reklam

14 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

'Deniz taksi' geliyor

İstanbul 'içinden deniz geçen şehir' olmasına rağmen ne yazık ki denizden yeterince yararlanamıyor. Bu ilgisizlik, ulaşım açısından çok daha vahim durumda.

Peki ulaşım açısından deniz yeterince kullanılıyor mu? Kullanılmadığını rakamlar gösteriyor. İstanbul'da denizyollarıyla 250 bin yolcu taşınırken, kara yolu taşımacığında bu rakam 9 milyona çıkıyor.

Yollar yetersiz, otopark sıkıntısı had safhada. Kısaca tablo ürkütücü. Bunu değiştirmek için sadece kamu kesimi değil özel sektör de kafa yoruyor. İşte onlarda biri Teknoloji Holding'e bağlı T-Desing firması... Firma, önümüzdeki yaz faaliyete geçecek önemli bir projeye imza atıyor: Deniz Taksi... Projenin mimarı Kerem Güvenç. 15 yıl önce tez konusu yaptığı 'Deniz Taksileri'ni bugün hayata geçiriyor. İstanbul, 18 bin taksiye çeki düzen verilmesini bekleye dursun, şimdi hayatına deniz taksileri giriyor. Deniz taksisi İstanbul'da doğmuş bir fikir. Ve bir ilk. Dünyaya ihraç edilmesi de hedefleniyor. Fotoğrafta görüldüğü gibi çok şık ve etkileyici bir görüntüsü var.

Projenin yaratıcısı Kerem Güvenç, önemli bir aşamaya geldiklerini belirtiyor ve şöyle diyor: "Proje, özel olarak geliştirilmiş bir deniz aracı, yanaşma, yolcu binişi ve kalkışı kolaylaştırıp, güvenli hale getiren iskele sistemi, başarılı bir iletişim altyapısı ve ödeme sistemini içeriyor."

Peki müşteri bu taksilere nasıl ulaşacak? Güvenç bu konuda sorun yaşanmayacağını şöyle anlatıyor: "Taksi isteyen yolcu cep telefonundan çağrıda bulunuyor. Merkezdeki kişi, uydu sistemiyle yolcuya, hangi saatte, hangi iskelede, hangi plakalı taksinin onu kaçta alacağını bildiren bir mesaj gönderiyor."

Ve en önemli şey denizde güvenlik. Kerem Güvenç, bu konuda bir hayli iddialı: "Teknenin yapısı İstanbul'un denizine göre yapıldı. Katamaran gövde önemli. Tekne batmıyor. Güvenlik için hem boğazdaki radar sisteminden, hem de uydudan yararlanıyor. Ekran takip edebiliyor. Çok lodos yani 1.52 metre dalga olmadığı sürece rahat çalışabiliyor."

İstanbul belediyesinin sıcak baktığı bu proje önümüzdeki günlerde deneme seferlerine başlayacak. 2006 yılında ise 50 deniz taksisi hizmete girecek.
Sabah - Mahmut Övür

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz