reklam

11 Şubat 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kızılay'dan Sri Lanka'ya 500 konut

Başbakan Erdogan, Sri Lanka'da Matura bölgesinde iki bin 800 yıllık yerli danslarıyla karşılandı.

Güney Asya'da deprem ve tsunami felaketine uğrayan ülkelere ziyaretini tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kızılay'ın Sri Lanka'da yapacağı 500 konutun da temelini attı.

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gezisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, felaketin boyutlarını yakından inceleme fırsatı bulduklarını belirtti.

Aceh'e ağırlık verilecekErdoğan, Güney Asya'da ağırlıklı olarak Endonezya'nın Aceh bölgesi olmak üzere, konut, okul, sağlık merkezi, yetimhane yapımı ve altyapıya dönük çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Asya'da yaşanan felakette insanoğlu olarak tedbir almakta ne kadar zayıf olduklarını gördüklerini belirterek, ''insani görevimizi, değerlerimizden gelen görevlerimizi şüphesiz yine yerine getireceğiz''dedi.

”Malezya daha az etkilenmiş”
Ziyaret sırasında afetin boyutlarını tespit fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, 200 bini aşkın insanın öldüğü bölge ülkelerinde cumhurbaşkanları ve başbakanlarla konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını bildirdi. Endonezya'da Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile konuyu değerlendirdiklerini, daha sonra Malezya'ya geçtiklerini, burada da Başbakan ile görüşme imkanı bulduklarını belirten Erdoğan, Malezya'nın felaketten daha az etkilendiğini gördüklerini ve Malezya hükümetinin duruma şu anda tamamıyla hakim konumda olduğunu kaydetti.

”Tayland duruma hakim”
Erdoğan, ziyarette üçüncü ülke olarak, Tayland'a gittiklerini, ülke Başbakanı ile durumu geniş bir şekilde değerlendirdiklerini, burada da devlet unsurlarının duruma hakim olduklarını gördüklerini söyledi. Tayland'ın ardından Maldivler'e geçtiklerini anlatan Erdoğan, burada Cumhurbaşkanı tarafından karşılandıklarını, brifing aldıklarını, tüm adaları heyet olarak iki ayrı uçakla gezdiklerini, akşam cumhurbaşkanı ve heyetler arası görüşmelerde de durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

”Maldivler çok çok güzel”
Maldivler'in fiziki, coğrafi olarak çok çok güzel olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, denizle aynı yükseklikte bulunan adaların felakette adeta ortadan yarılmış gibi bir duruma geldiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, hasarın büyük olmasının yanında bölgedeki yönetim şartlarının da kolay olmadığını, ülke yönetimlerinin zor şartlar altında çalıştıklarını gördüklerini ifade etti.

”Kızılay, Sri Lanka’da 500 konut yaptırıyor”
Erdoğan, son olarak felaketten ikinci derece etkilenen Sri Lanka'ya geçtiklerini, helikopterlerle afet bölgesini gezdiklerini, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti. Burada, Kızılay'ın başlattığı 500 konut projesinin temelini attıklarını bildiren Erdoğan, projenin diğer bölgelerde de gelişeceğini bildirdi.

Aceh bölgesine yapılacak yardımlar
Erdoğan, bundan sonra ağırlıklı olarak Endonezya'nın Aceh bölgesi olmak üzere, konut, okul, sağlık merkezi, yetimhane yapımı ve altyapıya dönük çalışmaların sürdürüleceğini, sağlam proje çalışmaları yaparak, Türk milletinin orada kalıcı bir eser bırakmasını arzu ettiklerini söyledi.

Seyahatte Toplu Konut İdaresi Başkanı, Devlet Su İşleri Genel Müdürü, Afet İşleri Genel Müdürü ve Kandilli Rasathanesi Başkanı Gülay Barborosoğlu'nun da yer aldığını ve yerinde tespitler yaptıklarını belirten Erdoğan, Barborosoğlu'nun deprem açısından teknik raporları hazırlayacağını ve bu çalışmaların değerlendirmesinin yapılarak yol haritasının belirleneceğini kaydetti.

Bölgeye giden ilk Türk başbakanı
Tsunami felaketi dışında ziyaret edilen ülkelerin başbakan ve cumhurbaşkanlarıyla siyasi ve ekonomik konuların da görüşüldüğünü anlatan Erdoğan, bu ülkelere ilk defa bir Türk başbakanının gitmiş olması nedeniyle gezinin ayrı bir hassasiyeti bulunduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, bundan sonra süratle teknik çalışmaların yapılacağını, Kızılay Genel Başkanı Talat Yılmaz kontrolünde bir an önce adımların atılacağını, yardımların bölgeye ulaştırılacağını söyledi.

Sertab Erener, uçakta konser verdi
Bu arada sanatçı Sertab Erener ve bölgede yardım faaliyetleri yürüten GEA Yeni Yüksektepe Arama Kurtarma Ekibi de Başbakan Erdoğan'la birlikte Sri Lanka'dan Türkiye'ye döndü. Uçakta mini bir konser veren Sertab Erener, ''Yalnızlık Senfonisi'' ve ''Gel Barışalım Artık'' adlı parçaları okudu. Erener, ayrıca yeni albümünde yer vereceği bir parçayı da uçakta seslendirdi. Söylediği şarkıların ardından bir değerlendirme yapan Erener, tsunami felaketinden etkilenen bölgelere yardımın önemine değindi ve Türk halkından destek istedi.

26 aralıkta felakete uğramıştı
Güney Asya geçtiğimiz yılın 26 aralığında deprem ve tsunami felaketine uğramış, en büyük can kaybını Endonezya'nın Aceh bölgesi vermişti. Güney Asya felaketinde 300 bine yakın insan hayatını kaybetmişti.
CNNTürk

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz