reklam

07 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mimari mirasımıza sahip çıkalım

Lozan Anlaşması sonrasında yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda bırakılan Türk ve Yunan vatandaşlarının kültürel değerlerini yaşatmak amacıyla Türkiye'de kurulan Lozan Mübadilleri Vakfı yöneticileri dün aynı amaçla Yunaninsatn'da kurulan ICOMOS ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Lozan Mübadilleri Vakfı'nın Taksim'deki merkezindeki toplantıda konuşan Vakıf Başkanı Ümit İşler, 30 Ocak 1923 tarihinde TBMM Hükümeti ile Yunanistan Hütümeti arasında imzalanan "Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi" sonucunda her iki ülkeden göç etmek zorunda kalan insanların arkalarında büyük bir tarihi miras bıraktıklarına dikkat çekerek, "Ortak Kültür Mirasımız - Birlikte Koruyalım" adlı bir projeyle bu mirasa sahip çıkılmasını amaçladıklarını söyledi.

Projelerinin Avrupa Birliği ve çeşitli sivil toplum kurluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütüldüğünü belirten İşler, "Ülkemizde Nevşehir iline bağlı Mustafapaşa beldesi ile Yunanistan'da Girit'e bağlı Resmo beldesi pilot bölge olarak belirlendi. Mübadelenin çok yoğun hissedildiği ve kültürel miras açısından son derece zengin olan bu iki beldenin aslına uygun olarak restore edilmesi için hükümetleri göreve çağırıyoruz" diye konuştu.

'Öteki' diye korunmamış
Vakfın Genel Sekreteri Sefer Güvenç de, 82 yıl önce gerçekleşen mübadelenin etkilerinin bugün bile her iki ülkede hissedildiğini kaydererek, "Topraklarını terketmek zorunda kalan insanlar geride büyük izler bıraktılar. Fakat ne yazık ki her iki ülkede de bu eserlere bilinçli ya da bilinçsiz olarak sahip çıkılmadı. Hatta zarar verildi" dedi. Güvenç, tahrip edilen tüm eserlerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini bildirdi.
Bİrgün - Volkan Şahin, Şirin Alkan
 

 

 

 

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz