reklam

04 Şubat 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Tehlikeli atıklar hakkında yanlış bilgi verenlere hapis cezası geliyor

Çevre ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) standardını yakalamak için çevreyi kirletenlere ağır cezalar getiriyor.

Yeni Çevre Kanunu Tasarısı’nı tamamlayan bakanlık, cezaları uygulama yetkisini aldı. Meclis Çevre Komisyonu’na gönderilen tasarıya göre atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesislerini zamanında yapmayan belediye, resmi ve özel kuruluşlara 10 bin-50 bin YTL arasında ceza verilecek. Tehlikeli atıklarla ilgili yanlış bilgi veren veya bilgi vermemekte direnenler, 6 ayla 1 yıl arasında hapis cezası alacak. Tehlikeli atık taşıyan, ihraç eden ve transit geçişini sağlayanlar ayrı ayrı 1 milyon YTL, anız yakanlar ise dekar başına 10 YTL cezaya çarptırılacak. Tasarıya göre belediyeler, arıtma ve bertaraf tesis giderlerini tüketiciden aldığı su bedellerinden karşılayacak. Bu durum bazı belediyelerin, vatandaştan daha fazla su parası almasına yol açabilecek.

Zaman, Çevre Bakanlığı’nın AB’ye uyum yolunda hazırladığı yeni Çevre Yasa Tasarısı taslağına ulaştı. AB’den tam not alan tasarı, Türkiye’yi çevreyle barışık bir ülke haline getirmeyi amaçlıyor. Tasarı, yaptırımların kesin olarak uygulanacağına işaret ederek, geleceğe dönük denetim-izleme-takip mekanizmasının güçlendirilmesini öngörüyor. Gelecek hafta Meclis Çevre Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak tasarı, en çok cezai hükümleriyle dikkat çekiyor. Mevcut kanunda verilen cezaları uygulama yetkisi bulunmayan Çevre Bakanlığı, tasarıyla bu cezaları uygulamaya koyacak. Belediyelerden fabrikalara, kamu kurumlarından özel kuruluşlara toplumun tamamını sıkı denetime alacak tasarı yasalaşırsa, Türk Ceza Kanunu’ndan bile fazla idari para cezaları verilebilecek. Tasarı; vatandaş, işyeri ve konutlardan alınan su bedellerini artıracak bir uygulama getiriyor. Belediyeler, su ve atık su bedellerini, kuracakları arıtma ve bertaraf tesislerinin yapım, işletme, temizleme, bakım ve onarım giderlerini karşılayacak şekilde belirleyecek. Bu durum bazı belediyelerin tüketiciden daha fazla para almasına imkan sağlayacak. Çöplerin kaynağından ayrı toplanması zorunlu olacak. Ambalaj, atık pil, akü ve yağlar, Avrupa’da olduğu gibi ayrı toplanacak. Ambalaj malzemeleri üretenler de kâr amacı gütmeyen birlik kurabilecek.

Çevre cezaları ağırlaştırılıyor
Belediyelere katı atık bertaraf tesisi ile atık su arıtma sistemini hayata geçirmeleri için 3-6 yıl arasında süre verilecek.

Tesislerini zamanında yapmayan belediyeler, 10 bin-50 bin YTL arasında cezaya çarptırılacak. Çevreyi kirleten ve gerekli önlemlerini almayan resmi ve özel kurum, kuruluş ve kişilere de aynı ceza uygulanacak.

Tehlikeli atık taşıyan, getiren, paketleyen, işleyen, ihraç eden ve transit geçişini yapanlara ayrı ayrı 1 milyon YTL, tehlikeli atıkları kurallara aykırı şekilde ayıran, taşıyan, etiketleyen, ambalajlayan, depolayan ve geri kazanan tesislere 100 bin YTL, kanunlara aykırı tehlikeli atık üreten, işleyen ve ihraç edenlere de 100 bin YTL ceza verilecek.

Anız yakanlar dekar başına 10 Yeni Türk Lirası, orman ve sulak alanların kenarında anız yakanlarsa bu cezanın 5 katı fazla miktarda para ödeyecek.
Zaman -  Göksel Geçin

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz