reklam

08 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Hasip Paşa Yalısı'nı restore ettiriyor

Sabancı Holding'deki hisselerinin satışıyla gündeme gelen Demir Sabancı, Beylerbeyi'nde sahibi olduğu Hasip Paşa Yalısı'nı restore ettiriyor

Sabancı Holding'deki yüzde 6.3 oranındaki hissesini 250 milyon dolara satan Demir Sabancı, sahibi olduğu ve 'Boğaziçi'nin en güzel binası' olarak kabul edilen Hasip Paşa Yalısı'nı restore ettiriyor.

40 milyon dolardan fazla değer biçilen Hasip Paşa Yalısı'nı 3 Temmuz 1987'de Özdemir Sabancı satın almıştı. Özdemir Sabancı'nın vefatının ardından, 18 Temmuz 2002 itibariyle oğlu Demir Sabancı'ya geçen yalının restorasyon çalışmalarına yaklaşık 10 yıl önce başlandı. Mimari açıdan 20. yüzyılın başında, 'dünyanın en güzel konutu' kabul edilen Hasip Paşa Yalısı 1972'de yanmış, yangının ardından uzun yıllar restore edilmemişti.

Beylerbeyi'nde Sadullah Paşa Yalısı'ndan sonra bölgenin en eski yapısı olan ve iskelenin 200 metre kuzeyinde yer alan Hasip Paşa Yalısı ile ilgili olarak 19'uncu yüzyılda İstanbullular arasındaki yaygın bir tekerleme vardı:

Dünyanın en güzel şehri neresidir?
İstanbul.
İstanbul'un en güzel yeri neresidir?
Boğaziçi.
Boğaziçi'nin en güzel yeri neresidir?
Beylerbeyi.
Beylerbeyi'nin en güzel yeri neresidir?
Hasip Paşa Yalısı.

4 bin 106 metrekare arsaya ve 2 bin 800 metrekare inşaat alınan sahip olan yalı 930 metrekare taban oturumlu bir bina. Sabancı ailesi tarafından satın alındıktan sonra orijinaline yakın olarak yeniden yaptırılıyor. Dört ailenin birlikte yaşayacağı şekilde inşa edilen yalının orijinali iki büyük salon ve 26 odadan oluşuyordu. 33 metre uzunluğunda koridoru ile ünlüydü. Bu koridoru, Boğaziçi'nde saraylardan sonra en uzun koridor olarak kabul edilirdi.

Yalı, Hasip Paşa'nın mirasçıları tarafından Nazım Kalkavan'a satıldı. Nazım Kalkavan da Haydarabat Nizamı Muharrem Cay'ın karısı Esra Cay'a sattı. 1987'de de yalıyı Özdemir Sabancı aldı.

Fethiye Hanım'ın mumu
Hasip Paşa Yalısı, Jön Türkler'in boğazdaki önemli üslerinden birisiydi. Bir süre Mısırlı Prens Mustafa Fazıl Paşa'nın kiraladığı yalı adını Sultan Abdülmecit ve Abdülaziz'in saltanatında Evkaf ve Maliye Nazırlığı (Bakanlığı) yapan Hasip Paşa'dan aldı. Hasip Paşa'nın torunu Hami Bey, ilk evliliğini Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa'nın ortanca kızı prenses Fethiye Hanım ile yapmıştı. Güzel huyu ve cömertliği ile bilinen Fethiye Hanım veremden öldü. Hami Bey, ikinci kez evlendi. Fakat ilk karısı Fethiye Hanım'a olan bağlılığı ve vefasından dolayı mutlu olamadı. İlk karısıyla kullandıkları yatak odasını ve prensesin beraberinde getirdiği mükemmel som gümüş karyolaları hiçbir zaman kullanmadı. Yatak odasında, Fethiye Hanım'ın vefat gecesi yanan ve sönen mum bile şamdanda olduğu gibi, Hami Bey'in vefatına kadar kaldı.

Ömrünün son demlerinde Hami Bey yalıdan dışarıya çıkmadı. Gözleri iyice zayıflamıştı. Uzakları görememesine rağmen yalının penceresinde oturur ve denizi seyrederdi. Hami Bey'in 1943 yılında vefatının ardından düzenlenen bir müzayede ile, yalıda ne kadar eşya varsa hepsi satılmıştı.
Milliyet - Tebernüş Kireçci

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz