reklam

08 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Kütahya’nın birinci çıktığı ‘havası en kirli bölgeler’ sıralamasında İnegöl 5. oldu

Uzun süredir Bursa kamuoyunda tartışılan hava kirliliği yeniden gündeme geldi. DİE verilerine göre Türkiye’de havası en kirli il Kütahya çıkarken, Bursa’nın İnegöl ilçesi 5., Bursa il merkezi ise 8. sırada yer aldı.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Türkiye’nin havası en kirli bölgesi Kütahya il merkezi olurken, İnegöl 5., Bursa il merkezi ise 8. çıktı. Uzun süredir Bursa kamuoyunda tartışılan hava kirliliği yeniden gündeme geldi. Devlet İstatistik Enstitüsü, Ocak 2005 sonunda yayınladığı bültende Bursa ve ilçelerinin kükürtdioksit oranları açısından hava kirlilik durumunu gözler önüne serdi. DİE’nin Kasım 2004’te yayınladığı bültende ise Bursa ve ilçeleri ülke sıralamasında ilk 10’a girmişti. Verilere göre, bir metreküp havadaki kükürtdioksit oranları üzerinden yapılan değerlendirmelerde havası en kirli olan şehir sıralamasında 290 mikrogram/metreküple Kütahya birinci, Erzurum ikinci ve Kayseri üçüncü oldu. Bursa’nın İnegöl ilçesi 107 mikrogram/metreküple 5. kirli yer olurken, Bursa il merkezi 101 mikrogram/mereküple 8. sırada yer aldı.

Aynı değerlendirmede bir metreküp havadaki partikül madde oranları dikkate alınarak hazırlanan kirlilik listesinde Kütahya ilk sıradaki yerini korurken, Kütahya’yı Kayseri, Aksaray, Isparta, Trabzon ve Zonguldak takip etti. 2004 yılı Kasım ayı kükürtdioksit ortalamalarının bir önceki yıla göre en fazla artış gösterdiği il ve ilçeler arasında yüzde 177 ile Karaman, yüzde 149 ile İnegöl ve yüzde 118 ile Samsun ilk 3 sırada yer alıyor. 2003 yılının Kasım ayındaki partikül madde oranlarına göre hava kirliliğinde artışın gözlemlendiği şehirler listesinde de yüzde 75 ile İnegöl dördüncü oldu. Bursa’nın Orhangazi ilçesi ise partikül madde kirliliği listesinde 83. sırada yer alıyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde hafta içerisinde 10 ayrı hava ölçüm istasyonundan alınan değerler yayınlanıyor. 4 ayrı kademe halinde değenlendirilen ölçümler hakkında ayrıntılı bilgilerin verildiği sitede kademelere göre alınacak tedbirlere de yer veriliyor. Buna göre, kirlilikte birinci kademede bulunan semtlerde oturan vatandaşlara kalorifer ve sobalarını, toplam 8 saati geçmemek kaydıyla en fazla iki defa yakmaları tavsiye ediliyor. Teknik olarak söndürülmeleri mümkün olmayan kalorifer veya kazan ocaklarının ise en az düzeyde yakılması isteniyor. Sitede şu uyarılarda bulunuluyor: “Emisyon ölçümlerinde 24 saat ortalaması gram/metreküp olarak SO2 miktarı 1.000 ve duman 600 ise, 1. kademedeki önlemlere ek olarak; kalorifer ve sobalar günde yalnız iki defa toplam 6 saati geçmemek üzere 3’er saat (sabah 05.00-08.00, akşam 17.00-20.00 saatleri arası) yakılacaktır. Emisyon ölçümlerinde 24 saat ortalaması 1.500 ve duman 800 ise,1. ve 2. kademedeki önlemlere ek olarak; gayri sıhhi müesseselerin faaliyetleri tamamen durdurulacaktır. İlk ve orta dereceli okullar tatil edilecektir. Haftanın çift sayılı günlerinde plakalarının son rakamı çift, tek sayılı günlerinde plakalarının son rakamı tek sayıyla biten özel binek araçlarının trafiğe çıkmalarına müsaade edilecektir. Emisyon ölçümlerinde 24 saat ortalaması g/m3 olarak SO2 miktarı 2.000 ve duman 1.000 ise1, 2. ve 3. kademedeki önlemlere ek olarak; zorunlu ihtiyaç maddeleri üreten ve halk sağlığını direkt olarak ilgilendiren işyerleri dışında tüm işyerlerinin faaliyetleri durdurulacaktır. Tüm okul, resmi daireler ve işyerleri tatil edilecektir. Askeri, emniyet, itfaiye, sağlık, zorunlu ihtiyaç maddeleri taşıyan araçlar, kordiplomatik otolar ve taksiler hariç bütün motorlu araçlar trafikten men edilecektir. Kalorifer ve sobalar tamamen söndürülecektir. Hastane ve benzeri halk sağlığını ilgilendiren kuruluşlar kendi bünyelerinde gerekli önlemleri alarak elektrikli ısınma cihazlarını kullanacaklardır. Tüm kamu ve özel hastaneler ile diğer tedavi kurumları ihtiyacı karşılayacak şekilde yatak ve dumandan ileri gelebilecek rahatsızlıkların tedavisi için gerekli ilaç ve levazımı hazır bulunduracaktır.”
Zaman - Fatih Karakılıç

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz