reklam

03 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul’un Önemli Görevi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile UIA 2005 İstanbul XXII. Uluslararası Mimarlık Kongresi Organizasyon Komitesi arasında işbirliği protokolü 31 Ocak 2005 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Saraçhane’deki binasında imzalandı.

Mimarlık, şehircilik ve çevre ilişkileri konusunda, Birleşmiş Milletler’in HABITAT Konferansı’ndan sonra dünyanın en büyük organizasyonu olan Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Kongreleri, mimarlığın küresel gündeminin tartışıldığı ve mimarlık mesleğini bağlayıcı kararların alındığı önemli roplantıları içeriyor.

UIA 2005 bu yıl İstanbul’da düzenleniyor. Bu kongre için UIA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği içine girdi.

UIA 2005 İstanbul Kongresi Başkanı Dr. Suha Özkan’ın bir konuşma ile açılışını yaptığı protokol töreni, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın konuşmasından sonra işbirliği için atılan imza ve kokteyl ile son buldu.

Toplantıda konuşan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci konuşmasında böyle önemli bir kongreye mimar bir başkan'la hazırlanmanın önemli olduğunu söyledi, Oktay Ekinci de kongrenin HABİTAT 2'den sonra dünyanın en büyük mimarlik ve şehircilik organizasyonu olduğunu vurguladı. Organizasyonun İstanbul'a kazandırılmasını 1999 yılında Pekin'de yapılan 20. Uluslararası Mimarlık Kongresi'nde sağladıklarını ifade eden Oktay Ekinci, 1995’te Pekin’de başlayan görüşmeler sonrasında 10 aday ülke arasından, ilk 3’e kalan İstanbul’un nasıl seçildiğini anlattı, İstanbul’un diğer aday kentler olan, Magoya (Japonya)’nın tersine pek çok sorunu olması, Floransa (İtalya) temsilcilerinin küçük hediyelerle kongrenin kendi kentlerinde olmasına ikna etme çabalarının kendilerinin seçilmesine yetmediğinden söz etti. Sorunlarına rağmen İstanbul’un seçilmesinde sadece Türkler’e değil dünyaya ait bir kent olduğunu ve hümanizmin en üst boyutlarında yaşayan, dünyaya ait bir kent olduğunun ortaya koyulması ile kongreye evsahipliği yapmaya hak kazandığını ifade etti.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Uluslararası Mimarlık Kongresi'nin İstanbul'da yapılmasını birmimar olarak çok önemsediğini ve "Dünya mimarlarının İstanbul'da buluşacağı ve dünyanın mimari sorunlarının İstanbul'da tartışılacağı bu toplantıyı başarılı bir şekilde sonlandırmak istediğini belirtti.

Kongreden sonra dünya mimarları için “Hayallerindeki İstanbul”u anlatacakları ödüllü bir yarışmayı açmayı planladıklarını ifade eden Başkan Topbaş İstanbul’un tarihi öneminden ve özelliğinde bahsederek diğer kentlerden farkını belirtti. Kültürel ve tarihi dokusuyla dünya turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olan İstanbul’un önemli bir değer olduğunun ve dünya insanlığının İstanbul'a önem verdiğinin, İstanbullular tarafından da farkına varılmasını istedi.

UIA 2005 Kongresi ; TC. Turizm ve Kültür Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) resmi, Kale Grubu’nun ana, Eczacıbaşı VitrA ve Nurus’un ortak ve Tekfen Grubu’nun etkinlik sponsorluğunda 30 Haziran – 10 Temmuz arasında bir dünya kenti olan İstanbul’da gerçekleşecek.
Arkitera - Müge A. Velioğlu

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz