reklam

04 Şubat 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Bodrumlular tek yumruk

1200 dönüm Hazine arazisinin 49 yıllığına kiralanacağı duyuldu, Bodrum'da kıyamet koptu. Arazi, tekne turuna çıkan turistlerin uğrak yeri Akvaryum ve Adaboğazı koylarını çevreliyor.

Maliye Bakanlığı, 1200 dönüm Hazine arazisini 49 yıllığına kiralamaya karar verince, Bodrumlu ayaklandı. 'Bodrum-Bitez sınırında Eskiçeşme mevkisinde birbiriyle bitişik üç araziden oluşan toplam 1200 dönümlük arazi', yılda 300 bin turist çeken iki koyu çevreliyor. Akvaryum ve Adaboğazı koyları, hem günübirlik tur teknelerinin hem de 'Mavi tur'a çıkan daha zengin turistlerin gözdesi.

Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, konuyla ilgili olarak bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Belediye Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, Denizciler Derneği, Bodrum Çevre Gönüllüleri Derneği ile 40 sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

"Bir gecede değişir !"
Bodrum Belediyesi ve Yarımada Belediyeler Birliği Başkanı Mazlum Ağan şöyle konuştu: "Burası bilindiği gibi birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı. Ancak buranın kiralanma kararını alanlar, burayı bir gecede ikinci veya üçüncü derece sit alanına çevirip yapılaşmaya açacaklar. Duyumunu alıyoruz. Bizden bununla ilgili imar durumunu sorup bilgi istediler. Buranın kiralanması ve imara açılmasının mümkün olmadığını yazılı olarak belirttik. Muğla'nın iktidar partisi milletvekilleri, tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tek bir yumruk olduk. Ankara, Bodrumlunun gücünü görecek."

Yasalara göre, birinci derece doğal sit alanlarında 'kesin yapılaşma yasağı' var. Ama bu bölgeleri kiralayanlar günübirlik tesis ve gezinti alanları yapabiliyor. Ayrıca araziyi kiralayan, bilimsel bir rapor hazırlatıp idare mahkemelerine alanın sit derecesinin düşürülmesi veya kaldırılması için dava açabiliyor.

"Değerini de sordular"
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Ata Aya ise Mal Müdürlüğü'nün resmi yazıyla kendilerinden kiralanacak yerin değeriyle ilgili bilgi istediğini açıkladı. Aya, "Dünyanın parasını verseler Bodrumlu burayı kiralatmaz diye yanıt verdik" dedi.

Deniz Ticaret Odası Başkanvekili Arif Yılmaz da kiralamanın 'mavi yolculuk' turlarına büyük darbe indireceğini savundu:

"Turizmde bindiği dalı kesmek budur. Ege ve Akdeniz'de her yıl 400 bin yat geziyor. Ama yapılaşmaya açarak bakir koyların sayısını azaltıyoruz. Beş yıl önce Bodrum-Kaş arasındaki koylarda bir günde 3 bin 500 yat konaklardı. Koylar otel ve tatil köyleriyle dolunca 2 binlere kadar düştü". Eski Yeşiller Partisi Genel Başkanı Bilge Contepe de gerekirse AİHM'e gideceklerini belirtti. Bodrum ve Gökova'da doğal sit alanı olan 22 büyük koydan 13'ü, son 7 yılda turizm amaçlı olarak imara açıldı.

Toplantıda 14 kişilik 'Adaboğazı'nı ve Akvaryum Koyu'nu Kurtarma ve Eylem Komitesi' belirlendi. Yarımada Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü üyelerinin katılımıyla kiralamanın iptali için en az 30 bin imzalı dilekçenin otobüslerle Ankara'ya gidilerek Maliye Bakanlığı'na verilmesi benimsendi.
Radikal - Yaşar Anter

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz