reklam

14 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Burayı yok etmek serbest!

Amasya'daki Boraboy Gölü, Bakanlar Kurulu kararıyla turizm ve doğal sit alanı bölgesi olmaktan çıkarılarak, imara açıldı. Belediye ve çevreciler tepkili: Yapılaşmayla göl kirlenecek ve yok olacak.

Taşova ilçesindeki Boraboy Krater Gölü, dokuz yıl sonra Bakanlar Kurulu kararıyla 'turizm bölgesi' ve 'doğal sit alanı' kapsamından çıkarıldı. Gölün kenarında bulunan Gölbeyli beldesinin CHP'li Belediye Başkanı Hamza Dönmez, "Bu karar kabul edilemez. Gölün bulunduğu alan imara açılarak, bozuk yapılaşmaya davetiye çıkarıldı" derken, TEMA kararın iptali için yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.

Katliam başladı
Taşova'nın Gölbeyli beldesi sınırları içinde bulunan ve 1996 yılından bu yana 'doğal sit alanı' kapsamında yer alan Boraboy Krater Gölü, Bakanlar Kurulu kararıyla bu statüsünden çıkarılarak imara açıldı. Bu duruma tepki gösteren Gölbeyli Belediye Başkanı Hamza Dönmez, doğal güzelliğiyle yılda 100 bin kişinin gezip, kenarında piknik yaptığı bölgenin sit alanı kapsamından çıkarılmasının affedilemeyeceğini belirterek, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Göle yakın olan bölgedeki bütün araziler, villa tipi konut yapılması için satılmaya başlandı. Bu yanlışlıktan dönülmemesi halinde Boraboy Gölü kirlenme ve yapılaşmayla birlikte yok olacak.

Nasıl böyle bir karar alındı, hâlâ anlamış değiliz. Boraboy Gölü'nü sit alanı kapsamından çıkaranlar, 15 kilometre uzaklıktaki ağaç dahi bitmeyen bir başka bölgeyi turizm alanı ilan etti."

TEMA eylem yapacak
Boraboy Gölü'nün sit alanı kapsamından çıkarılmasına sivil toplum örgütleri de tepki gösterdi. Amasya TEMA temsilcisi Turgut Umur, alınan bu kararın Boraboy'u yok edeceğini ileri sürdü ve "TEMA olarak kararın iptali için gereken yasal yollara başvuracağız. Ayrıca, bölgede büyük bir eylem hazırlığı içindeyiz" dedi.
Radikal - Savaş Tutak

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz