reklam

12 Şubat 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Heykeltraş için Konut

5 hektarlık arsanın potansiyelini önceden sezen 2 sanatçı çifti ve bir mimarı bir araya getirin ve içinde stüdyo mekanları bulunan bir konut yaptırın. Bu konut Santa Rosa’daki arsa paylaşımındaki son parselde yapıldı. Alanın Ay Vadisi’ndeki üzüm bağına bakması herkes tarafından istenilen bir parsel olmasını sağlıyordu ancak arsanın dik tepesi, yapılaşma bölgesini görmesi ve komşu konutlar, alanın dezavantajlarını oluşturuyordu. Bu nedenlerden dolayı konutun yapıldığı arsa piyasasındaki satılmadan kalan son parseldi.

Müşteriler ve bu çift için daha önce Colorado’da da bir konut tasarlayan mimar Whitney Sander için son zorluk bu değildi. “İlk konutta 102 hektarlık bir alan üzerine yapı inşa etme fırsatım olmuştu. Bu konutta milyar Dolar değerindeki manzara ile çalışma şansım oldu.” diyor mimar Sander. Bölgenin gelişimi için yapılan bölünme, yapı alanının hareket ettirilebilmesini sağlıyordu. Tepenin aşağısındaki konutlar yerine, tepenin yaklaşık 21 metre yukarısına oturan bir konut haline geldi.

Konut içindekileri biraz şaşırtmak istediğini söyleyen Sander, konutun kendini yatay gösterdiği halde içine girildiğinde, tamamen kapalı dikey bir mekanla karşılaşıldığını vurguluyor. Konutun yataydaki geometrisi, konuttan içeri girildiğinde gizlenen yataydaki geometriye dönüşüyor. Giriş mekanında, 65 cm’lik döndürülmüş bir çelik duvar, kıvrılmış merdiven ve ev sahiplerinden birinin büyük ölçekte çalıştığı çömlek işleri için gereken galerilerden oluşan bir seri platformlar yer alıyor.

Sonuçta Sander, heykeltraşın işlerini eve uyumlu bir şekilde yerleştirmek için birçok yol bulmuş. Bu yollardan biri de banyoyu kullanarak ana girişin üzerinde heykeltraşın yaptıklarını sergileyebileceği bir asma kat oluşturmak şeklinde.

Mimar, bir heykelden esinlenerek dikey strüktürü, çelik tercih etmiş. Bunun nedenini, çelik ya da kilin aksları olmamasından dolayı iki malzemenin de farklı yönlerde bir güce sahip olmasıyla açıklıyor.

405 m2’lik konutun 1/3’ü heykeltraşın stüdyosuna ayrılmış bulunuyor. Mekan içinde ihtiyaç duyulan ekstra büyük fırın konutta önemli bir tasarım elemanı haline geliyor. Konutun önemli bir bölümünü oluşturan diğer mekan ise büyük odaya ayrılmış. Kıvrımlı merdivenden 2. kata doğru yükseldikçe ve barı kademelendiren köprüden geçildikçe, yaşama mekanı büyük bir tablo gibi vadinin manzarasını ortaya çıkarıyor. Büyük odanın önemli bir özelliği de konutta dışarıya çıkan çelik çerçeve strüktür.

Sander, müşterilerinin inşa metoduna hayran kaldıklarını ve basit bir strüktürdeki sade gerçekliği anlayabildikleri söylüyor. Bu bakış açısının da konutun dış mekanına yansıdığını savunuyor. Hatta çinko kaplı çatı örtüsünün sadece tasarım amaçlı değil müşterinin isteği doğrultusunda da uygulanmış olmasını, müşterinin hayranlığıyla açıklıyor.

Architectural Record - Çeviren: Rabia Alga

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz