, Dentsu Towe - Tokyo
Oteldeki Yeri: 12. kat ve cephe
Tema: Kadınların güzelliği
İçinde, prestijli penthouse suitler, ünlü fotoğrafçı Araki’nin çektiği kadın fotoğrafları olacak.

Independent - Çeviren: Şevin Yıldız - Arkitera

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz