reklam

07 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Toplanan yardım ile Açe’ye Türk köyleri kurulacak

Tsunami felaketinin yaşandığı Güney Asya’ya 5 günlük bir gezi düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Açe’ye Türk köyleri ve mahalleleri kuracaklarını söyledi.

Yardım paralarının israf edilmesini istemediklerini belirten Erdoğan, nakitten ziyade proje bazında katkı yapılacağını vurguladı. Başbakan, içinde hastane, okul, yetimhane gibi kurumların yer alacağı köyler kurmayı düşündüklerini ifade etti. Başbakan, kimsesiz kalan çocukların da Türkiye’deki yatılı ilköğretim bölge okullarında okutulabileceğini kaydetti. Tsunami bölgesindeki temaslarına dün başlayan Başbakan Erdoğan, ilk olarak felaketin en çok etkilediği Endonezya’nın Açe bölgesinde incelemelerde bulundu.

Uçaktan indikten sonra ellerinde Türk bayrakları ile yol boyunca dizilen vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılaşan Erdoğan ve beraberindeki heyet ilk olarak Kızılay yardım merkezini ziyaret etti. Endonezyalı çocukların bayraklı sevgi göstedisinden bir hayli memnun olan Başbakan, ilgiyi Osmanlı’dan bu yana aradaki dostluğa ve felaket sonrasında bölgedeki Türk sivil toplum kuruluşları ve vakıflarının faaliyetlerine bağladı. Erdoğan, burada Kızılay yetkililerinden brifing aldı. Bölgeye eğitim, konut, sağlık merkezleri, psikolojik destek birimi gibi projeler düşündüklerini ifade eden Kızılay yetkilileri, tüm bu projeler için 16 milyon 400 bin dolar paraya ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Erdoğan, burada Kızılay tarafından restore ettirilen İstikamet Camii’nde incelemelerde bulundu.

Banda Açe Sultan İskandar Muda Havaalanı’nda basın mensupları ile sohbet eden Başbakan Erdoğan, toplanacak paralarla Endonezya’da Türk köyü yapma arzusu içinde olduklarını söyledi. Endonezyalı yetkililere bu konudaki düşüncelerini aktaran Erdoğan, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu köylerde okulu, hastanesi, sağlık merkezi, yetimhanesi olacak. Parayı israf etmemek açısından da bu önemli. Bu, hem göçleri engelleyecek, hem de bölgeye yeni imkanlar sağlayacak.” Bir başka düşüncelerinin de kimsesiz kalan çocukları Türkiye’de okutmak yönünde olduğunu açıklayan Erdoğan, yatılı ilköğretim bölge okullarında bu çocukların okutulabileceğini kaydetti. Helikopterle felaket bölgelerinde havadan incelemelerde bulunan Erdoğan’a, havaalanına inişinde anne ve babasını felakette kaybeden 10 yaşındaki bir çocuk tarafından resim hediye edildi. Zikra ismindeki çocuk, kendi çizdiği resimde tsunami felaketini ve sular altında kalan evlerini anlatmış.

‘Başbakan abi, hoş geldiniz’
Başbakan daha sonra İstanbul ve Konya büyükşehir belediyeleri ile PASİAD’ın yardım organizasyonlarının bulunduğu bölgeye geçti. Burada, Muhammed Yusran isimli 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Erdoğan’ı “Başbakan abi hoş geldiniz!” diye karşıladı. Ardından Fenerbahçeli olan Başbakan’a sürpriz yapan Endonezyalı genç, Türkçe olarak “Fenerbahçe sen çok yaşa” diyerek takımın marşının bir kısmını okudu.

Burada Endonezyalı çocuklara bir konuşma yapan Erdoğan, sözlerine “Selamün aleyküm” diyerek başladı. Bütün çocuklar da hep bir ağızdan “Aleyküm selam” diye cevap verdi. “Türkiye ve Türk milleti sizin acınızı paylaşmaktadır. Acınız bizim acımızdır.” diye seslenen Erdoğan, şunları söyledi: “Bizim çocuklarımız neyse siz de osunuz. Sizlere bir an önce yardım eli uzatmak için planlı programlı yardım hazırlayarak Endonezya yönetimine aktaracağız. Felakette ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Sizlere de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah yâr ve yardımcınız olsun.” Erdoğan’a gezisinde Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, birçok milletvekilinin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek eşlik ediyor.

‘Hayırseverlik genlerimde var’
Başbakan Erdoğan, uçakta, “Güney Asya’ya yaptığımız ziyaret fikri nasıl doğdu?” sorusuna “Hayırseverlik benim genlerimde var. Nerede mağdur olan, yardıma muhtaç bir insan var, ben orada olmak istiyorum.” diye cevap verdi. Erdoğan başkanlığındaki heyet Endonezya’nın ardından Malezya, Tayland, Sri Lanka ve Mal-divler’e gidecek.
Zaman - Erdal Şen

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz