reklam

07 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Başbakan talimat verdi; fakire ucuz konuta vakıflar da destek olacak

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın en önemli projelerinden olan fakire ucuz konut verilmesine vakıflar da dahil ediliyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacak konutların ödemelerinde oldukça yoksul hak sahiplerine vakıflar da mali yardımda bulunacak. Yadımın miktarı, hak sahibinin durumuna göre yüzde 80’lere kadar çıkabilecek.

Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde büyük bir konut hamlesi gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi, Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile fakirleri de ev sahibi yapacak bir formül geliştirdi. Buna göre yoksullar için yapılacak evler 45-55 metrekare ile 62-72 metrekare olacak. 45-55 metrekarelik evler için hiç peşinat alınmadan 20 ay boyunca ayda 100 YTL ödenecek. 15 ay boyunca aylık olarak 200 YTL alınacak 62-72 metrekarelik evler için ise bin 500 dolar peşinat istenecek. Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ın konu ile ilgili olarak kendileri ve bazı vakıflar ile görüştüğünü belirterek, “Buraları verirken ince eleyip sık dokuyacağız. Hatta sayın Başbakan’ımız bu konuda yeniden devreye girdi. Çeşitli vakıflar da bize maddi destek sağlayacak. Konu ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Özellikle burs veren ve maddi yardımda bulunan vakıflar da yoksulların konut edinmesine yardımcı olacak.” dedi. Yoksullar için yapılan konutlara 10 bin civarında başvuru oldu. Bu müracaatlar incelenerek 5 bine düşürüldü. Bu çerçevede temeli atılan ilk konutlar Ankara Eryaman’da geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yapımı biten 384 konut yakın bir zamanda sahiplerini bulacak. Vakıf yardımından daha çok eşini kaybetmiş çocuklu dul kadınlar ile evladı olmayan bakıma muhtaç yaşlılar faydalandırılacak. Konut verilecek kişilerin belirlenmesinde kaymakamlıklar, belediyeler ve muhtarlıklardan oluşan bir komisyon belirleyici olacak. Örneğin bu durumdaki bir ihtiyaç sahibinin ödeyebileceği tutar belirlenecek. Kalanı vakıflar tamamlayacak.

Erdoğan Bayraktar, Gecekondu Dönüşüm Projesi için 37 belediye ile el sıkıştıklarını, 38 belediye ile de görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi. Bayraktar, Cumhuriyet döneminde ilk defa bu kadar büyük bir dönüşüm projesinin hayata geçirildiğini belirtti. Halihazırda 59 il ve bazı ilçelerinde 128 noktada 86 bin 666 konut rakamına ulaşıldı. Bu konutlardan 6 bin 314’ü her şeyiyle tamamlandı. Bunların bir kısmının geçici kabulü yapıldı, bir kısmı da teslim edildi. Toplu Konut İdaresi, geliştirdiği projelerin finansmanının önemli kısmını kendi imkanlarından karşılıyor. Başbakan’ın devreye girmesiyle, kaldırılmasından son anda vazgeçilen yurtdışı çıkışlarından alınan 70 YTL’lik harçlar da kaynak olarak buraya aktarılıyor. TOKİ’nin kasasına buradan yıllık 70 milyon YTL giriyor. Başkan Bayraktar, ipotekli konut kredisi (mortgage) sisteminin içinde mutlaka yer alacaklarını dile getirdi. Bayraktar, burada önemli olan tarafın olayın finansal ayağı olduğunu belirterek, bu yüzden daire satışlarında bir düşüş yaşandığını; ancak zamanla her şeyin yerli yerine oturacağını söyledi.
Zaman - Ramazan Solak

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz