reklam

05 Şubat 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kamusal Alanları Hissetmek

İstanbul Bienali çerçevesinde gerçekleştirilen 9B Konuşmaları’nda bir başka sanatçıya daha yer verildi. Alman sanatçı Erik Göngrich “Sakil Mimariye Doyamamak – Los Angeles’tan sonra İstanbul’da da…’ isimli çalışmasını 02 Şubat 2005 Salı akşamı Goethe-Institut “Teutonia” binasında sundu.

Göngrich, gezgin-araştırmacı olarak nitelendirilebilecek bir sanatçı; kentlere yaptığı gezilerde gerçekleştirdiği araştırmalarını ve eğitimini aldığı mimarlık bilgisini, multimedya sanatları ile birleştirerek sunumlar hazırlamakta. İşlerinden kolayca farkedilebileceği gibi neredeyse bütün konsantrasyonu kamusal alanlar ve kamusal alanlardaki insan davranışları ve izleri üzerine yoğunlaşmış. Sürekli konuşulmasına ve araştırılmasına rağmen, kamusal alanlardaki insan izlerini okuma, insan ve kent arasındaki ilişkiyi keşfetmenin her seferinde verdiği şaşkınlık ve heyecanla çalışmalarını hazırlıyor gibi gözüküyor Göngrich.

Sanatçının bu heyecanını belki de kamusal alanda saklanan insan ve sosyal yaşam bilmecesini çözmek isteyen insanların hisettiği heyecana bağlayabiliriz. Kentteki herşey yazılmış ve açıklanmış olsa bile, o sırada kentin yeni bilmeceler üretmekte olduğu için hiçbir zaman nihai bir çözüme ulaşılamaz. Bu yüzden kenti araştırmak, kenti ve insan-kent etkileşimini okumak, verdiği heyecanı asla kaybettirmez. Bu şaşkınlığın ve heyecanın izleri Göngrich’in naif konuşmalarında ve sunumlarında yoğun bir biçimde hissediliyordu.

Göngrich yaptığı sunumda yine kamusal alanlar üzerine yoğunlaştı. İstanbul, Berlin, Paris ve Los Angeles kentlerini kamusal alan bağlamında karşılaştırmaya ya da en azından farklılıkları “hissetmemizi” sağladı. Gönrigh’in çalışmaları için “hissetmek” oldukça kullanılabilecek en doğru kelime; yaptığı çalışmaların ampirik olması nedeniyle farklılıklara bilimsel bir dille işaret edip bunları doğru yere oturtmaktansa gerçekten de “kenti hissetmeyi” sağlıyor.

Eric Göngrich’in Berlin, Paris, Buenos Aires, Mexico-City, İstanbul gibi ziyaret ettiği ve uzun süre kaldığı kentlerden biri de Los Angeles. Los Angeles’da bisikletle dolaşarak ve kentte yaşayanlara sorular sorarak İstanbul Bienali’nde sergilenecek olan ”Starving for Embrassing Architecture - Sakil Mimariye Doyamamak” çalışmasını bitirmiş. Kent sakinlerine sorduğu üç soru “Kentte en sevdiğiniz yer neresi? Kentte en nefret ettiğiniz yer neresi? Nerede oturuyor ve çalışıyorsunuz?” sorularından gelen cevapları baz alarak haritalar oluşturmuş. Burada yaptığı çalışmaları dia gösterisinin başında uzunca bir yer ayırdığı İstanbul çalışmasına göndermeler yaparak açıkladı.

Buluşma noktaları, pazar yerleri, havuz, meydanlar, alışveriş merkezleri ve konutlar üzerinden sadece İstanbul – Los Angeles üzerinden deneyimlerine dayanarak değil yaşadığı şehir olan Berlin ve Paris üzerinden de karşılaştırmalar yaptı. Bütün bu çalışmalarının bazılarına bir dizi güzel fotoğraftan ibaret gelebileceğini ancak amacının “kamusal alanların temsiliyeti için bu fotoğrafların neler ifade ettiği” olduğunu da ekledi.

Çalışmalarında kullandığı teknik açısından kendi ifade ettiği tarzda çok da yenilikçi bir yaklaşım bulmadığımı söylemeliyim. Ressam John Berger’in yaptığı ve çok beğendiğim resim çalışmalarına benzettim: Çizilenler üzerinden yeniden çizmek. Göngrich’in yaptığı da bana bunu hatırlattı, inşa edilmiş olanları tekrar ama bu sefer kağıtta inşa etmek. Fakat resim sanatı için oldukça etkileyeci olan bu yöntem kent için ne derecede etkileyiciydi bilemiyorum.

Katılımın yoğun olduğu konuşmasının sonunda Erik Göngrich, herkesi kendisinin çok sevdiği kent yürüyüşlerinden birini yapmaya davet etti. Katılmak isteyenler 05 Şubat 2005 Cumartesi günü Ortaköy Camii’nin önünde saat 11.00’deki buluşmaya gidebilirler.
Arkitera – Gülin Şenol

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz