reklam

03 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Beton Kullanımı Konusunda THBB’nin Uyarıları

Hakkari’de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrası yaşananlar ülkemizdeki yapıların büyük kısmının, depremle ya da kendi kendine yıkılma tehlikesi içinde olduğunu gösteriyor. Deprem konusunda önemli çalışmalar yapan ve kaliteli beton kullanımını Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) de acil önlemlerin alınması yönünde uyarılarda bulunuyor.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri öncesinde ve sonrasında yaptığı basın açıklamalarıyla, yurtçapında düzenlediği seminerlerle kamuoyunu ve yetkilileri dış etkilere ve depreme karşı dayanıklı ve güvenli yapılaşmanın sağlanması için ciddi adımların atılması amacıyla bir çok kez uyarıda bulunan THBB, 1999 yılından sonra yaşanan depremlerin etkisiyle beton dayanım sınıflarının kullanımında olumlu artışların yaşandığını vurguluyor.

THBB uyarılarında, 1999 yılında toplam % 41.2 olan C20 ve üstü dayanım sınıfındaki beton üretimi 2003 yılında % 80.7’e yükseldiğini ancak hala bölgeler arasında çok büyük farklılıklar bulunduğunu, İstanbul, Ankara, İzmir vb. büyük illerde elle üretilen betonların kullanımı sona ermişken Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere hala ilkel yöntemlerle göz kararı ve el yordamıyla hazırlanmış beton diye adlandırılamayacak karışımların kullanımının devam ettiğini dile getiriyor.

Kendi kullanımı için bina yapanlar kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında hazır beton kullanırken yap-sat şeklinde yapılan binalarda genelde Kalite Güvence Sistem (KGS) belgesiz ve düşük dayanım sınıfılarındaki hazır betonlar veya elle üretilen betonların kullanıldığını savunan THBB, afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmeliğin deprem bölgelerinde C20 dayanım sınıfının altında beton kullanılmamasını öngördüğünü belirtiyor.

Betonda dayanıklılığın sağlanması için bu sınıfın yeterli olmadığı, ülkemizde en az C30 dayanım sınıfında beton kullanılması gerektiği 2001 yılında İnşaat Fakülteleri Yapı Malzemeleri öğretim üyelerince imzalanan “Betonda Kalite Deklerasyonu”yla kamuoyuna ve yetkililere duyurulduğunu tekrarlayan THBB, bu konuda düzenleme çalışmaları devam eden yönetmelikte, beton dayanım sınıfının yükseltilmesi için başvuruda bulundu.

THBB, inşaatlarda Kalite Güvence Sistemi (KGS) Belgeli hazır betonun kullanılıp kullanılmadığına bakılmadığını, uygulamada betonun yerleştirilmesine ve bakımına özen gösterilmediğini savunurken, belediyelerin teknik kadrolarının da son derece yetersiz olduğunu savunuyor. Ruhsat dosyalarında hazır beton fatura ve irsaliyesi aranmadığı, hala elle üretilen beton kullanıldığı, inşaatlardaki beton kalitesizliğinin önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirten THBB, bir yapının can damarını oluşturan betonarme taşıyıcı iskeletin ana malzemesi olan betonun, yapının genel maliyetinde yüzde 10’u bile bulmadığı halde, çoğunlukla inşaatın en az özen gösterilen ve en çok “tasarruf edildiği sanılan” bölümünü oluşturduğunu savunuyor.

Beton konusunda uzman meslek kuruluşu olarak depreme ve dış etkilere dayanıklı yapılaşmanın bir dizi önlemle sağlanabileceğini savunan THBB, alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor;

• Standardlarda kullanılması öngörülmeyen ama herhangi resmi bir karar ile de yasaklanmayan elle üretilen betonun taşıyıcı sistemlerde kullanılması artık yasaklanmalıdır.
• İnşaatlarda kullanılması zorunlu en düşük beton dayanım sınıfı C30 olmalıdır.
• Standart dışı - Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi olmayan beton kullanımı yasaklanmalı, buna ait irsaliye ve fatura istenmelidir.
• Yapı Denetimi güçlendirilmeli ve sigorta sistemiyle denetlenmelidir.
• Belediyeler hazır beton tesislerine ruhsat verirken şimdiye dek olduğu gibi sadece çevre koşullarına bakılmamalı. Standartlara uygun beton üretilip üretilmediğine denetlenip ona göre ruhsat verilmeli. İnşaat ruhsatlarında KGS belgeli hazır beton kullanımı aranmalı.
• Eğitimsiz ve sertifikasız inşaat kalfası çalıştırılmamalıdır.
Arkitera

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi Yarışmalar & Ödüller forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz