reklam

07 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Limanı'na 4 dev talip

Yıl sonuna kadar yapılması planlanan özelleştirme için ilk etapta Hong Konglu Hutchison Whampoa, İngiliz P&O, Hollandalı Rotterdam Limanı İşletmesi ile İstanbullu denizcilik firmaları da harekete geçti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Siz alın' diyerek çağrıda bulunduğu İzmirli işadamları daha bu öneriyi değerlendiremeden Alsancak Limanı'nın taliplileri bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Yıl sonuna kadar yapılması planlanan özelleştirme için ilk etapta 4 dev şirketin ismi ön plana çıktı. Uzun süredir limanla ilgilenen Hong Konglu Hutchison Whampoa, İngiliz P&O ve Hollandalı Rotterdam Limanı İşletmesi girişimlerini hızlandırırken Türkiye'nin taşımacılık devleri İstanbullu denizcilik firmaları da özelleştirme için harekete geçti.

İstanbullular atakta
Kurdukları konsorsiyumlarla son aylardaki özelleştirme ihalelerinde atağa geçen İstanbullu denizciler limanla ilgilendiklerini açıkladı. Samsun ve Ankara feribotuyla Ataköy Grubu'nun özelleştirme ihalelerinden başarıyla çıkan denizcilerin konsorsiyum kurmasına öncülük eden Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, "Biz denizcilikle ilgili tüm özelleştirmelerde etkin olacağız. Bu doğrultuda Alsancak Limanı'yla da ilgileniyoruz. Alsancak Limanı Türkiye dış ticareti açısından hayati öneme sahip" dedi.

Özelleştirmede ortaya konacak şartların çok önemli olduğunu belirten Kalkavan, "İhale şartnamesini aldığımızda bunları göreceğiz ve değerlendirip ona göre hareket edeceğiz" diye konuştu.

Heyet gönderiyorlar
Öte yandan Hong Konglu Hutchison Whampoa, İngiliz P&O ve Hollandalı Rotterdam Liman İşletmesi'nin önümüzdeki günlerde Alsancak Limanı ve özelleştirme kapsamına alınan diğer limanları bir kez daha incelemek üzere Türkiye'ye heyet yollayacağı belirtildi.

Daha önce İzmir'e de bir çok kez ziyarette bulunan Rotterdam Liman İşletmesi yetkilileri inceledikleri Alsancak Limanı'nın özelleştirmesiyle ilgilendiklerini açıklamıştı.

Hutchison Whampoa da konuyla ilgili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la görüşmüş ve İzmir Limanı'na talip olduğunu iletmişti. Maliye Bakanı Unakıtan da bu gelişmeyi geçtiğimiz yıl yaptığı bir İzmir ziyaretinde, "Uzakdoğulu bir grupla görüştüm. Limana talip olduklarını söylediler. O kadar büyük bir grup ki; anlattıklarında 'bütçesi neredeyse Türkiye'ninki kadar' dedim. 'İzmir Limanı'nı alacağım, genişleteceğim' diyorlar" sözleriyle aktarmıştı.

"Yatırım şartı"
Limanın özelleştirilmesinin son yıllarda limanda yaşanan sıkışıklık gibi sorunların aşılması için de önemli olduğunu belirten İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği Başkanı Erdoğan Yılmaz, "Burada devlet para kazanmaktan çok limanı alacak grubun yapacağı yatırımları göz önüne almalıdır" dedi.

Limanda genişleme, tarama gibi bir çok acil yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirten Yılmaz, "Vinç ihtiyacı da var. Alacak firmaya bunların yapılması ve limanın kapasitesinin artırılmasıyla ilgili şartlar konması gerekir. Ayrıca limanın bir bütün yerine yükleme-boşaltma, rıhtım, liman içi taşıma gibi hizmetlerinin ayrı ayrı özelleştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sorunlar çözülür
Alsancak Limanı'nın talip bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağını belirten Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh da özelleştirmenin limandaki sıkıntıların çözümünde önemli rol oynayacağını kaydetti. "Burada en önemli konu limanın verileceği kuruluşun kim olduğudur" diyen Dologh, şunları söyledi:

"İşte burada tereddütlerimiz var. Liman özelleştirildiği zaman, uygun olmayan bir kuruluşa verilirse büyük zorluk çekilir. Özelleştirme İdaresi'nin aldığı kararların değişmesi de söz konusu olamaz. Ancak limanın yönetilmesi ve işletilmesi özerkleştirmeyle yerel kamu kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı bir kuruma verilirse, sıkıntıların önü kesilmiş olur. Bugün dünyadaki bir çok önemli liman da böyle yönetiliyor."

Sendika dava açtı
Öte yandan Liman İş Sendikası, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK), içlerinde Alsancak Limanı'nın da bulunduğu TCDD'ye ait 6 limanın özelleştirilmesine yönelik olarak aldığı kararın yürürlüğünün durdurulması ve iptal edilmesi için dava açtı.

ÖYK kararının yasalara aykırı olduğu belirtilen dava dilekçesinde Anayasa'nın 43'üncü maddesi gereği limanların kamuya ait olması gerektiği belirtildi. Dilekçede, limanların özelleştirilmesinin Özelleştirme Kanunu'nun "satışlarda kamu yararı" ilkesine de aykırı olduğu belirtildi.

Devlete önemli miktarda gelir sağlayan limanların elden çıkarılmasına anlam veremediklerini belirten Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Muammer Kurt, "Sendika olarak üretimden gelen gücümüzle bunun önüne geçmek için çalışacağız. Gerekirse grev de yapacağız" dedi.

Ne dediler?
"İşbirliğine hazırız"
Daha önce Alsancak Limanı'na talip olduklarını bir çok kez dile getiren Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, özelleştirme kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Limanın en büyük kullanıcılarından biri olduklarını belirten Arkas, "Özelleştirme hem Ege hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli bir gelişme. Biz de yakından ilgiliyiz. Ancak, bu tek başına Arkas'ın konusu değil. İhracatçısıyla, sanayiciyle tüm Egeli müteşebbislerin konusudur. Arkas olarak bu alandaki girişimlere destek vermeye ve işbirliğine hazırız" dedi.

Başbakan çağrı yaptı
Geçtiğimiz Perşembe akşamı İzmir'e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmirli işadamlarına "Gelin Alsancak Limanı'nı siz alın" çağrısında bulunmuştu. İzmir'de 8 meslek odası tarafından verilen yemekte konuşan Erdoğan, "Artık buraları devlet eliyle yürütme devri kapandı. Burayı özel sektör alsın, gerekli yatırımları yapsın ve işlmetsin. Biz de engelleri kaldıralım. Hamdolsun, şu ana kadar sattığımız limanlar çok modern hale geldi. Dileriz İzmir Limanı da böyle modern hale gelir" dedi.

Sektörün liderleri
166 yıllık geçmişi var.

Hong Kong'un devi Hutchison Whampoa, dünyanın en büyük 100 uluslararası şirketi arasında yer alıyor. Hutchison Whampoa'nın birçok ülkede telekomünikasyondan liman işletmeciliğine kadar geniş bir yelpazede yatırımları bulunuyor.

Temelleri 166 yıl önce atılan P&O firması ise İngiltere'nin en köklü firmalarından. İlk okyanus aşırı taşımacılığa 1844'te başlayan şirket, liman işletmeciliğinde, gemi ve yolcu taşımacılığında dünyanın en büyük şirketlerinden biri. P&O'nun dünyanın birçok bölgesinde dev liman yatırımları bulunuyor.

Dünyanın ikinci büyüğü
İçlerinde Hollanda'nın Rotterdam Belediyesi'nin de bulunduğu özerk bir yapı tarafından yönetilen Rotterdam Limanı ise dünyanın en büyük 2. limanı olma özelliği taşıyor. 40 yıldan daha uzun bir süredir, 'dünyanın en büyük limanı' olma özelliğini taşıyan liman bu özelliğini geçen yıl Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay Limanı'na kaptırdı. Açıklanan son verilere göre Rotterdam Limanı'nda 2004 yılı içinde yapılan mal yükleme ve boşaltma işlemleri, önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 8'lik artışla, 354 milyon ton oldu. Rotterdam Limanı'nda geçen yıl sağlanan 26 milyon tonluk artış, dünyanın en büyük limanı olma özelliğini korumaya yetmedi. Çin'in Şanghay Limanı'nda verilen hizmet ise 380 milyon ton oldu. Ancak, Rotterdam Liman Müdürlüğü yetkilileri birinciliği kaybetmelerinin kendilerini çok fazla etkilemeyeceğini belirtiyor. Yetkililer, Rotterdam'ın Avrupa içinde hala en büyük olduğu, Anvers, Hamburg, Bremen gibi diğer rakip limanlardan çok önde olduklarını vurguluyor.

Özelleştirmede hızlılar
İstanbullu armatörler son aylarda Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan önderliğinde kurdukları konsorsiyumlarla 2 önemli özelleştirme ihalesini kazandı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Samsun ve Ankara feribotlarını 5.8 milyon dolara satın alan denizciler, yine DTO bünyesinde oluşturdukları başka bir konsorsiyumla İstanbul Bakırköy sahilindeki Ataköy Marina, Galleria ile Crowne Plaza ve Holiday Inn'i bünyesinde bulunduran Ataköy Grubu için 120 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.

İzmir - İstanbul seferi
2 feribotun devir işlemlerini tamamladıklarını belirten DTO Başkanı Metin Kalkavan, İzmir-İstanbul arası feribot seferlerini bir an önce başlatmak istediklerini söyledi. 2 feribotu da bakıma aldıklarını belirten DTO Başkanı Metin Kalkavan, "Bu işlem bitince önümüzdeki aylarda günlük seferlere başlayacağız" dedi. Feribotu alan konsorsiyum içinde Kalkavan'ın yanı sıra Yasa Denizcilik'in sahibi Yalçın Sabancı, MNG Grubu'nun sahibi Mehmet Nazif Günal
Deniz Nakliyat'ın sahibi Şadan Kalkavan gibi 45 ünlü isim yeralıyor. Denizcilerin Alsancak Limanı için de benzer bir konsorsiyum kurmaları bekleniyor.

Yıllara göre yük hareketi
Alsancak Limanı'na yönelik talep son yıllarda Türkiye dış ticaretinin artmasıyla önemli ölçüde yükseldi. Bu da limandaki yenileme yatırımlarının hayata geçirilememesi, techizat ve personel yetersizliği gibi sorunlarla birleşince bir sıkışıklık yaşanmasına neden oldu. Bunun üzerine Avrupalı armatörler, Alsancak Limanı'ndan yapacakları seferler için 'sıkışıklık' zammı yaptı. İşte son 5 yılda limandan geçen toplam yük miktarı:

Yıllık ortalama 35 milyon YTl gelir elde ediliyor
En karlı limanlardan
Türkiye'nin konteyner ihracat üssü konumundaki Alsancak Limanı aynı zamanda ülkedeki en karlı limanlar arasında yer alıyor. Hesaplamalara göre TCDD Alsancak Limanı'ndan yıllık ortalama 30-35 milyon YTL (30-35 trilyon lira)net gelir elde ediyor.

11 milyon tonun üzerindeki kapasitesiyle Alsancak Limanı, Türkiye'nin en büyük konteyner ihracat limanı olma özelliğine sahip. Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatın yüzde 93.2'si, ithalatın ise yüzde 91.1'i İzmir'den yapılıyor. Bunun yüzde 90'ı da İzmir'deki limanlardan gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin en önemli limanlarından Alsancak Limanı, Adnan Menderes Havalimanı'na 25 dakika, kentin yoğun sanayileşme bölgelerinden Bornova'ya 10, Torbalı'ya 35, Atatürk OSB'ye 20, Manisa OSB'ye 35 dakika mesafede. Liman, konteynerin yanısıra kargo, kuru yük ve sıvı yük gemileri ile yolcu gemilerine de hizmet verebiliyor. 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğuna sahip limanın derinliği 7-13 metre arasında. Limanın deniz taraması yapılarak daha da derinleştirilmesi projesi yıllardır hayata geçirilemiyor.

Düğüm bu yıl çözümlenecek
Yıllardır özelleştirme tartışmaları yapılan Alsancak Limanı'nda düğüm bu yıl çözülecek. Alsancak Limanı geçtiğimiz günlerde Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla DDY'na ait diğer Bandırma, Samsun, Derince, Mersin ve İskenderun limanlarıyla birlikte özelleştirme programına alındı.

ÖYK, limanların 12 ay içinde özelleştirilmesine karar verdi. Buna göre Alsancak ve diğer limanlar özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar TCDD'nin yönetiminde kalacak. Özelleştirildikten sonra da limanı devralacak yatırımcının bakım onarım ve diğer yükümlülüklerine ilişkin denetim ve kontroller de TCDD tarafından yerine getirilecek.
Yeni Asır - Erhan Gülenç

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz