reklam

07 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bodrum yağmalanıyor mu! Yağma yok!

‘Radikal’ gazetesinde bir haber: Bodrum’da 1200 dönüm hazine arazisi 49 yıllığına kiralanacakmış.

Gazetede, kiralanmak istenen hazine arazisinin ‘birinci derecede doğal ve arkeolojik sit alanı’ olduğu da belirtiliyor.

Bu arazi, Bodrum-Bitez sınırında, Eskiçeşme mevkiinde, birbiriyle bitişik üç parça bir arazi. Yılda aşağı yukarı 300 bin turistin uğradığı iki koyu çevreliyor; sizin anlayacağınız, Bodrum’da ‘denize sıfır’ 1200 dönümlük iki koy. Bodrum’u bilenler bilecektir bu iki koy, ‘Akvaryum’ ve ‘Adaboğazı’ koyları! Günübirlik tekne turlarının ve ‘Mavi Yolculuk’ların ‘olmazsa olmaz’ uğrak yerleri!

Kiralama haberi, Bodrum Mal Müdürlüğü’nün resmi bir yazıyla Bodrum Ticaret Odası’na başvurarak, bu iki koyun değerinin ne olduğuna dair bilgi istemesi sonucunda meydana çıkmış. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Ata Aya, Mal Müdürlüğü’ne ‘Dünyanın parasını verseler Bodrumlu burayı kiralatmaz, diye yanıt verdik’ diyor. Belediye Başkanı Mazlum Ağan da, bu konuyla ilgili olarak bir toplantı düzenlemiş; toplantıyla Belediye Meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Bodrum Çevre Gönüllüleri Derneği ve 40 sivil toplum örgütü temsilcisi katılmış. Başkan Ağan, kiralama gerçekleşirse, durumun ne olacağını açıklıyor; -şöyle: ‘Burası, bilindiği gibi, birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı. Ancak, buranın kiralama kararını alanlar, burayı bir gecede ikinci veya üçüncü derece sit alanına çevirip yapılaşmaya açacaklar...’

Yasalara göre, birinci derece doğal sit alanlarında yapılaşma yasak. Ancak, buraları kiralayanlar, bilimsel (!) bir raporla mahkemeye başvurarak, sit alanının derecesini düşürebiliyor. Bilimsel rapor, evet, İzzet Molla’nın dediği gibi: ‘Meşhurdur ki fısk ile olmaz cihan harab/Eyler anı müdahene-i aliman harab’! Bunun örnekleri var: Bodrum ve Gökova’da doğal sit alanı olan 22 büyük koy’dan 13’ü son yedi yıl içerisinde yapılaşmaya açıldı. Kısaca, Bodrum bitmiyor, bitiriliyor!

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanvekili Arif Yılmaz, durumun vahametini gözler önüne seriyor; -şöyle: ‘Turizmde bindiği dalı kesmek budur. Ege ve Akdeniz’de her yıl 400 bin yat geziyor: Ama, yapılaşmaya açarak, bakir koyların sayısını azaltıyoruz.. Beş yıl önce Bodrum-Kaş arasındaki koylarda, bir günde 3 bin 500 yat konaklardı. Koylar, oteller ve tatil köyleriyle dolunca, bu rakam 2 binlere kadar düştü.’

Bu gerçekten benzersiz, dünya cenneti iki koy, Akvaryum ve Adaboğazı koyları, gerçekten kiralanacak mı? Maliye Bakanlığı, Hazine arazilerini kiralarken, bu arazilerin ‘sit alanları’ olup olmadıklarını tahkik etmiyor mu? Maliye Bakanı, birkaç aklıevvel bürokratın, özellikle de bakana hulus çakmak için, Hazine’ye yeni gelir kaynakları sağladıkları gerekçesiyle, masasının üzerine koydukları her evrakı imzalıyor mu?

Bodrum’da çok ciddi bir çevre koruma duyarlılığı oluştuğunu, özellikle Bodrum insanındaki bu duyarlılığın, sivil toplum örgütleriyle bir çevre koruma bilincine dönüştüğünü biliyoruz. Dolayısıyla, insanı ve sivil toplumcularıyla, Bodrum koylarına sahip çıkacaklarına hiç kuşku yok.

Dolayısıyla, Bodrum yağmalanıyor mu? Yağma yok! Nitekim, ‘Radikal de belirtiyor, Belediye Başkanlığı’nda yapılan toplantıdan sonra, 14 kişilik ‘Adaboğazı’nı ve Akvaryum Koyu’nu Koruma Komitesi’ belirlenmiş; Yarımada Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, kiralamanın iptali için en az 30 bin imzalı dilekçenin, otobüslerle Ankara’ya gidilerek Maliye Bakanlığı’na verilmesi benimsen[miş]’. Eski Yeşiller Partisi Başkanı Bilge Contepe de, gerekirse, AİHM’ye gideceklerini belirtmiş. Ben de, kimsenin kuşkusu olmasın, şahsen bu meselenin takipçisi olacağım.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bu iz’ansız ve cahilce (evet, cahilce!) tasarrufa izin vermeyeceğini temenni ediyorum (ve onun anlayacağı dille ifade ediyorum:) Aksi halde, yemin ediyorum, o Dünya Cenneti’nin kadrini bilmeyip hor kullanılmasına sebep olduğu için, yarın Ruz-u Mahşer’de, iki elim yakasında olacaktır...
Zaman - Hilmi Yavuz

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz