reklam

14 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bu müzeyi kimse gezmiyor

Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1241 yılında Konya'da yaptırılan Sırçalı Medrese, 1960 yılında Mezar Anıtları Müzesi'ne dönüştürüldü. Konya ve diğer illerdeki Selçuklu, Beylikler ve Osmanlılar'a ait mezar taşları, sergilenmek üzere bu müzeye getirildi.

300'den fazla mezar taşının sergilendiği müze, kuruluşundan bu yana hiçbir dönemde rağbet görmedi. Yetkililer, ilgi çekmek için üç yıl önce müzeye girişi ücretsiz hale getirdi. Mezar Anıtları Müzesi, buna rağmen ilgi görmedi. Müze, yaz aylarında tarihe meraklı turistler, diğer günlerde de ancak okulların organize ettiği programlar çerçevesinde öğrenciler tarafından ziyaret ediliyor. Müzeyi son beş yılda 2 bin kişinin gezdiği tahmin ediliyor.

Motif ayırıcı özellik
Mezar Anıtları Müzesi'ndeki yeralan mezar taşları, şekil, motif ve üzerinde bulunan yazılara göre ayırt edilip değerlendiriliyor. Erkeklerin mezar taşlarının üzerlerinde yeralan başlıklar, şekil ve büyüklüklerine göre o kişinin yaptığı meslek ve unvanı ifade ediyor. Kadın mezar taşlarının üzerinde ise büyük-küçük taçlar bulunuyor. Bu taçların şekilleri de eşlerinin konumlarını veya kendi konumlarını belirtiyor. Müzede, Osmanlı döneminin Konya Valisi Süleyman Paşa'nın mezartaşı da sergileniyor.

Tarihçiler tepkili
Estetik gelişmemişBilkent Üniversitesi tarihçilerinden İlber Otaylı, Mezar Anıtları Müzesi'ne olan ilgisizliğin temelinde Türk halkının, estetikten anlamamasının yattığını savundu. 'Konya gibi bir yerde bile insanlar sahip oldukları değerlere böylesine ilgisiz kalıyorsa, diğer insanlara ne denebilir ki?' diyen İlber Otaylı, bu konudaki görüşlerini şöyle anlatıyor:'Türkiye'de bırakın müzeleri ziyaret etmeyi, elimizdeki kıymetli eserleri dahi korumasını bilmiyoruz. Adamlar tarihi mezar taşlarını atıp kendi aile mezarlıklarını oluşturuyor bu memlekette. Estetik gelişmemiş insanlarda. Maziye sahiplenmek bakımından kültürlü bir millet değiliz. Aynı durum dünyanın en büyük arkeoloji müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji müzesi için de geçerli. İstanbullu'nun kendisi neye sahip, nasıl değerlere sahip bilmiyor ki. Çünkü okutulmuyor, gezilmiyor, merak edilmiyor.'

Kültür eksikliğiSanat Tarihçisi Semavi Eyice, mezar taşlarının daha çok sanat tarihçilerinin ilgisini çektiğini söylüyor. Taşların üzerindeki kitabelerin insanlar tarafından okunamadığı için ilginin az olduğunu savunan Semavi Eyice, şunları dile getiriyor: 'Türkiye'de zaten genel olarak müzeler insanlara cazip gelmiyor. Türk insanı daha çok göz alıcı renklilikteki eserlere meraklı. Osmanlı taşlarında özellikle güzel sözler, espirili anlatımlar var. Ama insanlar okuyamadıkları için merak etmiyor. Bu durumun kültür noksanlığından kaynaklandığını da söyleyebilirm. Çoğu laf olsun diye geziyor. Gözlerine çarpan birşey olursa o esere bakıyor. Bizim ülkemizde zaten tarihi esere ilgi ve saygı yok. Halk, müzeleri lüzumsuz şeylerin depolandığı bir yer olarak görüyor.'

Halk duyarsızMarmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sanat Tarihçi Selçuk Mülayim, Türkiye'de insanların mezar taşlarını çok sık gördüğü için müzelere ilgi göstermediğini savunuyor. Mülayim, 'İnsanlar bu ülkede kafasını nereye çevirse mezar taşlarıyla karşılaşıyor. Aslında müzelere ilgisizlik biraz taşların soğukluğundan da kaynaklanıyor. İnsanlar çoluğunu çoğunu alıp ürkütücü olduğu için bu tür müzelere gitmek istemiyor. Ama bence müzelere ilgisizliğin en temel nedeni, tarihi çevrelere olan duyarsızlık. Modern sanat müzesine bile insanların ilgisi yok' diye konuştu.
Akşam - Murat Dönmez

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz