reklam

10 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Güneydoğu Asya’nın sismik ağını Kandilli kuracak

Kandilli Rasathanesi, Güneydoğu Asya’ya teknoloji transfer edecek. Deprem bölgesi olmasına rağmen yeteri kadar sismik ağı olmayan Endonezya, Tayland ve Malezya’ya Kandilli Rasathanesi teknik destek sağlayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beş gün süren Güney Asya seferine eşlik eden Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, gezinin Tayland’daki durağında Asya Deprem ve Tsunami Araştırmaları Merkezi yöneticileri ile bir araya geldi. Merkezi Tayland’da bulunan, Endonezya ve Malezya’da faaliyet gösteren Asya Deprem Araştırmaları Merkezi ile Kandilli Rasathanesi işbirliği yapma kararı aldı. Tsunami tehlikesini her zaman yaşamasına karşın bunu önceden kestiremeyen ülkelerin sismik ağını Kandilli kuracak.

Türkiye’de 105 izleme istasyonuna karşılık yüzölçümü Türkiye’nin on katı büyük olan Endonezya’da istasyon sayısı 58. Tayland’da 11, Malezya’da ise 3 istasyon var. İzleme istasyonu sayısı az olan Endonezyalılar bu yüzden ülkelerinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin şiddetini ve merkezini bir saatte çözdü. Bu sırada meydana gelen tsunami için tedbir alınmadığından ölü sayısı arttı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Türkiye’deki kadar geniş sismik ağın Asya’da olmadığını söyledi. “Bizdeki sismik ağ onlarda olsa depremin büyüklüğü ve yerini 15 dakikada tespit eder, bunun tsunamiye yol açacağını anlama imkanı olurdu.” diyen Barbarosoğlu, Endonezya, Tayland ve Malezya’ya Kandilli’den uzmanların gönderileceğini belirtti. Barbarosoğlu, “Biz onlara teknik danışmanlık hizmeti sunacağız. Onlar deprem bölgesinde olmasına karşın Kandilli imkânlarının çok gerisinde.” ifadesini kullandı.

Kendine ait bilgisayarında Kandilli Rasathanesi’nin çalışma sistemi, teknik doküman ve sistem tasarımını Taylandlılara anlattığını kaydeden Barbarosoğlu, bu durumun Taylandlıları çok memnun ettiğini ifade etti. Kandilli’den 5 kişilik uzmanın 15 günlüğüne bölgeye gönderilmesine karar verildiğini de belirten Barbarosoğlu, “Bu bölge Kandilli için büyük laboratuvar özelliği taşıyor. Yer bilimleri olarak bölgeden birçok sonuç çıkaracağız.” dedi.
Zaman - Erdal Şen

 

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz